Ξεκίνησαν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου

«Έπιασαν» το Αρχαίο Θέατρο!

18/02/2015 - 14:22

Μπορεί διαδικαστικά να μην είναι σε θέση να προχωρήσει ακόμα η φιλόδοξη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και φυσικά με την Αρχαιολογία, για τη συνολική ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης, ωστόσο η Αυτεπιστασία του Δήμου ξεκίνησε από τη Δευτέρα τις εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης του χώρου έξω από το μνημείο.

Μπορεί διαδικαστικά να μην είναι σε θέση να προχωρήσει ακόμα η φιλόδοξη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και φυσικά με την Αρχαιολογία, για τη συνολική ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης, ωστόσο η Αυτεπιστασία του Δήμου ξεκίνησε από τη Δευτέρα τις εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης του χώρου έξω από το μνημείο.

Οι μπουλντόζες έπιασαν… δουλειά για να απομακρύνουν τους τόνους μπαζών που καλύπτουν μέρος του χώρου στάθμευσης έξω από το Αρχαίο Θέατρο, με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Αυτεπιστασίας, Γιάννη Αμπουλό, να τονίζει στο «Ε» πως μέσα στις επόμενες ημέρες οι εργασίες θα επεκταθούν και στο δρόμο που οδηγεί προς την είσοδο του μνημείου.

Στόχος κατ’ αρχάς είναι η βελτίωση της πρόσβασης στο Αρχαίο Θέατρο, αλλά και της γενικότερης αισθητικής του χώρου έξω από αυτό, πριν ξεκινήσουν οι φιλόδοξες ανασκαφικές εργασίες που θα αναδείξουν το ίδιο το μνημείο.

Το «Ε» είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη αυτή από τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο δήμαρχος είχε αποφασίσει να εξαντλήσει τις προσπάθειές του προκειμένου να εντάξει στην πράξη το Αρχαίο Θέατρο στον αρχαιολογικό… ιστό της πόλης.

Η απόφαση για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του μνημείου, που σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και στο παρελθόν είχε αποτελέσει νεκροταφείο… παλαιών βαρέων οχημάτων, ήταν ειλημμένη, αλλά πλέον προχωρά αποφασιστικά, μετά και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση εργασιών και μέσα στο ίδιο το μνημείο.

Έτσι, από τη Δευτέρα το πρωί συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, ξεκινώντας τις εργασίες διαμόρφωσής του.

Προπαρασκευαστική παρέμβαση
«Ξεκινάμε σήμερα για να βάλουμε τις βάσεις να αναδειχθεί πραγματικά το Αρχαίο Θέατρο. Οι εργασίες θα γίνουν στο χώρο στάθμευσης έξω από το Θέατρο, όπου θα απομακρυνθούν όλα τα μπάζα που υπάρχουν σήμερα και θα βελτιωθεί η αισθητική του.

Στη συνέχεια και ανάλογα με τις υποδείξεις και της Αρχαιολογίας, θα πιάσουμε και το δρόμο που οδηγεί στο μνημείο, όπου σκοπεύουμε να ρίξουμε είτε τσιμέντο είτε πλάκες. Κάνουμε την πρώτη παρέμβαση στο χώρο, με στόχο ειδικά το καλοκαίρι, όπως επιθυμεί και ο δήμαρχος, ο χώρος να είναι εύκολα προσβάσιμος για τους επισκέπτες.

Είναι, θεωρώ, το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, που είναι και ο βασικός μας στόχος…», είπε στο «Ε» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αυτεπιστασίας, Γιάννης Αμπουλός.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εργασίες ισοπέδωσης και αποψίλωσης του χώρου στάθμευσης και η διαμόρφωση υποδομής για κάποια ενδεχομένως δενδροφύτευση στη συνέχεια. Στο χώρο, ακολούθως, πρόκειται να πέσει χοντρό χαλίκι, ενώ πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι σε ένα επόμενο στάδιο να εγκατασταθεί και ηλεκτροφωτισμός.

Οι εργασίες τώρα στο δρόμο που οδηγεί προς το μνημείο, αφού γίνει η αποκατάσταση της βατότητάς του προηγουμένως, θα εξαρτηθούν και από τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς είναι δεδομένο ότι θα πέσει υλικό επάνω στο δρόμο, αλλά το τι υλικό ενδείκνυται θα το ορίσει η Αρχαιολογία.

… για την κύρια παρέμβαση
Σημειώνεται, βέβαια, πως το κύριο μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη του ιδίου του μνημείου, έχοντας «περάσει» από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου τη σχετική χρηματοδότηση για το όλο έργο. Υπενθυμίζεται πως μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Δημοτικό Συμβούλιο, πρόκειται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ύψους 100.000 ευρώ, για τη μελέτη και τις ανασκαφικές εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Όταν διαδικαστικά θα προχωρήσει αυτό το κύριο «μέτωπο» στην κατεύθυνση ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου, θα μπουν πράγματι οι βάσεις για μία φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκινά και για την προστασία του μνημείου, που δεσπόζει ξεχασμένο εδώ και χρόνια στο λόφο της Αγίας Κυριακής.

Στόχος, πάντως, σύμφωνα με το δήμαρχο, Σπύρο Γαληνό, είναι φέτος το καλοκαίρι το μνημείο να ζωντανέψει ξανά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey