… και στο βάθος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Νέος εκκαθαριστής στη Συνεταιριστική

26/02/2015 - 14:47

Ο μέχρι σήμερα διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, είναι ο νέος ειδικός εκκαθαριστής της. Η απόφαση διορισμού του εκδόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο μέχρι σήμερα διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, είναι ο νέος ειδικός εκκαθαριστής της. Η απόφαση διορισμού του εκδόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 16 Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς ο κ. Τριανταφύλλου είχε αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα αυτά λίγες μέρες πριν το θάνατο του προηγούμενου εκκαθαριστή, Μιχάλη Ανδριώτη. Η κίνηση αυτή έδειξε την εμπιστοσύνη της Τράπεζας της Ελλάδος στο πρόσωπο του κ. Τριανταφύλλου.

Πέραν των άλλων προσόντων, ο κ. Τριανταφύλλου είναι ο άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει στενά όλα τα προηγούμενα χρόνια τη διαδικασία της εκκαθάρισης της Τράπεζας, καθώς ήταν στενός συνεργάτης του Ανδριώτη από το Μάρτιο του 2012.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι εύλογη η απόφαση του Τράπεζας της Ελλάδος.

Και συζήτηση
Στο μεταξύ, χωρίς να ληφθεί καμμία ουσιαστική απόφαση, έληξε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για την υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, πέραν του ότι η Περιφέρεια θα γίνει μέλος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Τράπεζας.

Το πώς θα κλείσει η εκκαθάριση της Συνεταιριστικής ενδιαφέρει άμεσα την Περιφέρεια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως όλοι οι μεριδιούχοι και οι δανειολήπτες της. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι όλα τα δάνεια που δεν μπορούν να εισπραχθούν στο τέλος της εκκαθάρισης, να πουληθούν σε άλλες τράπεζες ή σε εισπρακτικές εταιρείες.

Η Συνεταιριστική θα λάβει ένα μικρό ποσό από αυτή την πώληση, το οποίο θα δοθεί για την κάλυψη των ζημιών, και στη συνέχεια οι φορείς που θα έχουν αγοράσει τα δάνεια, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία είσπραξής τους με γρήγορες και αναγκαστικές διαδικασίες.

Θυμίζουμε πως η ΑΕΝΑΛ οφείλει 1,1 εκατ. ευρώ στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου από τα δάνεια που είχε λάβει κατά καιρούς. Η Περιφέρεια αντιμετωπίζει την ΑΕΝΑΛ ως μία εταιρεία που δεν έχει διάδοχο σχήμαμ σε μια προσπάθεια να μη φορτωθεί τα βάρη που είχαν δημιουργηθεί επί των ημερών της Νομαρχίας Λέσβου.

Πρόκειται για μια τακτική που είχε υιοθετήσει και η περιφερειακή αρχή Γιακαλή, η οποία ποτέ δεν παρέλαβε την ΑΕΝΑΛ και το μόνο που έκανε ήταν να ορίσει εκκαθαριστή στην επιχείρηση, όπως και στη «Lesvos Shop A.E.». Άλλος ένας λόγος για τον οποίο θα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Περιφέρεια, είναι η συμμετοχή της στο κεφάλαιο της Τράπεζας, η οποία ανερχόταν στις 277 χιλ. ευρώ.

Στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Χρήστος Πουλέλλης, έκανε εκτενή αναφορά στη λειτουργία της Τράπεζας και το πώς οδηγήθηκε αυτή στην κατάρρευση.

Επίσης κάλεσε την Περιφέρεια να πληρώσει τα δάνεια της ΑΕΝΑΛ, ώστε να μειωθεί το ύψος των ζημιών που θα προκύψουν από την εκκαθάριση.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσίας στο Αιγαίο», Ανδρέας Μπάλλας, που είχε ανοίξει το θέμα με ερώτηση που έκανε το φθινόπωρο, υπογράμμισε τις ευθύνες των διοικήσεων της Τράπεζας για την κατάρρευση και έκανε λόγο για διαπλοκή με το τοπικό πολιτικό κατεστημένο, συμφωνόντας με την πρόταση του Συλλόγου Μεριδιούχων να συμβάλει η Περιφέρεια σε μια λύση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους μεριδιούχους, αλλά και για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι της κατάρρευσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey