Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να τους δώσει βήμα, μέχρι και… προϋπολογισμό

Τοπικά Συμβούλια Νέων… ξανά!

09/01/2015 - 14:11

Ο δήμαρχος Λέσβου «κλείνει» το μάτι στη νεολαία και έχοντας θέσει σε εγρήγορση εδώ και καιρό την αντιδήμαρχο Εθελοντισμού, Αθηνά Ιωσηφέλλη, φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει το θεσμό τού τοπικού συμβουλίου νέων, με διάθεση να δώσει στα εκλεγμένα μέλη του αρμοδιότητες και λόγο μέσα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Λέσβου «κλείνει» το μάτι στη νεολαία και έχοντας θέσει σε εγρήγορση εδώ και καιρό την αντιδήμαρχο Εθελοντισμού, Αθηνά Ιωσηφέλλη, φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει το θεσμό τού τοπικού συμβουλίου νέων, με διάθεση να δώσει στα εκλεγμένα μέλη του αρμοδιότητες και λόγο μέσα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο η σύσταση του οργάνου που προβλέπεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με τις πληροφορίες να δείχνουν… εκλογές για τους νεολαίους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, στα μέσα του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηνά Ιωσηφέλλη, που είναι χαρακτηριστική ένδειξη της διάθεσης του δημάρχου να ενεργοποιήσει τη νεολαία στα θέματα του Δήμου, αφού είναι μόλις 26 ετών, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εισηγηθεί τη σύσταση του Τοπικού Συμβουλίου Νέων για τη Λέσβο, ενημερώνοντας και για την προεργασία της όλο το προηγούμενο διάστημα για την εξέλιξη αυτή.

«Ήταν μία από τις προτεραιότητες που έδωσε ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή που μου έδωσε την Αντιδημαρχία και από το Σεπτέμβρη εργαστήκαμε για να δημιουργήσουμε ένα μητρώο, για τις εγγραφές εκείνων που θέλουν να συμμετέχουν στο όργανο.

Μπορεί στο πρόσφατο παρελθόν το Συμβούλιο των Νέων να μην είχε ούτε τη δυναμική, ούτε τη δραστηριότητα που θα περίμενε κανείς, ωστόσο πρόθεσή μας είναι στην εκ νέου σύστασή του να έχει έναν πιο δυναμικό ρόλο», είπε στο «Ε» η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Εκλογές μέσα Φεβρουαρίου
Μέχρι στιγμής στο μητρώο που έχει «ανοίξει» από τα τέλη Σεπτεμβρίου για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, έχουν εγγραφεί περίπου 150 άτομα.

Ωστόσο, η εκτίμηση της δημοτικής αρχής είναι πως από τη στιγμή που θα εγκριθεί και τυπικά από το Δημοτικό Συμβούλιο η εκ νέου σύστασή του, θα προβληθεί καταλλήλως η λειτουργία του, με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους νέους του νησιού για να συμμετάσχουν μαζικότερα. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Νέων της Λέσβου θα είναι εννεαμελές και πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να διεξαγάγει εκλογές στις 15 Φεβρουαρίου, αν και η ημερομηνία αυτή μπορεί να αλλάξει στο επόμενο διάστημα.

Από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο, θα προκύψει αφενός το σώμα των ψηφοφόρων, αλλά και οι υποψήφιοι για μία από τις θέσεις που προβλέπονται στο Συμβούλιο.

Και… προϋπολογισμό
Οι εννέα πρώτοι σε ψήφους θα κληθούν στη συνέχεια να αναδείξουν με ονομαστική ψηφοφορία τον πρόεδρο του Συμβουλίου και ομοίως τις υπόλοιπες θέσεις στο σώμα.

Στα αξιοσημείωτα του όλου εγχειρήματος είναι η πρόθεση του δημάρχου να δώσει τη δυνατότητα στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων -που η αλήθεια είναι πως έχει απροσδιόριστες αρμοδιότητες- να μπορεί να έχει δικό του προϋπολογισμό, πράγμα που αυτομάτως αλλάζει και το ρόλο του.

Επιπλέον, σχεδιάζεται να επιτραπεί στον πρόεδρο που θα προκύψει, όχι απλά να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (όπως προβλέπεται έτσι κι αλλιώς), αλλά και να παρεμβαίνει σε αυτό καταθέτοντας τις απόψεις του.

«Είναι ένας θεσμός που δίνει μία δυνατότητα. Από εκεί και έπειτα, είναι στα χέρια της δικής μας γενιάς να του δώσει τη δυναμική και τον παρεμβατικό ρόλο που θα θέλαμε.

Εγώ αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δήμαρχος θα στηρίξει το Συμβούλιο», τόνισε στο «Ε» ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Μάριος Ανδριώτης, που προωθεί και εκείνος τις διαδικασίες σύστασης του Τοπικού Συμβουλίου Νέων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey