Θέμα συζήτησης οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και η επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων γι’ αυτές

«Πώς πληρώνονται, ποιοι και γιατί»;

20/02/2015 - 15:09

Η λήψη νέας απόφασης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση της επιχορήγησης των πολιτιστικών συλλόγων της Λέσβου για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ύψους 18.000 ευρώ, ξεσήκωσε αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία ανέδειξε ζήτημα διαφάνειας ως προς τον τρόπο της χρηματοδότησης.

Η λήψη νέας απόφασης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση της επιχορήγησης των πολιτιστικών συλλόγων της Λέσβου για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ύψους 18.000 ευρώ, ξεσήκωσε αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία ανέδειξε ζήτημα διαφάνειας ως προς τον τρόπο της χρηματοδότησης.

Κυρίως όμως ζήτησαν εξηγήσεις οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ακόμα και της συμπολίτευσης, από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη για τον τρόπο και τα κριτήρια, με τα οποία επιλέγονται οι πολιτιστικοί σύλλογοι που χρηματοδοτούνται από τη δημοτική αρχή.

Η αναγκαιότητα να μοιραστεί η «πίτα» των χρημάτων για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Αποκριών σε περισσότερους συλλόγους, αλλά και η δημιουργία ενός μητρώου με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, ήταν εν πολλοίς η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης, η οποία καταψήφισε την έγκριση της επιχορήγησης.

Το ποσό των 5.900 ευρώ που προβλέπεται ουσιαστικά για τη χρηματοδότηση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη και διατίθεται στον πολιτιστικό σύλλογο Παναγιούδας, ήταν η αφορμή για να προκληθεί μία μακρά κουβέντα, γύρω από τον τρόπο, με το οποίο λειτουργεί διαχρονικά η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων της Αποκριάς.

Εξήγησε, αλλά…
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, εξήγησε αρχικά ότι βασική προϋπόθεση για να ανταποκριθούν οι Οικονομικές Υπηρεσίες στην επιχορήγηση τέτοιων εκδηλώσεων, είναι τα χρήματα να δίδονται στους πολιτιστικούς συλλόγους.

Όμως ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτος Συνδυασμός», Στρατής Κυρατζής, παρατήρησε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κατανομή των ποσών ανά πολιτιστικό σύλλογο, σχολιάζοντας πως θα πρέπει να χρηματοδοτούνται σταδιακά και άλλοι σύλλογοι από άλλες περιοχές του νησιού και «όχι όλο οι ίδιοι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου», Στράτος Γεωργούλας, χαρακτήρισε όλη τη διαδικασία της επιχορήγησης προβληματική, αφού δεν κλήθηκαν, κατά την άποψή του, όλοι οι εν δυνάμει συμμετέχοντες -στις εκδηλώσεις καρναβαλιού- πολιτιστικοί σύλλογοι για να αιτηθούν και αυτοί χρηματοδότηση.

Κατά τη γνώμη του «Άλλου Δρόμου», θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει μία ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, ώστε να στηριχτεί και να διατηρηθεί ο ερασιτεχνικός πολιτισμός.

Και εκ των… έσω
Στο στάδιο των ερωτήσεων ο κ. Αστυρακάκης, ωστόσο, δέχθηκε δριμεία κριτική και από τη… συμπολίτευση και ειδικότερα από την εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο της Πέτρας, Ταξιαρχούλα Πνακά, η οποία απευθυνόμενη προς τον Αντιδήμαρχο, είπε χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να ενημερώνετε πριν κάνετε τις επιχορηγήσεις», τονίζοντας πως επί παραδείγματι δεν ενημερώθηκε ο πολιτιστικός σύλλογος της Στύψης, που διοργανώνει το Στυψιανό Καρναβάλι.

Με δεδομένη τη δυσπιστία του σώματος για την ηθική καταρχήν ορθότητα της εισήγησης της δημοτικής αρχής σχετικά με την επιχορήγηση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, δεν προκάλεσε έκπληξη και η δηκτική προτροπή του Παναγιώτη Αλβανόπουλου που ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα από την παράταξη της πλειοψηφίας, «να έχουμε τις δέουσες αποδείξεις στα ποσά που διατίθενται». Εξάλλου ο ίδιος είχε πρόσφατο θερμό επεισόδιο με τον Αντιδήμαρχο ακριβώς με αφορμή τα ποσά για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο ο κ. Αστυρακάκης υποστήριξε ότι διαχρονικά ο Δήμος χρηματοδοτεί τους πολιτιστικούς συλλόγους που κάνουν αιτήματα έχοντας σχέδιο και διάθεση να συμμετάσχουν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Και τονίζοντας πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι που υπάρχουν στο νησί, δεν ασχολούνται όλοι με τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν ο δήμος να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους. «Είναι οι ίδιοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που έρχονται σ’ εμάς δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν στις εκδηλώσεις.

Φέτος ήρθαν σύλλογοι που δεν συμμετείχαν πέρυσι, ενώ δεν προσήλθαν άλλοι που συνέβαλαν στις περσινές εκδηλώσεις…», είπε χαρακτηριστικά.

Με το Γιώργο Πάλλη του «Άλλου Δρόμου» να στέκεται στο γεγονός πως ο Δήμος πρέπει να δει συνολικά, με μία άλλη λογική, τις εκδηλώσεις για να προάγει τον πολιτισμό και όχι να χρηματοδοτεί κάθε χρόνο ένα «πανηγυράκι» με άρματα και αφού πρότεινε τη δημιουργία ενός μητρώου των ενεργών πολιτιστικών συλλόγων, το σώμα κλήθηκε να ψηφίσει.

Με την αρνητική ψήφο των συμβούλων του «Άλλου Δρόμου», των Γιάννη Ξανθούλη, Παναγιώτη Αλβανόπουλου και Προκόπη Γυμνάγου και τη λευκή των Στρατή Δαγκλή, Θεόδωρου Καραγιάννη και Νίκου Κουρτζή, η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε υπέρ της επιχορήγησης, σημειώνοντας την επιφύλαξή της για το ύψος και τη διάθεση του ποσού των 5.900 ευρώ στο σύλλογο Παναγιούδας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey