Η ΔΕΥΑΛ, χωρίς την ψήφο της αντιπολίτευσης, δίνει νερό σε όλο το νησί

Με δυσπιστία εγκρίθηκε το νέο τιμολόγιο

04/02/2015 - 14:29

Με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να στηρίζουν απολύτως τη δημοτική αρχή, εγκρίθηκε μετά από πολύωρη συζήτηση το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ, αλλά και τα απαραίτητα έργα που απαιτούνται σε πολλές τοπικές κοινότητες για την αποκατάσταση των υδρευτικών δικτύων.

Με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να στηρίζουν απολύτως τη δημοτική αρχή, εγκρίθηκε μετά από πολύωρη συζήτηση το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ, αλλά και τα απαραίτητα έργα που απαιτούνται σε πολλές τοπικές κοινότητες για την αποκατάσταση των υδρευτικών δικτύων.

Μετά από τετράωρη συνεδρίαση επί του μείζονος ζητήματος της συνεδρίασης, η ΔΕΥΑΛ πήρε μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από την περιφέρεια του νησιού, που περιμένει πλέον με υψηλές προσδοκίες τις νέες υπηρεσίες της, αλλά εισέπραξε και τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης, η οποία διαπίστωσε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές και τα τέλη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαφάνηκε στη σύνθεση των απόψεων, είναι πως παρά τις επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις επιπρόσθετες υποχρεώσεις της η Δημοτική Επιχείρηση, η επιτυχία της στο εγχείρημα αυτό θα κρίνει καθοριστικά και το αν θα αντέξει από την απευκταία εκδοχή της ιδιωτικοποίησής της.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Δημήτρης Ακριώτης, εισηγούμενος το θέμα του νέου τιμολογίου, τόνισε ότι το κόστος των υπηρεσιών αυξάνεται κυρίως λόγω της μεγάλης δαπάνης για το ρεύμα και των έργων που απαιτούνται, αλλά στάθηκε στο ότι η διαμόρφωση των τελικών τιμών έγινε με κριτήριο ακριβώς τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Ειδικότερα, εξήγησε εν πολλοίς πως το τιμολόγιο διαμορφώθηκε χωρίζοντας σε τρεις κατηγορίες τα χωριά, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, αλλά και το αν έχουν υδροδότηση από φυσική πηγή.

Κοινωνικό τιμολόγιο
Το σημαντικότερο, ωστόσο, που ανέδειξε ο πρόεδρος της Επιχείρησης στην ενημέρωση που έκανε γύρω από τις νέες τιμές και τα τέλη, ήταν το γεγονός πως δόθηκε έμφαση στη διαμόρφωση και ενός κοινωνικού τιμολογίου, που προβλέπει κατά περιπτώσεις μέχρι και μηδενική χρέωση.

Ειδικότερα ανέδειξε τις μικρότερες χρεώσεις που προβλέπονται για τους πολυτέκνους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους απόρους με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ και τους μακροχρόνια ανέργους.

Ωστόσο, ο κ. Ακριώτης που στη συνέχεια απάντησε σε δεκάδες μεμονωμένα ερωτήματα δημοτικών συμβούλων και προέδρων κοινοτήτων, τόνισε πως η εταιρεία έχει δρόμο να διανύσει ακόμα και χρειάζεται στήριξη σε αυτά τα πρώτα της βήματα.

Δυσπιστία της αντιπολίτευσης
Ο Στρατής Καραγεωργίου του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» στην τοποθέτησή του για το θέμα σχολίασε ως αυθαίρετες τις αυξήσεις στην τιμή του νερού και σχολίασε πως οι ομαδοποιήσεις που έγιναν στα χωριά στο νέο τιμολόγιο, δεν έχουν σχέση με τα σχετικά με την ύδρευση ή την αποχέτευση έργα που είναι να πραγματοποιηθούν.

Παράλληλα, επέκρινε το γεγονός πως η ΔΕΥΑΛ δεν έκανε πρώτα καταμετρήσεις στα ρολόγια πριν προχωρήσει στις εισπράξεις, ενώ παρατήρησε πως το τιμολόγιο της Μυτιλήνης παραμένει υψηλό. «Αντί να ξεκινήσουμε την καταγραφή των προβλημάτων, κάναμε αυξήσεις…», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Στράτος Γεωργούλας, επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου», από τη μεριά του αναγνώρισε ως θετική τη διαμόρφωση κοινωνικού τιμολογίου, αλλά δεν παρέλειψε να αναδείξει και εκείνος στην τοποθέτησή του πως προκύπτουν αυξήσεις γενικότερα στις τιμές.

«Οι τιμές αυξήθηκαν…»
«Ας μιλήσουμε όμως ειλικρινά», είπε ο κ. Γεωργούλας. «Μιλάμε για δέκα χωριά στα οποία έπεσε η τιμή, άλλα δέκα όπου έμεινε ίδια και αυξήσεις σε περίπου άλλα 40. Οι πρόεδροι θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό…», κατέληξε και κλείνοντας την τοποθέτησή του, σχολίασε πως η ιδιωτικοποίηση έρχεται και από την ίδια τη διαλυμένη εταιρεία, εκτιμώντας πως δύσκολα μπορεί να αναλάβει την υδροδότηση σε όλο το νησί.

«Τηρώντας λοιπόν την απόφασή μας για σταδιακή επέκταση της εταιρείας σε όλο το νησί και θεωρώντας πως πλέον μπορούμε να πείσουμε την κεντρική εξουσία για την προάσπιση του δημόσιου αγαθού του νερού, δεν ψηφίζουμε τις αυξήσεις αυτές…»

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη, από τη μεριά της παρατήρησε μεγάλες αυξήσεις στα πάγια, τις τιμές του νερού και τα τέλη αποχέτευσης και υποστήριξε πως δεν είναι δυνατό να ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να ακριβύνει το νερό για να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες.

Ως ένα πρώτο σημαντικό -έστω και ατελές- βήμα χαρακτήρισε τη διαμόρφωση νέου τιμολογίου ο Νίκος Κουρτζής των «Ενεργών Πολιτών», ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι με τις νέες εξελίξεις αποκαθίσταται και ένα διαχρονικά άδικο καθεστώς, μεταξύ εκείνων που πλήρωναν και εκείνων που δεν πλήρωναν για το νερό τους.

Αιχμή εκ των έσω!
Η μεγαλύτερη αιχμή, ωστόσο, για την υπόθεση της επέκτασης της ΔΕΥΑΛ και του νέου τιμολογίου της δεν ήρθε τελικά από την αντιπολίτευση, αλλά από δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης.

Ο Παναγιώτης Αλβανόπουλος τόνισε στην τοποθέτησή του πως «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια», εξηγώντας πως όλα τα απαιτούμενα έργα που απαιτεί η επέκταση της εταιρείας, πρόκειται να γίνουν με απευθείας αναθέσεις.

«Εύκολα κάποιοι εξ αυτού του λόγου μπορούν να θεωρήσουν ότι μπορεί να εξυπηρετηθούν ημέτεροι και οφείλω εδώ να προστατεύσω τη δημοτική αρχή με την παρατήρησή μου, αλλά και να προλάβω την ιδιωτικοποίηση που έρχεται από το παράθυρο…», είπε χαρακτηριστικά.

 

Απόλυτη υποστήριξη της ΔΕΥΑΛ από την περιφέρεια του Δήμου

Οι πρόεδροι «έβαλαν πλάτη»

Περίπου 40 πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων όλης της περιφέρειας» του Δήμου παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση για την έγκριση του νέου τιμολογίου τής ΔΕΥΑΛ και ψήφισαν άπαντες, πλην μίας λευκής ψήφου, με θέρμη την επέκταση της Επιχείρησης σε όλο το νησί.

Παρά το ότι οι πρόεδροι εμφανίζονταν μέχρι πρότινος οι πιο σκληροί διαπραγματευτές στη διαμόρφωση του νέου τιμολογίου, εν τούτοις πείστηκαν απολύτως για το ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ύδρευσή τους και κυρίως τις υποδομές της, αλλά και στην αποχέτευση.

Οι 30 ψήφοι υπέρ ήταν και εκείνοι που έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη δημοτική αρχή και στη ΔΕΥΑΛ και αποτέλεσαν το «κλειδί» για να προχωρήσει το εγχείρημά της…
Αναμφίβολα είναι σπάνιο να συναντά κανείς σχεδόν όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων -είτε αυτοί εκλέχτηκαν με το συνδυασμό του σημερινού δημάρχου είτε όχι- μαζεμένους σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όταν μάλιστα κλήθηκαν να πάρουν το λόγο, οι περισσότεροι όχι μόνο δε σχολίασαν ως υψηλές τις τιμές, όπως νωρίτερα είχε επισημάνει η αντιπολίτευση, αλλά έδειξαν διάθεση να στηρίξουν την εταιρεία, με την προσδοκία όμως πως θα γίνουν τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση των προβλημάτων τους στην αποχέτευση και τους βιολογικούς.

Ικανοποίηση και προσδοκίες
Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλωμαρίου, Γαρουφαλιά Βάμβουρα, παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση ζήτησε εγγυήσεις πως μέσω της επέκτασης της ΔΕΥΑΛ θα γίνουν τα απαραίτητα έργα στο βιολογικό του οικισμού, τονίζοντας πως αυτό μάλιστα πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Ακόμα πιο θερμή ήταν η αποδοχή, πάντως, του προέδρου του Περάματος, Κίμωνα Χρυσίδη, και του προέδρου Λαφιώνα, Νικόλαου Κουνιάρη. Χαρακτηριστικότερη, ωστόσο, όλων ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπου Τζελαϊδή, ο οποίος σχολίασε πως αν είναι να γίνουν τα απαραίτητα έργα στις υποδομές σε ύδρευση και αποχέτευση, δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν και δύο και τρία ευρώ παραπάνω!

Άπαντες, όμως, είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν και κάποιες ειδικές, επιπρόσθετες προβλέψεις για τους οικισμούς τους από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, όπως οι πρόεδροι των Ταξιαρχών και Αγίας Μαρίνας, Αναστάσιος Μακρής και Αντώνης Νέστορας αντίστοιχα, οι οποίοι ζήτησαν νέα γεώτρηση, καθαρισμό των δεξαμενών και βελτίωση της ποιότητας του νερού.

«Τέλος στη μιζέρια…»
Ο δήμαρχος στη δική του τοποθέτηση, πριν την έγκριση του νέου τιμολογίου και των απαραίτητων έργων για την αποκατάσταση των υδρευτικών δικτύων σε όλο το νησί, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΔΕΥΑΛ θα ανταποκριθεί κατάλληλα στους πολίτες και ακόμα καλύτερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα.

«Πήραμε μία τολμηρή απόφαση, η οποία ωστόσο ήταν και επιβεβλημένη, συζητώντας διεξοδικά με όλους τους προέδρους το προηγούμενο διάστημα. Απεδείχθη περίτρανα ότι με το μέχρι πρότινος μικτό σύστημα δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε ως δήμος και η ΔΕΥΑΛ ήταν η καταλληλότερη να αναλάβει, καθώς διαθέτει και την τεχνογνωσία. Βάζουμε τέλος στο συμβιβασμό και στη μιζέρια. Ταράζουμε τα λιμνάζοντα νερά, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

Όλοι σήμερα εστιάζουμε στο νερό, όμως πρέπει να δείτε και τα οφέλη του Δήμου. Με τη μεταφορά της ευθύνης στη Δημοτική Επιχείρηση, ο Δήμος ελαφρύνεται από 2,5 εκατ. ευρώ και από τα έξοδα των βιολογικών. Τα οποία χρήματα αυτά θα γίνουν έργο για τους συνδημότες μας».

Για την ιστορία, το νέο τιμολόγιο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με 26 ψήφους υπέρ, 11 κατά και μία λευκή ψήφο του Στρατή Δαγκλή. Εκ των προέδρων που είχαν δικαίωμα ψήφου, οι 30 που παρέμειναν μέχρι τέλους της διαδικασίας ψήφισαν υπέρ, ενός λευκό ψήφισε μόνο ο πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey