Χθες έγιναν οι πρώτες ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις, που θα επαναλαμβάνονται μία φορά το μήνα, στα μικρά ζώα πολιτών ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Μικροτσίπ στα κατοικίδια

29/01/2015 - 15:15

Προετοιμάζοντας το έδαφος από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, η δημοτική αρχή ξεκίνησε από χθες, και πιο γρήγορα από τους περισσότερους δήμους της χώρας, την προσπάθεια καταγραφής των κατοικίδιων ζώων μέσω εμφύτευσης μικροτσίπ, για να διαχειριστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το πρόβλημα με τα εκατοντάδες αδέσποτα στην πόλη.

Προετοιμάζοντας το έδαφος από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, η δημοτική αρχή ξεκίνησε από χθες, και πιο γρήγορα από τους περισσότερους δήμους της χώρας, την προσπάθεια καταγραφής των κατοικίδιων ζώων μέσω εμφύτευσης μικροτσίπ, για να διαχειριστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το πρόβλημα με τα εκατοντάδες αδέσποτα στην πόλη.

Από τις 10 το πρωί, οι πρώτοι πολίτες που είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα, προσήλθαν με τα κατοικίδιά τους στο Κτηνιατρείο του Δήμου στην Παγανή, «εγκαινιάζοντας» τη διαδικασία της εμφύτευσης του μηχανισμού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, η διαδικασία της εμφύτευσης θα πραγματοποιείται μία φορά κάθε τέλος του μήνα, έχοντας προηγουμένως γίνει η διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Μία από τις πρώτες υποθέσεις που πήρε «ζεστά» στα χέρια του ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Νίκος Καρασάββας, ήταν ακριβώς αυτή της διαχείρισης του προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα, ειδικά στην πόλη της Μυτιλήνης.

Πραγματοποιώντας από το Νοέμβριο επαφές με εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και τους κτηνιάτρους, έθεσε ως στόχο την εφαρμογή, ουσιαστικά, του νόμου που επιβάλλει στους ιδιοκτήτες μικρών ζώων να τοποθετούν τη συσκευή μικροτσίπ στα κατοικίδιά τους, προκειμένου ανά πάσα στιγμή να μπορούν να εντοπιστούν.

«Είναι προσωπική μας υπόθεση»
«Είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα γνωρίζουμε κατά βάθος πως είναι ένα πρόβλημα που δεν το δημιουργούν τα ζώα, αλλά εμείς οι ίδιοι. Οπότε το μικροτσίπ ουσιαστικά ελέγχει όχι τα ζώα, αλλά και εμάς τους ίδιους, τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να είμαστε ακόμα πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε αυτά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καρασάββας στο «Ε», ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε πως σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινά, πρέπει να συμβάλλουν καθοριστικά οι ίδιοι οι πολίτες.

«Αυτό το μέτρο εξαρτάται από εμάς τους ίδιους τους πολίτες το κατά πόσο επιτυχημένο θα είναι και θεωρώ ότι σιγά - σιγά θα προβληθεί αποτελεσματικά η όλη διαδικασία, για τη μάθουν όλοι. Γιατί πρέπει να αποκτήσουμε επιτέλους μία διαφορετική συνείδηση αν δε θέλουμε να βλέπουμε αγέλες αδέσποτων στην πόλη, που προκαλούν προβλήματα…»

Δοκιμαστική η «πρώτη»
Στο Κτηνιατρείο στην Παγανή προσήλθαν χθες οι πρώτοι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μέσα στο προηγούμενο διάστημα είχαν προσκομίσει στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η ημέρα αυτή ήταν ουσιαστικά και η πρώτη που εγκαινίαζε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, με το Δήμο να καλύπτει όλα τα υπόλοιπα έξοδα, όπως είναι η αμοιβή του κτηνιάτρου, τα αναλώσιμα και τα φάρμακα, με τους πρώτους πολίτες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, να πληρώνουν μόνο το κόστος της συσκευής του μικροτσίπ (5,5 ευρώ).

«Είναι η πρώτη μέρα του προγράμματος που ξεκινά με φιλοδοξία να ελεγχθεί το πρόβλημα των αδέσποτων.

Μία φορά κάθε τέλος του μήνα, σε ημερομηνία που θα ανακοινώνεται και 10 με 12 το πρωί, θα προσέρχονται οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για να τσιπάρουν τα κατοικίδιά τους. Το κόστος για τους πολίτες που μπορούν από σήμερα να κάνουν τις αιτήσεις τους για τον επόμενο μήνα, είναι μόλις 5,5 ευρώ για το κόστος της συσκευής και αξίζει πραγματικά να βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια, για το καλό και της πόλης μας και των ζώων.

Θεωρώ ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό ζώων που θα έχουν περάσει από τη διαδικασία, αφού σήμερα ήταν ουσιαστικά η πρώτη, δοκιμαστική περισσότερο, μέρα», δήλωσε στο «Ε» η κτηνίατρος του Δήμου Λέσβου Γιασεμή Κερεντζή.

Ας σημειωθεί πως για τη διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, όσοι δεν ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους ιδιώτες κτηνιάτρους που λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση της προσπάθειας του Δήμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, αλλά και στην κατάθεση αιτήσεων στο πρόγραμμα του Δήμου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 25555.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey