Ο υποψήφιος βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης μιλά στο «Ε»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αμέσως τον ΕΝΦΙΑ»

23/01/2015 - 15:13

Ο φαρμακοποιός, υποψήφιος βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, στέλεχος της νεώτερης γενιάς του κόμματος, μιλάει σήμερα στο «Ε». Εξηγεί τι σημαίνει αποκατάσταση της δημοκρατίας για το κόμμα του και ποια θα είναι τα άμεσα μέτρα που θα πάρει αν κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Ο φαρμακοποιός, υποψήφιος βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, στέλεχος της νεώτερης γενιάς του κόμματος, μιλάει σήμερα στο «Ε». Εξηγεί τι σημαίνει αποκατάσταση της δημοκρατίας για το κόμμα του και ποια θα είναι τα άμεσα μέτρα που θα πάρει αν κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Κύριε Πάλλη, στην ομιλία σας στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής το Σάββατο, τονίσατε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα. Αυτό σημαίνει πως χρεώνετε στη σημερινή κυβέρνηση καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών. Πώς τεκμηριώνετε τη θέση σας αυτή; Τι σκοπεύετε να κάνετε;
«Η δημοκρατία έχει τραυματιστεί βαριά από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η Βουλή καταρρακώθηκε. Εκατοντάδες σελίδες που κατεδάφισαν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων, ψηφίστηκαν μέσα σε ένα άρθρο με συνοπτικές διαδικασίες. Εκατοντάδες τροπολογίες της ντροπής πέρασαν στη Βουλή, χωρίς συζήτηση, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Ψήφισαν νόμους που κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Έσπασαν στο ξύλο τους πολίτες που διαμαρτύρονταν. Απάλλαξαν εκ των προτέρων συμβούλους και λειτουργούς (π.χ. ΤΑΙΠΕΔ) από κάθε κατηγορία για βλάβη στο Δημόσιο, από χαριστικές πράξεις και το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

Έκλεισαν εν ψυχρώ την ΕΡΤ και έφτιαξαν τη ΝΕΡΙΤ για να τους λιβανίζει. Γέμισαν το κράτος με στρατιές καλοπληρωμένων συμβούλων και διοικητών, ενώ παράλληλα διέλυσαν τις δημόσιες υπηρεσίες. Συνομίλησαν με τη “Χρυσή Αυγή”. Ο κ. Σαμαράς δεν εμφανίστηκε ούτε μια φορά στη Βουλή στην ώρα του πρωθυπουργού και τώρα η ακροδεξιά παρέα του εκτοξεύει απειλές ότι δε θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή βούληση, προσβάλλοντας όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δεξιών δημοκρατικών πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, θα επαναφέρει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θα προσανατολίσει τις δυνάμεις της τάξης στην υπεράσπιση της ασφάλειας των πολιτών, στην πάταξη της εγκληματικότητας. Δέστε τι γίνεται στις φυλακές Κορυδαλλού. Έχει μετατραπεί σε Προεδρικό Μέγαρο της εγκληματικότητας και τον κυβερνούν μαφιόζοι. Ντροπή στον αρμόδιο υπουργό. Ντροπή που επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα και την ίδια στιγμή εντέλλονται οι αστυνομικοί να δέρνουν τις απολυμένες καθαρίστριες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει άμεσα το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κανένας πάνω από το νόμο.

Θα εισηγηθεί την απλή αναλογική, θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση με δημοκρατικό διάλογο, όχι πραξικοπηματικά όπως σκοπεύει ο κ. Σαμαράς για να κατοχυρώσει την αιώνια εφαρμογή των μνημονίων. Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για τα Μ.Μ.Ε.. Τέρμα στον ασύδοτο δανεισμό των κομμάτων, διαφάνεια στα οικονομικά τους. Τέλος στις άσχετες τροπολογίες, την εξακολούθηση της διαπλοκής. Καμμία ανοχή σε παρανομία κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων».

Προβλήματα στη Λέσβο
Από τις περιοδείες που κάνατε στα χωριά της Λέσβου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ποια εικόνα αποκομίσατε; Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίσατε; Μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα ή θα απαιτηθεί χρόνος;
«Ο κ. Σαμαράς στήριξε όλη του την προεκλογική εκστρατεία στο φόβο, στην τρομοκράτηση του λαού για την καταστροφή που θα φέρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με την ωραία κατάσταση που έχει δημιουργήσει στη χώρα η κυβέρνησή του. Τσάμπα κόπος. Οι πολίτες είναι όχι μόνο ήρεμοι, αλλά και αισιόδοξοι. Γελούν με τις πληρωμένες διαφημίσεις των υποψηφίων του κ. Σαμαρά στη Λέσβο, που φωτογραφίζονται μπροστά στο “Σάρλιτζα” και σε μισοτελειωμένα έργα ως θαυματοποιοί παλαιοκομματικοί μαυρογιαλούροι. Στα χωριά της Λέσβου δεν υπάρχουν πια κορόιδα, οι πολίτες αποδοκιμάζουν όσους υπόσχονται βελτίωση των πραγμάτων με τη συνέχιση της ίδιας καταστροφική πολιτικής. Τι θέλουν; Να συνεχίσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι στο δρόμο γιατί δεν υπάρχει οδηγός τού ΕΚΑΒ και να τους επιβραβεύουμε για το μεγάλο έργο που έχουν εκτελέσει; Αντί να ντρέπονται, ζητούν και ψήφο!»

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τι προβλέπει για τα νησιά του Αιγαίου; Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των συγκοινωνιακών συνδέσεων, της υγειονομικής κάλυψής τους και γενικότερα της ανισόμετρης ανάπτυξης;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί αμέσως τον ΕΝΦΙΑ. Επαναφέρει αμέσως το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για όλους -και για τους αγρότες. Επανέρχεται η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους έως 700 ευρώ. Ενισχύει άμεσα το σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Κλείνει κάθε συζήτηση για κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α., τη μεγαλύτερη κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών για τα νησιά μας.

Εξασφαλίζει την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις. Προσανατολίζει τον τραπεζικό δανεισμό στον πραγματικό παραγωγό και όχι στους Μελισσανίδηδες που αγοράζουν τον ΟΠΑΠ με δανεικά των τραπεζών, δηλαδή με δημόσιο χρήμα, αφού εμείς οι πολίτες με τους φόρους μας τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης προς όφελος των πολλών και όχι των μεγαλοξενοδόχων που μαντρώνουν τους τουρίστες στις εγκαταστάσεις τους -ευτυχώς τέτοιους δεν έχουμε στη Λέσβο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεσοπρόθεσμα θα εργαστεί για να υπάρξει δημόσια παρέμβαση στο σύστημα της ακτοπλοΐας. Θα εργαστεί για να αποκατασταθεί η λογική στο σύστημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Για να συνδεθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις με την πραγματική παραγωγή και όχι με ετερόκλητα κριτήρια, και εδώ δημιουργούμε μέτωπο με τους πραγματικούς αγρότες. Τέλος, θα εξεταστεί και θα ακυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Μυτιλήνης».

Για το μεταναστευτικό

Κύριε Πάλλη, ένα από τα ζητήματα κριτικής στα οποία εντοπίζεται η κριτική τής Ν.Δ. προς το ΣΥΡΙΖΑ, αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Σας κατηγορεί πως αν εφαρμοστεί η πολιτική σας, θα γεμίσει η χώρα μετανάστες. Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κριτική και ποια πολιτική μπορεί να λύσει το πρόβλημα;
«Όλη αυτήν τη χρονιά που η Ελλάδα γέμισε με μετανάστες, δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνούσαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Οι δικές τους κυβερνήσεις, στο πλαίσιο μιας εγωιστικής πολιτικής των πλούσιων χωρών της Ευρώπης (Δουβλίνο ΙΙ), έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη δυστυχισμένων ανθρώπων και το Αιγαίο, σε τάφο. Ο φράκτης στον Έβρο έστρεψε το ρεύμα στα νησιά του Αιγαίου.

Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής έχει γίνει ολοφάνερη. Δεν είναι λύση τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας και Αμυγδαλέζας. Ούτε η βία σε βάρος τους, οι δολοφονικές επιθέσεις της “Χρυσής Αυγής” και οι επιχειρήσεις-σκούπα λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα το διογκώνουν. Δημιουργούν μια φοβισμένη κλειστή μάζα, στην οποία αργά ή γρήγορα θα τρυπώσει και ο τρομοκράτης. Μεσοπρόθεσμα πρέπει να κλείσουν οι πληγές στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, τη βόρεια Αφρική, πληγές για τις οποίες έχει μεγάλη ευθύνη η Ευρώπη. Διαφορετικά η ροή δεν πρόκειται να σταματήσει. Με ή χωρίς διακινητές, οι απελπισμένοι θα βρίσκουν τρόπους να μετακινούνται παρ’ όλους τους κινδύνους. Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Νότου με την Ε.Ε. για τη λογική κατανομή-φιλοξενία των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη.

Η Λέσβος, όπως γνωρίζετε, είναι πύλη παράτυπης εισόδου και διέλευσης, όχι παραμονής. Οφείλουμε ως τοπική κοινωνία να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε με ανθρωπιά και σεβασμό στη δυστυχία αυτών των ξεριζωμένων όσο διάστημα βρίσκονται στη Λέσβο. Αισθάνονται ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης και σεβασμού για όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα οι συμπατριώτες μας στη Λέσβο, για την ανακούφιση και την υλική και ηθική στήριξη αυτών των ανθρώπων από το υστέρημά τους σε συνθήκες κρίσης. Αλλά πρέπει να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, προς όφελος της χώρας μας, αλλά και αυτών των ανθρώπων, με δικαιοσύνη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey