Ο Αθανασίου ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της προσπάθειας

Το Βόρειο Αιγαίο πιο κοντά στη Μαύρη Θάλασσα

22/01/2015 - 14:43

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα ωφεληθούν από το Ευρωπαϊκό Πολυμερές Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα ωφεληθούν από το Ευρωπαϊκό Πολυμερές Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ισχυρότερη και βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών της λεκάνης της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των γύρω χωρών, κάτι που συνεπάγεται την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιοχές, με ανάπτυξη των εμπορικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων των περιοχών που καλύπτει το Πρόγραμμα.

Ακόμη και η ανάπτυξη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Προγράμματος.

Οι χώρες που ωφελούνται από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία (με την Κωνσταντινούπολη και όλες τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την Τραπεζούντα), η Ουκρανία, η Γεωργία, η Αρμενία, η Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα. Μέχρι τώρα, από την Ελλάδα ωφελούμενες περιφέρειες ήταν η Κεντρική Μακεδονία και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από εδώ και πέρα, στο Πρόγραμμα εντάσσονται και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το αίτημα για τη συμμετοχή του Βορείου Αιγαίου είχε υποβληθεί το Νοέμβριο του 2013. Τον Αύγουστο του 2014 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τον κ. Αθανασίου πως η προσπάθεια κινδύνευε με αποτυχία, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από πολλές χώρες. Μετά από συνεννοήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε να αναληφθεί μεγάλη διπλωματική προσπάθεια σε όλες τις χώρες της περιοχής, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του κ. Αθανασίου, η προσπάθεια που καταβλήθηκε, είχε θετική κατάληξη, καθώς το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό από έξι χώρες, με μόνο μία να ψηφίζει κατά. Παράλληλα ο κ. Αθανασίου ευχαριστεί τους οικονομικούς ακολούθους σε όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, την αρμόδια υπηρεσία Υπουργείου Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στέλεχος της οποίας συνέλαβε στην ιδέα συμμετοχής του Βορείου Αιγαίου στο Πρόγραμμα, την καθηγήτρια κ. Σελέκου από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και τους Έλληνες επιχειρηματίες σε όλες τις χώρες που έκαναν την υπόθεση αυτή δική τους.

Στη θετική εξέλιξη συνέβαλε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου και ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα, όπως λέει ο κ. Αθανασίου. Επίσης ειδική μνεία κάνει στο στέλεχος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργο Κουλαγίνη.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Αθανασίου αναφέρει: «Η Λέσβος, η Λήμνος και ο Άι-Στράτης έχουν μεγάλες δυνατότητες. Αυτές τις δυνατότητες και τις δυνάμεις που βρίσκονται σε λήθαργο, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε με όλους τους τρόπους. Τα νησιά μας άκμασαν στο παρελθόν, πολιτιστικά και οικονομικά με την άνθηση των εμπορικών και πολιτιστικών δικτύων.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και τώρα σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον. Προσωπικά έχω ενθαρρύνει και θα εξακολουθήσω να ενθαρρύνω και να στηρίζω τις προσπάθειες εξωστρέφειας που πραγματοποιούνται και σχεδιάζονται ειδικά από Επιμελητήριο, αλλά και από την Περιφέρεια και τους Δήμους Λέσβου και Λήμνου, οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα και στοχευμένα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey