O αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλά στο «Ε»

«Η στρατηγική του φόβου απέτυχε»

22/01/2015 - 14:52

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κι ένα από τα κορυφαία στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ και της Ανανεωτικής Αριστεράς, μιλάει σήμερα στο «Ε» και αναλύει το σχεδιασμό του κόμματος για τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα τονίζει πως η στρατηγική του φόβου που ακολούθησε η Ν.Δ., απέτυχε.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κι ένα από τα κορυφαία στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ και της Ανανεωτικής Αριστεράς, μιλάει σήμερα στο «Ε» και αναλύει το σχεδιασμό του κόμματος για τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα τονίζει πως η στρατηγική του φόβου που ακολούθησε η Ν.Δ., απέτυχε.

Βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά μπροστά από τη Ν.Δ. και όλα δείχνουν ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει, κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει τα προγνωστικά; Υπάρχει πιθανότητα οι ψηφοφόροι να επηρεαστούν από τα όσα λέει η Ν.Δ. για κίνδυνο εξόδου της χώρας από το Ευρώ, για κίνδυνο απώλειας των καταθέσεων, για κίνδυνο χρεωκοπίας;
«Σε αυτές τις εκλογές, η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησαν να μιλήσουν στην ελληνική κοινωνία και να αντιπαρατεθούν με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι συνεχείς, προκλητικές παρεμβάσεις των Ευρωπαίων φίλων του κ. Σαμαρά υπέρ της κυβέρνησης, οι απέλπιδες, απαράδεκτες και επικίνδυνες δηλώσεις Γεωργιάδη και Στουρνάρα για τις καταθέσεις, τα εμφυλιοπολεμικά μηνύματα του κ. Βορίδη, ο μύθος τού Grexit, δεν έπεισαν.
Η στρατηγική του φόβου με την οποία πορεύτηκε η κυβέρνηση, απέτυχε. Η διαφαινόμενη νίκη τού ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιη».

Βλέπουμε όλα τα στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν αισιόδοξα ότι μπορεί να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με τους δανειστές της χώρας για το ζήτημα του δημόσιου χρέους. Τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο αισιόδοξους; Γιατί πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε εκεί που δεν τα κατάφερε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.; Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε, ή δεν μπορούσε να επιτύχει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους;
«Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δε διαπραγματεύτηκε ποτέ, γιατί όχι μόνο συμφωνεί, αλλά και υπερασπίζεται με σθένος τα Μνημόνια και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της σκληρής και μονομερούς λιτότητας. Θεωρούν το χρέος βιώσιμο και δε διεκδικούν καν τη μείωσή του, παρά μόνο αν γίνει με πρωτοβουλία των πιστωτών. Η μόνη δήθεν διαπραγμάτευση αφορούσε στο χρόνο εφαρμογής των δεσμεύσεων ώστε να κερδηθεί πολιτικός χρόνος.

H διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα καλύπτει μόνο το συσσωρευμένο μη βιώσιμο χρέος, αλλά και τους όρους εξυπηρέτησής του, τους δημοσιονομικούς στόχους, τη δυνατότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος και τη χρήση του, το επίπεδο στο οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί δημοσιονομική σταθερότητα ώστε να μην πνίγει την ανάπτυξη και να μη συνθλίβει την κοινωνία, τους όρους χρηματοδότησης της ανάπτυξης μετά τα βαριά πλήγματα που έχει δεχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας.

Οι στόχοι αυτοί δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αποτελούν προϋπόθεση συνοχής και όρο ύπαρξης της ίδιας τής Ε.Ε.. Γι’ αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει σταδιακή και αμοιβαίως επωφελής απάντηση σε αυτά τα ζητήματα».

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Το κόμμα σας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προβολή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων της οικονομίας. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του; Θα εφαρμοστεί αμέσως ή θα εφαρμοστεί σε βάθος τετραετίας;
«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει στόχους, πολιτικές και μέτρα που αναφέρονται σε διαφορετικούς χρόνους:
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκτηση της εργασίας αποτελούν άμεσες προτεραιότητες, γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα “σοκ” ανακούφισης. Καταπολεμώντας την ανθρωπιστική κρίση, σώζουμε ζωές. Καταπολεμώντας την κρίση ρευστότητας, σώζουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη διοίκηση, τη φορολογία, το πολιτικό σύστημα. Κάθε μεταρρύθμιση θα είναι μια σύγκρουση με το παρελθόν, μια ρήξη με οργανωμένα συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη στήριξη των πολιτών.
Τέλος, στο σχεδιασμό μακράς κλίμακας, περιλαμβάνεται η μετάβαση σε νέα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα, η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, η ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης, η αντιστροφή των αρνητικών δημογραφικών τάσεων, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής κ.λπ.. Εδώ θα πρέπει να κινητοποιήσουμε κοινωνικές και επιστημονικές δυνάμεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, για ένα συνολικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τη δημοκρατική, δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και περηφάνεια εμείς και τα παιδιά μας».

Ίσως το πιο δύσκολο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, είναι η ανεργία. Πώς θα την αντιμετωπίσετε; Τι θα κάνετε για να σταματήσει η σύγχρονη μορφή μετανάστευσης που έχει ως συνέπεια δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό; Μπορεί η Ελλάδα και η Ελληνική Οικονομία να γίνει φιλική για τους νέους;
«Το έκτακτο σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προβλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας -δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Το σχέδιο αυτό είναι υποχρεωτικό για την απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα ηλικίας άνω των 55 ετών, και των νέων ανέργων, που θα τους προσπεράσει σε μεγάλο βαθμό η μεγέθυνση της οικονομίας. Δηλαδή αυτών που δε θα βρουν δουλειά, χωρίς ειδικά κίνητρα.

Η απορρόφησή τους στον ιδιωτικό τομέα θα συνδυαστεί με στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15 - 24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα συνδυαστεί, επίσης, με ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υλοποιούν έργα του Δημοσίου. Θα περιλαμβάνει, τέλος, τη χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Για να αναστραφεί η διαρροή επιστημονικού δυναμικού και επιχειρηματικού ταλέντου, απαιτείται επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε η χώρα να παραγάγει σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες έντασης γνώσης/τεχνολογίας, αλλά και να χτυπηθεί και η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η γραφειοκρατία, ο νεποτισμός και ο κομματισμός που απογοητεύουν τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες».

Οικονομία και ανάπτυξη

Πολύ συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για επανεκκίνηση της οικονομίας. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να μπει η οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης;
«Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα “σεισάχθεια” βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.
Συγκεκριμένα, α) η άμεση εκκαθάριση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποθέσεων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και ρύθμισή τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να πληρωθούν, β) κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών, επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, γ) αναπροσαρμογή των λεγόμενων “κόκκινων δανείων”, που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών, δ) ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, ε) επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, η οποία όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Είναι φανερό ότι κεντρικός στόχος τού ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει πρώτο κόμμα και μάλιστα με τέτοιο ποσοστό, που θα του επιτρέψει να σχηματίσει μόνος του κυβέρνηση. Στην περίπτωση που δεν επιτύχει αυτοδυναμία, με ποια κόμματα μπορεί να συνεργαστεί και ποια θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας;
«Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας για να διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη. Αν είμαστε πρώτο κόμμα, κοντά στην αυτοδυναμία, αλλά χωρίς να τη διαθέτουμε, θα κάνουμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα έτσι ώστε να υπάρξει κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι αν κερδίσουμε, θα επιδιώξουμε όχι απλώς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και λαϊκή πλειοψηφία. Διότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματός μας απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey