«Στόχος, να ανατάξουμε την κοινωνία και την οικονομία των νησιών»

30/01/2015 - 21:15

Ο Δημήτρης Μάντζαρης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο και συνδικαλιστής στους ΟΤΑ επί σειρά ετών, ευτύχησε να δει το κόμμα του κυβέρνηση από τη θέση του συντονιστή τής Ν.Ε., θέση στην οποία ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες. Λίγα 24ωρα μετά τη μεγάλη νίκη τού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Μάντζαρης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο και συνδικαλιστής στους ΟΤΑ επί σειρά ετών, ευτύχησε να δει το κόμμα του κυβέρνηση από τη θέση του συντονιστή τής Ν.Ε., θέση στην οποία ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες.

Λίγα 24ωρα μετά τη μεγάλη νίκη τού ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει στο «Ε» για τις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά και για τα πρώτα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη, μιλάει για την ανάγκη να αποκατασταθεί η λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα.
Οι απαντήσεις του δείχνουν πως τα στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, τόσο το κόμμα, όσο και η κυβέρνηση.

Κύριε Μάντζαρη, από την περασμένη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Εξίσου σημαντική εξέλιξη είναι η πτώση που κατέγραψαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα κόμματα του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο το τελικό ποσοστό τού ΣΥΡΙΖΑ είναι αισθητά χαμηλότερο από το πανελλαδικό ποσοστό του και επιπροσθέτως η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι πολύ μικρότερη από ό,τι σε πανελλαδικό επίπεδο. Πώς σχολιάζετε αυτά τα στοιχεία;
«Πράγματι, η νίκη τού ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν μια ιστορική νίκη. Για όλους εμάς που στρατευτήκαμε στην Αριστερά από τα φοιτητικά μας χρόνια, για τα χιλιάδες μέλη και φίλους τού ΣΥΡΙΖΑ που τον προσέγγισαν τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα και γι’ αυτούς που μας ψήφισαν πρώτη φορά σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, η χαρά και η συγκίνηση ήταν μεγάλη.

Το βράδυ των εκλογών είδα συντρόφους να κλαίνε από χαρά, είδα ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους, με ένα πλατύ χαμόγελο της δικαίωσης, με ελπίδα για ένα καλύτερο “αύριο”. Το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν, ακόμη, μια δικαίωση για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με τους οποίος βρεθήκαμε μαζί στις πλατείες των “αγανακτισμένων”, στα κινήματα ενάντια στα χαράτσια, στις περιβαλλοντικές μάχες στην Κερατέα και στις Σκουριές, κι εδώ στη Λέσβο ενάντια στη φαραωνική επένδυση του “Ρόκα - Ibertola”, στους μεγάλους εργατικούς αγώνες ενάντια στα μνημόνια, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Χωρίς τους αγώνες αυτούς, η ήττα των μνημονιακών κομμάτων θα ήταν αδύνατη.

Ας σκεφτούμε πως αυτά τα πέντε χρόνια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχασαν πάνω από το 70% των ψηφοφόρων τους. Τώρα, όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα της Λέσβου, παρά τη σημαντική μας άνοδο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, η άνοδος της Ν.Δ. κατά 3% περιόρισε τη διαφορά. Η Λέσβος, μάλιστα, ήταν μία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες, μαζί με τη Χίο και τη Θεσπρωτία, όπου η Ν.Δ. αύξησε τα ποσοστά της.

Ειδικά στη Λέσβο, η ψήφος στη Ν.Δ. είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που σχετίζεται με προσωπικές εξαρτήσεις, πράγμα που αποτυπώνεται και στη σταυροδοσία των υποψηφίων της. Δεν είμαι, βέβαια, απόλυτα σίγουρος αν έπαιξε ρόλο και η μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία στον τοπικό Τύπο, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας φιλόξενης εφημερίδας, υποψηφίων τής Ν.Δ., που διαφημίζονταν ακόμα και ημέρα που απαγορευόταν.

(σημ. διεύθυνσης: Σύμφωνα με διευκρινιστική απάντηση που δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης προς το ΣΗΠΕ - Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε ο τελευταίος για λογαριασμό των εκδοτών του περιφερειακού Τύπου, η απαγορεύσεις σχετικά με την προβολή των υποψηφίων αφορά στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και όχι στις εφημερίδες, οι οποίες μπορούν να δημοσιεύουν καταχωρήσεις κομμάτων και υποψηφίων έως και την ημέρα των εκλογών -και αυτό κανείς μπορεί να το επιβεβαιώσει ανατρέχοντας στις εφημερίδες των ημερών αυτών), Αλλά για τις ιδιαιτερότητες του τοπικού αποτελέσματος, θα έχουμε τη δυνατότητα στο άμεσο μέλλον να κάνουμε μια πιο αναλυτική συζήτηση στις οργανώσεις και στη Νομαρχιακή Επιτροπή».

Το κλίμα της κοινωνίας

Ποιο είναι το κλίμα στην κοινωνία; Τι σας λέει ο κόσμος;
«Από τη Δευτέρα των εκλογών υπάρχει ένας άλλος “αέρας” στην κοινωνία. Οι άνθρωποι είναι πιο χαμογελαστοί, πιο αισιόδοξοι, ανεξάρτητα από το αν μας ψήφισαν ή όχι. Η ανησυχία τους δεν είναι μήπως έρει η καταστροφή, όπως μας έλεγε προεκλογικά ο κ. Σαμαράς.

Αντίθετα, μας ζητούν να μην τους προδώσουμε, όπως έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, μας φορτώνει με μεγάλες ευθύνες. Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να πετύχει και για να γίνει αυτό, χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή του ελληνικού λαού.

Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν, να δημιουργούν, να ασκούν αυστηρή κριτική όταν χρειάζεται, να κινητοποιούνται και να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά απ’ την κυβέρνηση. Εξίσου σημαντικό και ιδιαίτερο ρόλο έχει σ’ αυτήν τη διαδικασία και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, ένα ρόλο σαφώς διακριτό απ’ την κυβέρνηση και το κίνημα.

Αφενός θα πρέπει να παράγει πολιτική και αφετέρου, τα μέλη και οι φίλοι του πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, να αφουγκράζονται τις αγωνίες και τη συλλογική της θέληση, αξιοποιώντας δημιουργικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πιέζοντας παράλληλα για μεγαλύτερες και βαθύτερες δημοκρατικές αλλαγές στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Δε θα πρέπει, μάλιστα, να διστάσει να συγκρουστεί, αν χρειαστεί, με νοοτροπίες και λογικές που θα μας πάνε πίσω σε λογικές που ζήσαμε στη μεταπολίτευση από τις κυβερνήσεις τού ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.. Είμαι αισιόδοξος πως η κυβέρνηση αυτή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια κυβέρνηση ριζικών αλλαγών και αποκατάστασης της δημοκρατίας, που πληγώθηκε βάναυσα τα τελευταία πέντε χρόνια απ’ την πολιτική των μνημονίων».

Μόλις ορκίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βρέθηκε αντιμέτωπη με σειρά ζητημάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των πανελλαδικής εμβέλειας μέσων ενημέρωσης, καταγράφεται μεγάλη διαρροή καταθέσεων από τις τράπεζες τον Ιανουάριο, μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του κράτους, φημολογία για ενδεχόμενα προβλήματα στην πληρωμή των συντάξεων του Μαρτίου κ.λπ.. Τα παραπάνω δείχνουν πως στην κυβέρνηση δε δόθηκε καμμία περίοδος χάριτος. Είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα;

«Έχω την αίσθηση πως όλη αυτή η φημολογία που εντάθηκε από την προπαγάνδα τής Ν.Δ. αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, και συντηρήθηκε σ’ ένα βαθμό από τα κυρίαρχα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε., δεν πέρασε στους πολίτες και αυτό φάνηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τα φοβικά τηλεοπτικά spot τής Ν.Δ. μάλλον κακό τής έκαναν εκλογικά, παρά τη βοήθησαν. Παρ’ όλα αυτά επιχειρείται ξανά, μετά τις εκλογές, αυτή η προπαγάνδα να συνεχιστεί -σε πιο περιορισμένο, βέβαια, επίπεδο- από μερίδα του πανελλαδικού Τύπου και των ιδιωτικών καναλιών, αλλά συντηρείται και σ’ ένα βαθμό από μερίδα των κυρίαρχων συντηρητικών κύκλων τής Ε.Ε.. Τα γεγονότα δε δικαιώνουν τις ανησυχίες αυτές.

Αντίθετα, παρά τις δυσκολίες, υπάρχει περιθώριο και χρόνος για σοβαρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος. Κάθε μέρα που περνά, τόσο περισσότερο εδραιώνεται η αντίληψη πως τα μνημόνια δεν ήταν μονόδρομος, πως μπορεί να υπάρχει μια άλλη πολιτική για την ανάπτυξη, πως η λιτότητα είναι καταστροφική.

Ήδη τους πρώτους μήνες, μια σειρά από μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως οι αντισυνταγματικές απολύσεις στο Δημόσιο, ο ΕΝΦΙΑ, η μείωση του βασικού μισθού και η απαγόρευση των συλλογικών συμβάσεων, θα αποτελούν παρελθόν. Ξέρουμε πως η κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί, πως ο κόσμος έχει υποφέρει πολύ και δεν αντέχει άλλο. Και είμαι αισιόδοξος πως τους πρώτους μήνες θα δοθεί δείγμα γραφής για όλα όσα είχαμε πει προεκλογικά».

Οι δηλώσεις των υπουργών

Είδαμε τους νέους υπουργούς να κάνουν δηλώσεις για τα πρώτα μέτρα που θα πάρουν, λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία τους. Γιατί τέτοια βιασύνη; Δε θα ήταν προτιμότερο να κάνουν τις ανακοινώσεις τους στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης;
«Οι νέοι υπουργοί στις δηλώσεις τους, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων τους, αναφέρθηκαν σε πλευρές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Δεσμεύτηκαν ουσιαστικά γι’ αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη εξαγγείλει από το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Όλα αυτά, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά, θα συγκεντρωθούν, θα εξειδικευτούν και θα αποτελέσουν τον κορμό των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή. Εκεί, μπροστά στο λαό, το κάθε κόμμα -και εννοώ, βεβαίως, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που δε συμμετέχουν στην κυβέρνηση- οφείλει να πει καθαρά στον ελληνικό λαό αν συμφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Οι υπουργοί, παράλληλα, απ’ την πρώτη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με κρίσιμα προβλήματα, που απαιτούν άμεσες λύσεις. Καμμία λοιπόν περίοδος χάριτος, αλλά αυτό το ξέραμε ήδη και αποτελεί μια ακόμα πρόκληση».

Λίγες ώρες μετά την εκλογική νίκη τού ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής έσπευσε να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΠΕΔΥ, όπως διαβάσαμε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα σας. Σας ανησυχεί πώς θα λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι η νέα κυβέρνηση να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά της;
«Τα προβλήματα της Υγείας, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, είναι ψηλά στην ατζέντα τού ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα τα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, η Δημόσια Υγεία δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Η επίσκεψη του βουλευτή μας Γιάννης Ζερδελή, αμέσως μετά τις εκλογές, στο ΠΕΔΥ και στο Νοσοκομείο είχε και συμβολικό, και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ο συμβολισμός αφορούσε τη σημασία που δίνουμε στην αποκατάσταση του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, και ο ουσιαστικός χαρακτήρας της επίσκεψης είχε να κάνει με την ενημέρωσή μας για την κατάσταση όπου βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Από εκεί και πέρα, θεωρούμε πως είναι σημαντικός ο ρόλος των εργαζόμενων σ’ αυτό (γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού) και των συλλογικών τους φορέων. Εμείς θα εμπιστευτούμε τους εργαζομένους, γιατί πιστεύουμε πως χωρίς αυτούς καμμία προσπάθεια ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να πετύχει».

Ποια είναι τα πρώτα ζητήματα που κατά την εκτίμησή σας πρέπει να αντιμετωπιστούν σε τοπικό επίπεδο;
«Η Λέσβος και γενικότερα τα νησιά του Αιγαίου έχουν υποστεί μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική καταστροφή τα πέντε χρόνια των μνημονίων. Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την καταστροφή και σιγά - σιγά να ανατάξουμε την κοινωνία και την οικονομία των νησιών. Αρχικά πρέπει να πούμε πως η νίκη τού ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος στην επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α., που ήταν στα σχέδια της κυβέρνησης Βενιζέλου - Σαμαρά και ήταν στις προτάσεις που υπήρχαν στο περίφημο mail Χαρδούβελη. Θα ματαιωθεί, όπως ανακοινώθηκε, και η πώληση του αεροδρομίου, ένα ζήτημα για το οποίο πρωτοστατήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

Παράλληλα, ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για μας είναι η ουσιαστική βελτίωση της ακτοπλοΐας· να μπορούμε να ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα με καθημερινά δρομολόγια, γρήγορα, φτηνά και με ασφάλεια· να μπορούν οι αγρότες να ζουν απ’ την καλλιέργεια των χωραφιών τους και οι κτηνοτρόφοι απ’ τα ζώα τους, με αξιοπρέπεια· να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας και να ξαναφέρουμε τη δημοκρατία που μας πήρε ο “Καλλικράτης”, πίσω· να ξανακουστεί η ΕΡΑ Αιγαίου σ’ ολόκληρο το νησί· να ξαναγυρίσουν στους δουλειές τους οι απολυμένοι στο νησί· να ρυθμιστούν οι οφειλές των μικρομεσαίων στις τράπεζες, στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, για να μπορούν να ξαναδουλέψουν στα μαγαζιά τους. Είναι στόχοι που θέλουν πολλή δουλειά, σχέδιο, όραμα και -όπως σας είπα και προηγουμένως- την ενεργή συμμετοχή του λαού.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, τα μέλη και οι φίλοι τού ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, όπως έκαναν πάντα μέχρι τώρα. Και είμαστε αισιόδοξοι πως αυτόν τον αγώνα της δημιουργίας θα τον κερδίσουμε, όπως κερδίσαμε και τον αγώνα της αντίστασης και της ανατροπής. Η ελπίδα έφτασε και θα προχωρήσουμε μ’ αυτήν αντάμα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey