Οι ενότητες που έριξαν ή ανέβασαν τα ποσοστά των κομμάτων

Εκλογικά «κάστρα» - «υπόγεια» και ανατροπές

28/01/2015 - 14:36

Νέα δεδομένα προκύπτουν από τις εθνικές εκλογές με τα αποτελέσματα της κάλπης που έδωσε πανελλαδική και παλλεσβιακή πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα δεδομένα προκύπτουν από τις εθνικές εκλογές με τα αποτελέσματα της κάλπης που έδωσε πανελλαδική και παλλεσβιακή πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην, τα κόμματα εξακολουθούν να συντηρούν δεσμούς με συγκεκριμένα χωριά και περιοχές κρατώντας γερά τα «κάστρα» που παραδοσιακά κατείχαν, ενώ σε άλλες περιοχές τα χάνουν.

Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι κάποιες περιοχές των κομμάτων παραμένουν «κάστρα» της Δεξιάς ή της Αριστεράς, με τη διαφορά ότι εκτοξεύουν τα ποσοστά τους ή πέφτουν σημαντικά από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2012.

Στους πίνακες που ακολουθούν, δημοσιεύονται τα «κάστρα» και τα «υπόγεια» των κομμάτων ανά περιοχή, με τη σειρά που επικράτησαν στην εκλογική μας περιφέρεια. Ας ξεκινήσουμε όμως με τις δημοτικές κοινότητες της Λέσβου.

Η Αγία Παρασκευή βάφτηκε ξανά μπλε, αφού οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι, δηλαδή το 49,81%, επέλεξαν Νέα Δημοκρατία. Στέκεται κανείς στην εν λόγω περιοχή, αφού ήταν και η καταγωγή αρκετών υποψηφίων, με πρώτο το Χαράλαμπο Αθανασίου, που κυριολεκτικά «σάρωσε» συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 50% της σταυροδοσίας.

Επίσης από εκεί έλκει την καταγωγή της η Μαρία Κομνηνάκα τού Κ.Κ.Ε., συγγενεύει «εξ αγχιστείας» ο Σταύρος Τάσσος, ομοίως υποψήφιος του Κ.Κ.Ε., ο Δημήτρης Καπετανάς τού ΠΑΣΟΚ (Νάπη) και ο Παναγιώτης Πάτσης του Ποταμιού. Έτσι, τα διψήφια ποσοστά μοιράστηκαν στα τρία κόμματα που έβγαλαν έδρες, με τη μερίδα του λέοντος στη Ν.Δ. και ακολουθώντας ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,73% και το Κ.Κ.Ε. με 12,53%.

Μπλε όμως είναι και η Δημοτική Κοινότητα Ερεσού - Αντίσσης, όπου η Ν.Δ. έλαβε το 32,48% των ψήφων και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,29% και το Κ.Κ.Ε. με 15,85%. Πρώτη είναι η Ν.Δ. και στον Ευεργέτουλα, με 30,33%, ενώ με… επτά ψήφους διαφορά ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%. Τρίτη δύναμη αναδείχτηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,82%.

Στη Δημοτική Κοινότητα Καλλονής, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την ψαλίδα με τη Ν.Δ. σε σχέση με το 2012, με τη γαλάζια παράταξη να έρχεται πρώτη σε ποσοστό 32,68% και το ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 31,14%, όταν δυόμισι χρόνια νωρίτερα ωστόσο η διαφορά τους ήταν επτά μονάδες. Έπεται το Κ.Κ.Ε. με 10,7%.

Κοινότητες… ΣΥΡΙΖΑ
Η άλλοτε «μικρή Μόσχα» και έδρα τού Κ.Κ.Ε., η Αγιάσος, κερδήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 33,08%, ενώ το Κ.Κ.Ε. εξακολουθεί να κατέχει μεγάλο ποσοστό, αγγίζοντας το 23,4% με… τρεις ψήφους διαφορά από τη Ν.Δ., που έλαβε 23,22%. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε και στη Δημοτική Κοινότητα Γέρας, με ποσοστό 34,08%. Ακολουθεί η Ν.Δ. με 28,18% και το Κ.Κ.Ε. με 10,55%.

Στη Δημοτική Ενότητα Λουτρόπολης Θερμής, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 32,85% των ψήφων και ακολουθεί η Ν.Δ. με 31,8% και το Κ.Κ.Ε. με 14,37%.

Εξακολουθεί να κρατά την πρωτιά στη Μυτιλήνη ο ΣΥΡΙΖΑ (37%), ανεβάζοντας όμως τα ποσοστά του πάνω από 10 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, ενώ και η Ν.Δ. που έρχεται δεύτερη (28,53%), αύξησε τα ποσοστά της κατά τρεις περίπου ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Μειωμένο, αλλά λιγότερο από μία μονάδα, είναι το ποσοστό τού Κ.Κ.Ε., το οποίο ανέρχεται στο 8,78%. Σχεδόν 10 μονάδες ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ (37,45%) και στη Δημοτική Ενότητα Πέτρας, με τη Ν.Δ. (30,63%) και τους ΑΝΕΛ (8,62%) να ακολουθούν.

Ανατροπές
Στη Μήθυμνα ανετράπη η Ν.Δ. από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2012 την ακολουθούσε με τρεις μονάδες διαφορά. Την Κυριακή η Δημοτική Ενότητα έδωσε την πρωτιά στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και ποσοστό 38,26%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 29,27%. Τρίτο έρχεται το Κ.Κ.Ε. με ποσοστό 10,7%.

Ανατροπή σημειώνεται και στο Μανταμάδο (τη Δημοτική Ενότητα, όχι το χωριό), με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ (34,52%) έναντι του Κ.Κ.Ε. (29,84%), όταν τον Ιούνιο του 2012 η διαφορά τους έφτανε τις επτά ποσοστιαίες μονάδες, με το Κ.Κ.Ε. να υπερισχύει όλων των κομμάτων. Αξιοπερίεργο, αλλά εξηγείται, είναι και το ότι ανέβασε τα ποσοστά της η Ν.Δ., κρατώντας την τρίτη θέση με 21,79%.

Η εξήγηση βρίσκεται λίγο παρακάτω. Το Κ.Κ.Ε. το 2012 είχε λάβει ποσοστό 30,06%, συνεπώς η ανατροπή του από το ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται στην πτώση του. Αυτό που έπεσε 7,2 μονάδες, είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ και οι ΑΝΕΛ έχασαν πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Παρά την ελάχιστη διαφοροποίηση της Ν.Δ. προς τα πάνω, που ανήλθε σε ποσοστό 28,26%, στη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ (32,28%) την άφησε στη δεύτερη θέση, σκαρφαλώνοντας οκτώ περίπου μονάδες από το 2012. Εξακολουθούν να κατέχουν την τρίτη θέση οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 12,45%.

Παρ’ όλο που ανέβηκε περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου, η Ν.Δ. δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει την άνοδο 11 περίπου μονάδων τού ΣΥΡΙΖΑ, που τον έφερε στην πρώτη θέση με 33,91%. Ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 9,65%.

Ζενίθ και ναδίρ
Ξεκινώντας από το πρώτο κόμμα, αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του στο Σκανδάλι της Λήμνου και στα παραδοσιακά του «κάστρα», τη Συκαμνιά και την Κλειώ, η οποία φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο συνολικό αποτέλεσμα της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου.

Τα χαμηλότερα ποσοστά του εντοπίζονται στους Αγκαριώνες και το Πεδινό της Λήμνου και το Σταυρό.

Τα μεγάλα ποσοστά τής Ν.Δ. διαπιστώνονται στην Κώμη, τη Νάπη και το Αμπελικό, ενώ τα χαμηλότερα, στη Λήμνο, σε Σκανδάλι και Λύχνα.

Τα εκλογικά «κάστρα» τού Κ.Κ.Ε. παραμένουν ακριβώς τα ίδια και δεν είναι άλλα από το Μανταμάδο, την Κάπη και τον Κάσπακα Λήμνου, ενώ τα ποσοστά του πέφτουν στο ναδίρ σε Λύχνα, Νάπη και Αμπελικό.

Οι ΑΝΕΛ κρατούν το πολύ καλό τους αποτέλεσμα στο Κάτω Τρίτος και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά σε Σκουτάρο και Σκόπελο. Μηδέν ψήφους λαμβάνουν σε Πεδινό, Κατάλακκο και Σκανδάλι Λήμνου.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύει το ΠΑΣΟΚ, κρατά ψηλά τα ποσοστά του σε Πλάκα και Καμίνια της Δημοτικής Ενότητας Μούδρου και στη Βατούσα. Το χαμηλότερό του, που ανέρχεται στο 1,1%, εντοπίζεται σε Μεσότοπο, Πελόπη και Σκουτάρο.

Τα υψηλότερα ποσοστά της «Χρυσής Αυγής» εντοπίζονται στα αμιγώς εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και στης Καλλιθέας της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κούταλης. Μηδέν ψήφους έλαβε σε Λύχνα και Ρουσσοπούλι και ελάχιστες στο Ακράσι.

Την καλύτερή του παρουσία κατέγραψε το Ποτάμι σε Λύχνα, Μούδρο και Παναγιά, με τα χαμηλότερα ποσοστά του να εμφανίζονται σε Λάμπου Μύλους, Πτερούντα και Κάπη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey