Ξαναβγήκαν οι αχινιοί στα ψαράδικα του Αϊβαλιού

27/01/2015 - 14:34

Με το που κρύωσε ο καιρός, άρχισαν να πουλιούνται στο Αϊβαλί τα βαζάκια των 200 γρ. με τα πορτοκαλιού χρώματος αυγά των αχινιών, μόνο που φέτος η τιμή είναι 20 λίρες, από 15 που ήταν πέρυσι.

Με το που κρύωσε ο καιρός, άρχισαν να πουλιούνται στο Αϊβαλί τα βαζάκια των 200 γρ. με τα πορτοκαλιού χρώματος αυγά των αχινιών, μόνο που φέτος η τιμή είναι 20 λίρες, από 15 που ήταν πέρυσι.

Πρόκειται για εκλεκτό και δυσεύρετο πια μεζέ, δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί η αλιεία των αχινιών, ενώ στην Τουρκία επιτρέπεται σε ορισμένες περιοχές και μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος - Μάιος). Όπως λένε οι Μοσχονησιώτες ψαράδες, ο αχινιός αρχίζει να «γεμίζει» από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο, οπόταν δηλαδή πέφτει η θερμοκρασία του νερού.

Η συλλογή των αχινιών είναι επίπονη δουλειά, γίνεται από δύτες, που είναι και το πιο αποδοτικό, ή με απόχη απ’ τη βάρκα. Χρονοβόρα, επίσης, δουλειά είναι το άνοιγμα και η συλλογή με κουταλάκι των αυγών τους. Γι’ αυτό και η τιμή είναι τσουχτερή.

Για ένα βαζάκι αχινοσαλάτας, απαιτούνται 40 με 50 αχινιοί, ενώ η τιμή πώλησής της στις ταβέρνες είναι περίπου 300 λίρες το κιλό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey