Η Μυτιλήνη… πόλη των ερωτευμένων

Γιορτάζει η πόλη του Αγίου Βαλεντίνου

28/01/2015 - 14:12

Πανηγυρικός φέτος ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, με λιτανεία, συναυλία και τη μυτιληνιά συνταγή με το… γλυκό των ερωτευμένων.

Πανηγυρικός φέτος ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, με λιτανεία, συναυλία και τη μυτιληνιά συνταγή με το… γλυκό των ερωτευμένων.

Ο Δήμος Λέσβου φιλοδοξεί να βάλει το νησί στο επίκεντρο του εορτασμού του δημοφιλέστερου αγίου παγκοσμίως, με όπλο το γεγονός ότι εδώ φιλοξενούνται λείψανα του αγίου προστάτη των ερωτευμένων.

Με πανηγυρικό εορτασμό στη Μυτιλήνη θα τιμήσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου η Καθολική Αρχιεπισκοπή Αιγαίου, στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται ο καθολικός ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, η γνωστή Φραγκοκλησιά στην οδό Ερμού.

Είναι ο πρώτος εορτασμός για τη μνήμη του δημοφιλούς αγίου που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή λειψάνων του στη Μυτιλήνη τον περασμένο Αύγουστο.

Στη Φραγκοκλησιά, λοιπόν, όπου φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, χoροστατούντος του αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου, μητροπολίτη Παντός Αιγαίου κ. Νικόλαου, θα τελεστεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα.

Μετά το τέλος της ακολουθίας του εσπερινού, θα γίνει η λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.

Την επόμενη μέρα 14 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει η κοπή της βασιλόπιτας της Ενορίας, στον αύλειο χώρο του ναού.

Να σημειωθεί πως η Φραγκοκλησιά από τον περασμένο Αύγουστο διαθέτει εφημέριο τον πατέρα Λέοντα και λειτουργεί κανονικά, παραμένοντας και επισκέψιμη.

Η απρόσκοπτη λειτουργία του ναού, άλλωστε, ήταν ένα κύριο μέλημα του μητροπολίτη κ. Νικολάου. «Θέλουμε να είναι ένας ανοικτός χώρος αγάπης και προσευχής, όπως δίδαξε με τη ζωή του ο Άγιος Βαλεντίνος», είχε δηλώσει ο σεβασμιότατος στο «Ε», όταν πέρυσι τέτοια εποχή μάς ενημέρωνε για τα σχέδιά του, τα οποία και υλοποίησε.

Χρυσή ευκαιρία
Από την άλλη μεριά, η δημοτική αρχή φιλοδοξεί εκείνες τις μέρες ολόκληρη η πόλη της Μυτιλήνης να κινηθεί στους ρυθμούς της εορταστικής ατμόσφαιρας στη μνήμη του αγίου των ερωτευμένων.

Η μπάντα του Δήμου θα συνοδεύσει τη λιτανεία την Παρασκευή το βράδυ και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με επιλεγμένα ερωτικά τραγούδια στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η συναυλία θα δοθεί από το μουσουργό από τη Λέσβο Τάκη Σωτηρχέλλη και επιλεγμένους ντόπιους μουσικούς.

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού, η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να καθιερώσει το γλυκό του Αγίου Βαλεντίνου. Για αυτόν το λόγο θα προβεί σε συνάντηση τις επόμενες ημέρες με εστιάτορες και ξενοδόχους.

Οι σκέψεις είναι για κάποιο παραδοσιακό γλυκό ή για κάποιο γλύκισμα φτιαγμένο από ντόπια υλικά.

Σκοπός είναι να διατίθεται από τα καταστήματα τις ημέρες πριν και μετά τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, συμβάλλοντας έτσι στην εορταστική ατμόσφαιρα.

«Είμαστε σε ένα νησί που από τη Σαπφώ ως τον Ελύτη και την ιστορία των Δάφνη και Χλόη, ύμνησε τον έρωτα και την αγάπη», λέει μιλώντας στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, και συνεχίζει: «Στη Μυτιλήνη βρέθηκαν τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου, που είναι ο προστάτης των ερωτευμένων και όχι μόνο για τη Χριστιανοσύνη.

Οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν επίσης τη συγκεκριμένη μέρα τον έρωτα και την αγάπη.

Ως δημοτική αρχή, θέλουμε ο πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου να γίνει θεσμός για την πόλη της Μυτιλήνης και να μετατραπεί το νησί μας σε επίκεντρο της εορτής των ερωτευμένων.

Καλούμε όλους τους φορείς να συμβάλουν σε αυτό και να αναδείξουμε ένα γεγονός παγκοσμίου βεληνεκούς, που είναι η φιλοξενία λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στο νησί».

Ο πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου χαρακτηρίζεται ως «χρυσή ευκαιρία» για προβολή του νησιού και προσέλκυση επισκεπτών, σημειώνουν τουριστικοί φορείς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Γιάννης Σαμιώτης, μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε: «Είναι μια χρυσή ευκαιρία για το νησί μας η ύπαρξη λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, ο οποίος είναι εκ των δημοφιλέστερων αγίων της Χριστιανοσύνης.

Χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια προκειμένου να γίνει η Λέσβος επίκεντρο της γιορτής. Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει μια στοχευόμενη διαδικασία προβολής για το ότι βρίσκονται στη Λέσβο λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου και της ιστορίας της Φραγκοκλησιάς, όπου αυτά φιλοξενούνται.

Το γεγονός είναι μια χρυσή ευκαιρία και κάποια στιγμή πρέπει να εκμεταλλευτούμε συνολικά το πλούτο του νησιού μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey