Εξακολουθούν να αγνοούνται τα οικονομικά στοιχεία του Κληροδοτήματος της Φίλιας

Δε βγαίνει άκρη με το Καραγιαννοπούλειο!

18/02/2015 - 14:34

Περιπλέκει τα δεδομένα γύρω από την υπόθεση του Καραγιαννοπούλειου Κληροδοτήματος στη Φίλια η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου της απόφασης της δημοτικής αρχής για την αλλαγή της διοίκησής του.

Περιπλέκει τα δεδομένα γύρω από την υπόθεση του Καραγιαννοπούλειου Κληροδοτήματος στη Φίλια η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου της απόφασης της δημοτικής αρχής για την αλλαγή της διοίκησής του.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί από την αρχή της θητείας της να καταγράψει την περιουσία των ιδρυμάτων και των κληροδοτημάτων του Δήμου και ειδικά στην περίπτωση του Κληροδοτήματος Καραγιαννοπούλου, δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τη σημερινή διοίκησή του και τον πρόεδρο της Φίλιας, Σταύρο Σκαλοχωρίτη.

Ο τελευταίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να παραδώσει στο γεωγραφικό αντιδήμαρχο Καλλονής, Ταξιάρχη Βέρρο, τη διοίκησή του, αλλά μέχρι και πριν την απορριπτική απόφαση της ΑΔΑ, δεν το είχε κάνει.

Την ίδια ώρα, οι «σκιές» που σκέπασαν τη λειτουργία του Κληροδοτήματος εξ αιτίας του γεγονότος πως αγνοούνται τα οικονομικά του στοιχεία, παραμένουν και η δημοτική αρχή βρίσκει αδιέξοδο επί του παρόντος ως προς την προσπάθειά της να πάρει στον έλεγχό της το Καραγιαννοπούλειο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα γύρω από τη διαχείριση του Κληροδοτήματος Καραγιαννοπούλου στη Φίλια, που έχει στην κυριότητά του περίπου 50 γεωργοκτηνοτροφικά ακίνητα ενοικιασμένα σε ιδιώτες, ανέδειξε τον περασμένο Δεκέμβριο η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με σχετική ερώτησή της στον αντιδήμαρχο Καλλονής, Ταξιάρχη Βέρρο.

Ο αντιδήμαρχος τότε είχε παραδεχτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πως δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του Κληροδοτήματος, με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησής του, ενώ αποκάλυψε ότι η ΔΟΥ επισήμως δεν έχει φορολογική δήλωση του Κληροδοτήματος τα τελευταία τρία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή αναδείκνυε και μία… οσμή σκανδάλου, την οποία ωστόσο αντέκρουσε λίγο αργότερα κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Κληροδοτήματος, Σταύρος Σκαλοχωρίτης, μιλώντας στο «Ε», τονίζοντας πως παραμονές τού 2015 ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες για να δώσει στη νέα δημοτική αρχή τα οικονομικά στοιχεία.

«Άκυρο» από την ΑΔΑ!
Παρ’ όλα αυτά, από τότε μέχρι και σήμερα, όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Καλλονής, δεν έχει γίνει απολύτως καμμία πρόοδος και φυσικά δεν έχει έρθει ποτέ ξανά σε επαφή με τον κ. Σκαλοχωρίτη.

Σα να μην έφτανε αυτό για τον ίδιο και τη δημοτική αρχή, η ΑΔΑ απέρριψε προσφάτως και την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου να «περάσει» η διοίκηση του Κληροδοτήματος στον αντιδήμαρχο Καλλονής, περιπλέκοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Στην αιτιολογία της, τώρα, για την απόρριψη της επίμαχης απόφασης, η ΑΔΑ υποστηρίζει ότι ο διαθέτης όριζε ως εκάστοτε διαχειριστή του Κληροδοτήματος τον εκλεγμένο πρόεδρο της Φίλιας… ο οποίος εν προκειμένω -σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις του στο «Ε»- ανέλαβε μάλλον απρόθυμα τη διαχείριση του Κληροδοτήματος και χωρίς να έχει τις γνώσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ενδείξεις κακοδιαχείρισης. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι στη μετά «Καλλικράτη» εποχή, το Κληροδότημα παρέπεσε στο χαμό της διαχείρισης του νέου ενιαίου Δήμου Λέσβου και δεν έχει ούτε καν λογιστή από το 2011 και μετά!

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Τσουπής, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, απέστειλε νέο έγγραφο προς την ΑΔΑ, για να του υποδείξει εκείνη το τι πρέπει να γίνει βάσει νόμου και να ξεπεραστεί το παρόν αδιέξοδο, όπου ο νυν πρόεδρος του Κληροδοτήματος είναι πρόεδρος μάλλον απρόθυμα και χωρίς κάποιου είδους τεχνική υποστήριξη και η δημοτική αρχή δεν μπορεί να αποκτήσει καμμία πρόσβαση, λόγω ασυνεννοησίας μαζί του, στα οικονομικά του στοιχεία.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η δημοτική αρχή, αφού εξαντλήσει τις προσπάθειές της να έρθει σε επαφή με τον κ. Σκαλοχωρίτη, δεν αποκλείεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, για να βγει άκρη σε ένα κληροδότημα που έχει μία αξιοσημείωτη περιουσία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey