Νέες πληρωμές επιδοτήσεων μετά τις εκλογές

Εξόφληση Ενιαίας Ενίσχυσης του 2014 σε αγρότες

16/01/2015 - 22:46

Προχθές έγιναν οι τελευταίες πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων πριν τις εκλογές, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει πως πληρώθηκαν 38.864 παραγωγοί και δόθηκαν 23,40 εκατ. ευρώ.

Προχθές έγιναν οι τελευταίες πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων πριν τις εκλογές, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει πως πληρώθηκαν 38.864 παραγωγοί και δόθηκαν 23,40 εκατ. ευρώ.

Με την πληρωμή αυτή, εξοφλήθηκαν και οι παραγωγοί της Λέσβου που δεν είχαν εξοφληθεί την επιδότηση του 2014 επειδή οι ελαιώνες τους φαινόταν να βρίσκονται μέσα σε βοσκοτόπους. Οι ίδιοι είχαν λάβει κανονικά την προκαταβολή της επιδότησης τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά όχι το ποσό που δικαιούνταν στην εκκαθάριση, όπως μας εξήγησε ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης.

Παρά τα όσα είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες, δεν αναμένεται να γίνουν νέες πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση, τη Βιολογική Γεωργία και την Ενιαία Ενίσχυση, πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, μετά από παρεμβάσεις που έχουν γίνει, καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ διορθώσεις. Αυτό σημαίνει πως πολλοί παραγωγοί που είχαν εκκρεμότητες, θα πληρωθούν με τις επόμενες πληρωμές.

Τις προηγούμενες ημέρες συγκροτήθηκε «Σύνδεσμος Φορέων Α», στον οποίο μετέχει το γραφείο του κ. Φλωρίδη. Στις επαφές που είχε ο Σύνδεσμος με τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ηγεσία τού ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίστηκε ότι οι Φορείς Α προσέφεραν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες στους αγρότες και γενικά είχαν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας στη χορήγηση των επιδοτήσεων. Το ποσοστό επιτυχίας του γραφείου του κ. Φλωρίδη ξεπέρασε το 97%, όπως ο ίδιος μας είπε.

Η νέα ΚΑΠ
Οι πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνουν πως μετά την κατάθεση των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, θα προσδιοριστεί το ύψος των επιδοτήσεων που θα πάρει κάθε παραγωγός το 2015, δεδομένου ότι τότε (δηλαδή μετά τις 15 Μαΐου) θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα αφορούν στην τήρηση των φιλοπεριβαλλοντικών κανόνων, την προστασία ευαίσθητων περιοχών, το ποσοστό των επιδοτήσεων που θα δοθεί για τα συνδεδεμένα προϊόντα (πρόκειται για τα προϊόντα για τα οποία η χορήγηση των επιδοτήσεων θα συναρτάται με το ύψος της παραγωγής) και το καθεστώς των μικρών παραγωγών.

Τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρ’ ότι τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το λεγόμενο εθνικό φάκελο, δηλαδή το σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στις νέες αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης σημαντικό ρόλο θα παίζουν οι μετρήσεις που θα δώσουν οι παραγωγοί στα γραφεία διαχείρισης των επιδοτήσεων με τα οποία συνεργάζονται.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως όσοι διαθέτουν τοπογραφικά για τα κτήματά τους και όσοι έχουν κάνει επιτόπιες μετρήσεις με GPS, δε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με επικαλύψεις (δηλαδή δε θα μπορούν τα δικά τους κτήματα να δηλωθούν από άλλους παραγωγούς).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey