Τι θέλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου;

Εμ ψηφιακό, εμ αναλογικό σήμα

27/02/2015 - 15:34

Προχωράει κανονικά το αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση αναμεταδοτών ψηφιακού σήματος στα νησιά της. Η επένδυση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», και όχι από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Προχωράει κανονικά το αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση αναμεταδοτών ψηφιακού σήματος στα νησιά της. Η επένδυση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», και όχι από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Επίσης η εθνική συμμετοχή, που ανέρχεται στο 15%, θα καλυφθεί από κρατικά κονδύλια κι όχι από κεφάλαια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως δήλωσε χθες στο «Ε» η περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου.

Επίσης στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη, αποφασίστηκε να ζητηθεί η ενεργοποίηση του αναλογικού σήματος στις περιοχές που δεν καλύπτονται από το ψηφιακό έως σήμερα, για όσο διάστημα θα είναι αυτό απαραίτητο. Η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι το αίτημα αυτό ανέλαβε να προωθήσει η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» και βουλευτής Επικρατείας τού ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση.

Η κ. Κυρίτση στην εισήγησή της για το θέμα ανέφερε πως η Περιφέρεια ζητάει χρηματοδότηση 593.800 ευρώ, όταν το συνολικό πρόγραμμα για όλες τις ακριτικές περιφέρειες προβλέπει χρηματοδότηση 900.000 ευρώ.

Στην ουσία, δηλαδή, η κ. Κυρίτση υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να δοθεί όλο το ποσό που ζητάει η Περιφέρεια, αλλά ένα μέρος αυτού.
Παράλληλα υποστήριξε πως η Digea δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις στα νησιά του Αιγαίου, καθώς 26.000 κάτοικοι δεν έχουν κάλυψη από το ψηφιακό σήμα.

Τοποθετήσεις
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η κ. Κυρίτση σημείωσε: «Ρωτάμε επίσης, γιατί δεν ενημερώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη “χορηγία” αυτή στους μεγαλοκαναλάρχες; Πότε προλάβατε και κάνατε τη μελέτη για την κατάθεση της πρότασης; Η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεστε, ξεκίνησε στις 29/9 και έληξε στις 14/11/2014. Ποιος είναι ο “απαραίτητος εξοπλισμός” και πώς έγινε η κοστολόγησή του; Μήπως πήρατε έτοιμο τον (παραφουσκωμένο) προϋπολογισμό από την Digea; Θα κάνετε διαγωνισμό για την προμήθειά του; Πού θα τοποθετηθεί αυτός ο εξοπλισμός με αναμεταδότες και κεραίες; Μήπως σε κατοικημένες περιοχές και σε ποια σημεία;»

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσίας στο Αιγαίο», Ανδρέας Μπάλλας, ζήτησε «να μην προχωρήσει το έργο, να ζητηθεί από την ΕΕΤΤ και το Υπουργείο Επικρατείας η καταγγελία της σύμβασης για το ψηφιακό σήμα και να επιτραπεί η προσωρινή διατήρηση των αναλογικών πομπών στις περιοχές όπου δεν υπάρχει ψηφιακό σήμα», ενώ καταλήγοντας σημείωσε: «Με τις ψήφους της πλειοψηφίας, πάντως, το έργο-σκάνδαλο προχωράει».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey