«Στα βαθιά» με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση

Τι ζητούν οι φορείς

28/01/2015 - 14:28

Το ζήτημα της νησιωτικότητας, η ουσιαστική στήριξης της αυτοδιοίκησης, η σταθερή οικονομική και φορολογική πολιτική, η υλοποίηση δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έναντι των δημόσιων υπαλλήλων, είναι τα πρώτα ζητήματα που θέτουν οι φορείς της Λέσβου στη νέα κυβέρνηση.

Το ζήτημα της νησιωτικότητας, η ουσιαστική στήριξης της αυτοδιοίκησης, η σταθερή οικονομική και φορολογική πολιτική, η υλοποίηση δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έναντι των δημόσιων υπαλλήλων, είναι τα πρώτα ζητήματα που θέτουν οι φορείς της Λέσβου στη νέα κυβέρνηση.

Επίσης τίθενται μια σειρά από άμεσα ζητήματα μεγάλης σημασίας, όπως είναι η πληρωμή της δακοκτονίας, η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό και άλλα.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα του «Ε» ποια είναι τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, δείχνουν πως οι νέοι υπουργοί θα πέσουν πολύ γρήγορα «στα βαθιά».

Το ζήτημα της νησιωτικότητας και την κύρια πτυχή του, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Θοδωρής Δρίτσας.

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, αναφερόμενη στις πιο άμεσες και επιτακτικές ανάγκες της Περιφέρειας, δήλωσε στο «Ε»: «Το μεγάλο ζητούμενο από τη νέα κυβέρνηση είναι να διατεθούν στην αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο β΄ βαθμό, δηλαδή τις περιφέρειες, οι πόροι που της αναλογούν για να μπορεί να ασκήσει την κοινωνική πολιτική που έχει σχεδιάσει.

Σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως είναι η περίοδος της κρίσης που βιώνει η χώρα και τα νησιά μας, και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά ιδιαίτερα στα νησιά μας, είναι σημαντικό ως περιφέρεια να έχουμε τα διαθέσιμα μέσα για να συμπαρασταθούμε στους νησιώτες που έχουν ανάγκη στήριξης.

Παράλληλα, εξίσου σημαντικό στην παρούσα φάση είναι η διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων για την πληρωμή της δακοκτονίας και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων των οποίων ζώα έχουν θανατωθεί από ασθένειες όπως ο καταρροϊκός πυρετός».

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζητά μια άλλη σχέση κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Φυσικά ζητάει και πρόσθετους πόρους για το Δήμο. Ειδικότερα μας είπε: «Το πρώτο ζήτημα για το Δήμο Λέσβου και συνολικά για το νησί μας είναι η νέα κυβέρνηση να λάβει μέριμνα για τα ζητήματα της νησιωτικότητας.

Ένα ζήτημα που δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν κατανοήσει τη σημασία του. Επίσης είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι οι δήμοι πρέπει να διοικούνται από το δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή πρέπει να γίνει σεβαστή η αυτονομία και το αυτοδιοίκητο των δήμων.

Ειδικά για τη χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου, είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να λάβει υπόψη μια σειρά παραμέτρων που μέχρι τώρα δε συνεκτιμούνται. Διότι το κόστος της καθαριότητας, της χρηματοδότησης και του φωτισμού στη Λέσβο είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος των ίδιων υπηρεσιών σε πυκνοκατοικημένο δήμο της Αθήνας με τον ίδιο πληθυσμό.

Είμαι αισιόδοξος πως η νέα κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα ζητήματα που θέτουμε και πιστεύω πως πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ήδη το αποτέλεσμα των εκλογών έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία».

Οικονομικά…
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, δήλωσε στο «Ε»: «Οι εμπορικές επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται το τελευταίο διάστημα. Σε μεγάλο βαθμό αυτό ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας. Ο κόσμος φοβήθηκε. Είναι πολύ σημαντικό η νέα κυβέρνηση να εμπεδώσει ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας, να αποφύγει τις απότομες αλλαγές και γενικά να κινηθεί με σύνεση στην οικονομική της πολιτική.

Αυτή η τακτική πιστεύω πως θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου στην αγορά».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, εξέφρασε την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για σταθερότητα και τόνισε: «Η νέα κυβέρνηση είναι απαραίτητο να δώσει το μήνυμα της σταθερότητας στην οικονομική και φορολογική πολιτική.

Αυτό το μήνυμα θα επιδράσει θετικά στην οικονομία. Επίσης είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί, όσο αυτό είναι δυνατό, το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τις επιχειρήσεις και να ακούσει τα προβλήματά τους. Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές επιχειρήσεις είναι ανάγκη στα νομοσχέδια να συνεκτιμούνται οι ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών. Ακόμη είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί ο ρόλος των επιμελητηρίων, τα οποία είναι σύμβουλοι του κράτους, γνωρίζουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων και γνωρίζουν τις λύσεις που μπορεί και πρέπει να δοθούν».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, σημείωσε: «Για τον τουριστικό κλάδο, όπως και για όλους τους παραγωγικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Είναι ανάγκη η νέα κυβέρνηση να βρει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, ώστε να ανασάνουν οι επιχειρήσεις και να μπορέσει να λειτουργήσει η οικονομία.

Επίσης, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά, είναι απαραίτητο τα βάρη (φόροι, εισφορές, τέλη κ.λπ.) να είναι ανάλογα με τα έσοδά τους, αλλά και ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών και υποδομών που απολαμβάνουν. Τρίτο πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς τους νησιώτες, είναι η αναβάθμιση των υποδομών, δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, δίκτυα επικοινωνίας, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.».

Θεσμικά αιτήματα
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου τής ΑΔΕΔΥ, Νίκος Χρυσάφης, θέτει άμεσα αλλά θεσμικού χαρακτήρα αιτήματα των δημόσιων υπαλλήλων, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση, είναι η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που απολύθηκαν και όσων είναι διαθεσιμότητα.

Πρόκειται για μια δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στο δημόσιο τομέα και το κύρος των δημόσιων υπαλλήλων το οποίο είχε πληγεί βάναυσα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να υπηρετηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονταν στη χώρα.

Κεφαλαιώδες ζήτημα είναι η αξιοκρατία στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων και στις τοποθετήσεις των προϊσταμένων και των διευθυντών στις υπηρεσιακές μονάδες, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν υπέρ του λαού και των εργαζομένων κι όχι για να εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey