Εγκρίθηκε από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» η υλοποίηση του έργου για την ψηφιοποίηση του πολιτιστικού υλικού της Μητρόπολης Μυτιλήνης

Ανάπτυξη… θρησκευτικού τουρισμού!

09/01/2015 - 22:35

Την ενημέρωση για την έγκριση της δημοπράτησης του έργου ψηφιοποίησης υλικού και δημιουργίας εφαρμογών προβολής του πολιτιστικού πλούτου της Μητρόπολης Μυτιλήνης, έλαβε προχθές από το Υπουργείο Εσωτερικών η δημοτική αρχή.

Την ενημέρωση για την έγκριση της δημοπράτησης του έργου ψηφιοποίησης υλικού και δημιουργίας εφαρμογών προβολής του πολιτιστικού πλούτου της Μητρόπολης Μυτιλήνης, έλαβε προχθές από το Υπουργείο Εσωτερικών η δημοτική αρχή.

Η πρόταση για το εν λόγω έργο είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και εγκρίθηκε, εξέλιξη που δρομολογεί πλέον τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου από το Δήμο Λέσβου, με τη Μητρόπολη Μυτιλήνης να έχει την ευθύνη εκτέλεσης. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Δήμου και Μητρόπολης Μυτιλήνης υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση πριν από δύο περίπου μήνες, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους περίπου 450.000 ευρώ.

Το έργο που αναμένεται με την ολοκλήρωσή του να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο τουριστικής προβολής, αλλά και ένα σύγχρονο οδηγό και κέντρο πληροφόρησης για το σημαντικό στο νησί μας θρησκευτικό τουρισμό, είχε απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση, που ήθελε να συμβάλει στην αξιοποίηση ουσιαστικά του πολιτιστικού πλούτου της Μητρόπολης.

Με το πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» να ευνοεί ακριβώς αυτήν τη δραστηριότητα για πολλές μητροπόλεις της Ελλάδας, η σκέψη, αλλά και η προοπτική υλοποίησης της ψηφιοποίησης του υλικού της Μητρόπολης Μυτιλήνης, ωρίμασε.

Παίρνει το δρόμο του
Το Νοέμβριο αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Λέσβου, που είχε τη δυνατότητα να αναλάβει ως φορέας την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα, και Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης και την Πέμπτη ήρθε η χαρμόσυνη είδηση της έγκρισής του με σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως επιβεβαίωσε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κι Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κώστας Κατσαρός.

Πλέον, μετά από την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, ο Δήμος αναμένεται να προχωρήσει τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, αφού προηγουμένως έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκρισή του.

Το έργο
Αντικείμενο του έργου είναι ο πλούσιος θρησκευτικός πολιτισμός του Δήμου Λέσβου, με τη Μονή Αγίου Ραφαήλ και το ναό της Παναγίας στην Αγιάσο να αποτελούν δύο από τα πιο χαρακτηριστικά προσκυνήματα, επισκέψιμα από όλη την Ελλάδα. Πέραν αυτών όμως, η Λέσβος φιλοξενεί παλαιοχριστιανικές βασιλικές, βυζαντινά και μεταβυζαντινά χριστιανικά μνημεία, μοναστήρια με ηλικία μισής χιλιετίας και εξαίρετους ναούς, όχι μόνο ως προς την αρχιτεκτονική, αλλά και ως προς τη διακόσμησή τους.

Η πρόταση, λοιπόν, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση υλικού, τη δημιουργία εφαρμογών προβολής του πολιτιστικού και θρησκευτικού αποθέματος της Λέσβου στην περιοχή ευθύνης της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης και την εγκατάσταση δύο κέντρων πληροφόρησης σε σημεία που προσκυνητές επισκέπτονται όλο το χρόνο.

Το προτεινόμενο έργο έχει στόχο την τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και προβολή μέσω του διαδικτύου και ψηφιακών δίσκων (DVD) των προσκυνημάτων, των μνημείων, των μοναστηριών και των σημαντικότερων ναών της Λέσβου, καθώς και των σημαντικότερων φορητών αντικειμένων που έχουν αποθησαυριστεί σε αυτά.

Η προβολή τους θα γίνει με τη χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής (ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, τρισδιάστατες παρουσιάσεις, παρουσιάσεις εικονικής πραγματικότητας), τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επισκέπτες και ειδικούς ερευνητές για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ιστορία μνημείων, μονών και ναών, στην αρχιτεκτονική τους, τις τοιχογραφίες, τα μαρμάρινα ή ξυλόγλυπτα τέμπλα και τα φορητά αντικείμενά τους, όπως και με τη δημιουργία ψηφιακού ντοκυμαντέρ και εικονικού μουσείου.

Παράλληλα, στόχος του έργου είναι η δημιουργία κέντρων υποδοχής επισκεπτών για την προβολή του θρησκευτικού τουρισμού της Λέσβου και η παραγωγή του αντίστοιχου ενημερωτικού και προωθητικού υλικού για το ενδιαφερόμενο κοινό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey