Πατριαρχική θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, 93 χρόνια μετά…

Αναστάσιμη… μεγάλη Παρασκευή!

28/01/2015 - 14:16

Θαρρείς κι έστεκε επί ένα σχεδόν αιώνα όρθια, μάρτυρας μιας Σμύρνης αλλιώτικης από αυτήν που τη γέννησε. Την Κυριακή 17 του περασμένου Αυγούστου, τα ανακαινισμένα ντουβάρια της αναρρίγησαν. Φωνές και ήχοι γνώριμοι από το μακρινό παρελθόν.

Θαρρείς κι έστεκε επί ένα σχεδόν αιώνα όρθια, μάρτυρας μιας Σμύρνης αλλιώτικης από αυτήν που τη γέννησε. Την Κυριακή 17 του περασμένου Αυγούστου, τα ανακαινισμένα ντουβάρια της αναρρίγησαν. Φωνές και ήχοι γνώριμοι από το μακρινό παρελθόν.

Κι ο άγιος, ξανά παρών στην πολιτεία του· ο Άγιος Βουκόλος, ο Άγιος της Σμύρνης που τον κάλεσε ο Άγγελος της Αποκάλυψης «να είναι πιστός, και ακόμα και στο θάνατο» πανηγύρισε για τη δόξα της Ανάστασης.

«Θα σου δώσω το στεφάνι της ζωής», του είχε πει ο Άγγελος και να ‘το. Ο Άγιος Βουκόλος, η μόνη εκκλησιά της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης που σώθηκε από την καταστροφή τού 1922, ξαναλειτουργήθηκε και τη μεθεπόμενη Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου ξανανοίγει τις πόρτες της εις Δόξαν του Θεού της ειρήνης και των καλών της. Ξανανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχτεί τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο!

Ο ναός που τιμάται στο όνομα του πολιούχου της Σμύρνης στις 6 Φεβρουαρίου, είναι ο μόνος ορθόδοξος χριστιανικός ναός που δεν κάηκε στην καταστροφή τού 1922. Βρίσκεται στη συνοικία τού Μπασμανέ και προσφάτως ανακαινίσθηκε από το Δήμο της Σμύρνης.

Από το 1922 μέχρι και την ανακαίνισή του χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στη συνέχεια ως αίθουσα συναυλιών κλασσικής μουσικής και παραστάσεων όπερας και αργότερα αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Μέχρι που επισκευάστηκε.

Προσκύνημα στη Μικρασία
Στα μικρασιατικά χώματα, σε Σμύρνη και Τσεσμέ, θα περιοδεύσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την Πέμπτη 5 μέχρι την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.
Ο Πατριάρχης θα συνοδεύεται από αρχιερείς της Συνόδου του Θρόνου, δηλαδή από αρχιερείς από διάφορα μέρη του κόσμου.

Θα παραστεί δε, σε Αγιολογικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης και θα επισκεφθεί το νομάρχη της Σμύρνης, τον έπαρχο Εφέσου και τους δημάρχους της Σμύρνης, του Μπουρνόβα, του Κονάκ και του Ναρλίντερε.

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου θα χοροστατήσει στη συνοδική θεία λειτουργία στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Βουκόλου, μετά το τέλος της, δε, θα δενδροφυτεύσει τον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

Αναμνηστική δενδροφύτευση θα πραγματοποιήσει και στο όρος Πάγος, γνωστό και ως Κατιφέ Καλέ, όπου είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Πολυκάρπου.
Κατά την παρουσία του στη Σμύρνη, ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει σε θείες λειτουργίες στο ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και στο ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη και θα επισκεφθεί το ναΐδριο του Τιμίου Σταυρού Μπουρνόβα, τον παλιό βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων που χρησιμοποιείται ως οθωμανικό τέμενος και όπου θα συναντηθεί με το μουφτή της Σμύρνης.

Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου θα χοροστατήσει σε εσπερινό στο ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Κιρκιντζές, στην ορεινή Έφεσο, και θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης.

Τέλος, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, τελευταία μέρα της παρουσίας του στη μικρασιατική Ιωνία, θα επισκεφθεί το ναό του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ.

Ρωμαίικη παρουσία
Ας σημειωθεί ότι πλέον στη Σμύρνη υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός Ελλήνων, περί τα 200 άτομα.

Όμως οι ορθόδοξοι, με την παρουσία Ρώσων και Σέρβων, ανέρχεται στις 2.500 περίπου. Σημαντική είναι η παρουσία στη μεγαλούπολη του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και μόνιμου ιερατικού προϊσταμένου της Σμύρνης, Κυρίλλου Συκή.

Η επισκευή του ναού του Αγίου Βουκόλου, η θεία λειτουργία στον οποίο αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την πατριαρχική επίσκεψη, ήταν αποτέλεσμα κόπων δεκαετιών από το Πατριαρχείο, αλλά και πρωτοπόρων μυαλών της Σμύρνης, όπως του δημάρχου Σμύρνης, Αζίζ Κοντίογλου, και του προέδρου του Επιμελητηριακού Ομίλου της μεγαλούπολης, Εκρέμ Ντεμιρτάς.

Όπως ο δήμαρχος Σμύρνης είπε τον περασμένο Αύγουστο μιλώντας στο «Ε», «στόχος μας είναι να αναδειχθεί η πολυπολιτισμικότητα της πόλης, στην οποία συνυπήρχαν επί αιώνες πολλές θρησκείες χωρίς κανένα πρόβλημα. Χρόνια προβληματιζόμουνα γιατί να υπάρχει συναγωγή στη Σμύρνη, τόσες καθολικές εκκλησίες και να μην έχουν μια εκκλησία οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Σμύρνης, να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Έσπευσε δε να διευκρινίσει στη συνέχεια πως δεν επιτρέπεται αυτό στο πλαίσιο αιτημάτων αμοιβαιότητας.

«Ήταν υποχρέωσή μας και είναι τιμή μας που θα λειτουργήσει εδώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey