Τι περάσαμε, τι μας προβλημάτισε, τι μας εξέπληξε, από τη μηχανή του χρόνου τού «Ε»

Αντίο, 2014!

31/12/2014 - 22:04

Με τη νέα χρονιά να ξεπροβάλλει μπροστά μας και με το βλέμμα στραμμένο στις ελπίδες, τις προσδοκίες για το ατομικό και το κοινωνικό καλό, κάνουμε μια παύση και μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου τού «Ε», για να σταθούμε στο 2014:

Με τη νέα χρονιά να ξεπροβάλλει μπροστά μας και με το βλέμμα στραμμένο στις ελπίδες, τις προσδοκίες για το ατομικό και το κοινωνικό καλό, κάνουμε μια παύση και μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου τού «Ε», για να σταθούμε στο 2014: Χρονιά προβληματισμού, χρονιά οργής, χρονιά τού ΕΝΦΙΑ, αλλά και αλλαγής του πολιτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

Όταν ο χρόνος τρέχει και τα προβλήματα περισσεύουν, η ρουτίνα μάς εμποδίζει να κάνουμε αυτή την παύση. Το «Ε» παρουσιάζει το 2014 μέσα από τα σημαντικότερα γεγονότα και ειδήσεις των 365 ημερών.

Υγεία… πάνω απ’ όλα!
Η εκ βάθρων αναδιάρθρωση στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας με την ίδρυση του ΠΕΔΥ, άλλαξε τα πάντα σε σχέση με το πώς τα ξέραμε μέχρι πρότινος.

Πριν ακόμα συσταθεί, το λουκέτο στο ΙΚΑ Μυτιλήνης τον περασμένο Φεβρουάριο, η διαθεσιμότητα δεκάδων εργαζομένων (υγειονομικών και γιατρών) που απασχολούσε, καλλιέργησε την αβεβαιότητα. Η σύστασή του, μάλιστα, με ελάχιστους γιατρούς που μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, απογοήτευσε πολλούς ασφαλισμένους, οι περισσότεροι από τους οποίους προσέφυγαν σε ιδιωτικά ιατρεία για συνταγογράφηση. Κι αυτό, γιατί τα ραντεβού στο Νοσοκομείο έγιναν περιζήτητα και κυρίως… δυσεύρετα.

Στα θετικά της αλλαγής καταγράφεται, πέραν του προσωπικού που δίνει τον καλύτερο εαυτό του, το γεγονός ότι εξετάζονται πλέον και οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Επίσης ο θάλαμος βραχείας νοσηλείας και οι επαφές του προϊσταμένου τού ΠΕΔΥ, Μιχάλη Χατζηγιάννη, με επιμελητές τού ΕΣΥ που προσφέρθηκαν να στελεχώσουν τη νέα μονάδα.

Το νέο σύστημα με τους γιατρούς, η συζητούμενη δηλαδή επιβολή του αγροτικού στους νέους γιατρούς, συγκαταλέγεται στα θετικά, αφού όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Νοσοκομείου, Βασίλης Μουζάλας, «σε λίγες μέρες τοποθετήθηκαν πάνω από 10 γιατροί σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία».

Δεν έγινε όμως το ίδιο και με τους οδηγούς ασθενοφόρων, οι οποίοι αφενός δεν παίρνουν τις άδειές τους, αφού είναι ένας μόνο ανά βάρδια, και αφετέρου δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς της περιφέρειας του νησιού.

Συγκλόνισαν το πανελλήνιο
Συγκλόνισαν το πανελλήνιο ο θάνατος της ανασφάλιστης 42χρονης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών τον περασμένο Μάρτιο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, που δεν μπορούσε να πληρώσει τα φάρμακα για την πίεσή της, αλλά και η διαπόμπευση χωρίς προηγούμενο που γνώρισε για δεύτερη φορά 25χρονη από τη Μυτιλήνη τον περασμένο Οκτώβριο.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τού «Ε» για τη 42χρονη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς, που έκαναν έκκληση σε ανασφάλιστους να απευθύνονται στα κοινωνικά φαρμακεία, και την οργή του Συλλόγου Γιατρών τού ΕΣΥ Λέσβου.

Όπως επιβεβαίωσαν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και άτομα σε καίριες θέσεις του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, όταν η μικρή κόρη της εκλιπούσας κάλεσε το ΕΚΑΒ και η 42χρονη εισήχθη με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο η μητέρα της, όσο και η κόρη της, ανέφεραν στους γιατρούς ότι «όχι μόνο δεν έπαιρνε τα φάρμακά της», όπως γράψαμε στο φύλλο εκείνου του Σαββάτου, αλλά και ότι «έπαιρνε χάπια ληγμένα… χρόνων» (!) προκειμένου να αντιμετωπίσει την αρτηριακή υπέρταση από την οποία έπασχε.

Τον Οκτώβριο του 2014, 25χρονη έγινε αντικείμενο σχολιασμού από επαγγελματίες και περιοίκους του κέντρου της Μυτιλήνης όταν μοιράστηκαν σα φέιγ βολάν αντίγραφα ιατρικής γνωμάτευσης ιδιωτικού νοσοκομείου Αθηνών που ανέφεραν ότι είχε βρεθεί θετική στον ιό HPV (κονδυλώματα).

Στους περιοίκους, όμως, υπήρξε σύγχυση, αφού κατ’ ευθείαν διαδόθηκε ότι η 25χρονη ήταν θετική στο ιό τού AIDS (ΗIV). Μετά από σχετικό δημοσίευμα του «Ε», άμεσα κινήθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, που διέταξε έρευνα. Η ίδια και η οικογένειά της ζήτησαν την ποινική δίωξη συγκεκριμένου δράστη.

Και τα… νεύρα μας
Ανησυχητικά τα όσα έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην ψυχική υγεία των πολιτών της Λέσβου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, από το 1986 έως το 2006 απευθύνθηκαν σε αυτήν 5.418 ασθενείς.

Από το 2006 έως το 2014, όμως, οι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 9,5 χιλιάδες! Είναι δηλαδή πολύ περισσότεροι, σχεδόν διπλάσιοι, από εκείνους που καταγράφηκαν μέσα σε 20 χρόνια!

Μαζί μας ο Άγιος Βαλεντίνος!
Μεταφορά μέρους των οστών του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς και τα εγκαίνια του καθολικού ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, γνωστού ως Φραγκοκλησιάς, στην οδό Ερμού, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στη Μυτιλήνη.

Με τους ήχους μπάντας και παρουσία δεκάδων πολιτών, ο αρχιεπίσκοπος Παντός Αιγαίου της Καθολικής Εκκλησίας κ. Νικόλαος, συνοδευόμενος από καθολικούς ιερείς, επέστρεψε και επανατοποθέτησε μέρος των οστών του Αγίου Βαλεντίνου μπροστά από την Αγία Τράπεζα του καθολικού ναού, όπου και βρίσκονταν μέχρι το 1990.

Εργατικό δυστύχημα
Τραγικές στιγμές έζησαν στις 21 Οκτωβρίου 2014 εννιά εργαζόμενοι βιομηχανίας παραγωγής και τυποποίησης ζωοτροφών στο νησί μας, που είδαν συνάδελφό τους να ανασύρεται νεκρός και μάλιστα «σε τεμάχια», όπως τόνισαν άνδρες τού ΕΚΑΒ που προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τη σορό επί δύο ώρες.

Ο επί οκτώ χρόνια 30χρονος συντηρητής μηχανημάτων στο εργοστάσιο έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, πήγε να καθαρίσει τα σιλό αποθήκευσης, μια «διαδικασία ρουτίνας», όπως είπαν οι συνάδελφοί του σοκαρισμένοι, που δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου παρευρέθηκε στο χώρο του ατυχήματος και συνομίλησε με τους εργαζομένους, οι όποιοι ανέφεραν ότι ο 30χρονος παρασύρθηκε από τον κοχλία, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Πόσα ήταν τα κλεμμένα;
Σε εξέλιξη βρίσκεται (ακόμα) η έρευνα των αστυνομικών αρχών της Λέσβου για την πολύκροτη υπόθεση με τη μάντρα αυτοκινήτων στην περιοχή της Καλλονής.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Φεβρουάριο του 2014 βρέθηκαν στη συγκεκριμένη μάντρα δεκάδες κλεμμένα οχήματα, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε από αστυνομικές πηγές, μετά από αλλοίωση στους αριθμούς πλαισίων θα κατέληγαν προς πώληση.

Την τακτική αυτή ακολουθούσε για αρκετό καιρό ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης μάντρας, σύμφωνα με τις τότε επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, και το μέλημα τώρα των Αρχών είναι να εντοπίσουν όλα τα κλεμμένα οχήματα που πέρασαν από την επιχείρηση και κατέληξαν σε αγοραστές.

Να σημειωθεί πως 22 κλεμμένα οχήματα που είχαν εντοπιστεί εντός της μάντρας, έχουν αποδοθεί στους ιδιοκτήτες τους στην Αθήνα.
Ο φάκελος με τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες που έχει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, περιέχει λίστα με πάνω από 500 οχήματα για τα οποία διερευνάται αν είναι κλεμμένα.

Δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των οχημάτων τα οποία θα αναγκαστούν να επιστρέψουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους στους πραγματικούς ιδιοκτήτες από τους οποίους κλάπηκαν.

Εξάρθρωση μαφίας
Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών που δραστηριοποιούνταν στα νησιά της Λήμνου και του Άγιου Ευστράτιου, προχώρησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, ένας υπαστυνόμος και ένας ανθυπαστυνόμος, ενώ κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε αυτήν επιπλέον 36 άτομα. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι γνωστοί στην κλειστή κοινωνία της Μύρινας και στο παρελθόν έχουν απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών.

Πληροφορίες θέλουν αρκετούς στη Μύρινα να γνωρίζουν τη δραστηριότητά τους και να συζητείται το γεγονός ότι έχαιραν μίας ανεξήγητης ασυλίας από την Αστυνομία.

Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά
Χωρίς ελαφρυντικά, σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Μυτιλήνης με βάση το Νόμο περί Καταχραστών του Δημοσίου, για υπεξαίρεση 1.234.000 ευρώ από το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, η πρώην υπάλληλος του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης, Ταξιαρχούλα Παρασκευά.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, όταν εκδικαζόταν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η υπόθεση σκανδάλου που συντάραξε την τοπική κοινωνία, αλλά και το πανελλήνιο, όταν ξέσπασε το 2011.

Έφεση άσκησε η 42χρονη, μητέρα τριών παιδιών, η οποία δήλωνε μέχρι τέλους αθώα, ενώ ο συνήγορός της επέμεινε ότι σε δεύτερο βαθμό θα δικαιωθεί, καθώς κατά τη γνώμη του δεν αποτελεί δημόσιο χρήμα το ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου. Για απονομή της Δικαιοσύνης κάνουν λόγο τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, τα οποία δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις της κατηγορουμένης σε σχέση με την υπεξαίρεση.

«Το σχολείο στο χωριό μας»
Από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια του 2014, αυτό της υπεράσπισης των δημοτικών σχολείων και της εναντίωσης στον υποβιβασμό τους. Σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικοί, καθώς και σύλλογοι και εκπρόσωποι γονέων από τη Φίλια, την Καλλονή, το Μεσότοπο, την Παναγιούδα, τα Λουτρά, τη Στύψη, το Σκαλοχώρι, την Άγρα, τα Δάφια, το Σκουτάρο και το Ίππειος, φώναξαν, «το σχολείο στο χωριό μας είν’ ο αγώνας ο δικός μας». Ελάχιστα σχολεία «τη γλύτωσαν» από τους υποβιβασμούς.

Στην έλλειψη εκπαιδευτικών και το «πάγωμα» προσλήψεων αποδίδεται και η αποχή των μαθητών της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου από τα μαθήματα, η οποία ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου 2014. Χωρίς τέλος και οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λήμνο.

Από τα «χάι λάιτ» του Πολιτείας: Αχάριστους και αγνώμονες χαρακτήρισε ο διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Τερζάκης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, επειδή δεν καταλαβαίνουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και, αντ’ αυτού, ζητούν δεύτερο δάσκαλο στο υπεράριθμο τμήμα της Β΄ τάξης του Δημοτικού!

Στο δρόμο για τις εστίες
Κλείνοντας 30 χρόνια από την ίδρυσή του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έκανε την τελετή θεμελίωσης των Φοιτητικών Κατοικιών Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην περιοχή της Καλλιθέας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 8.597.000 ευρώ, το οποίο ενέταξε στο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και υλοποιεί το Πανεπιστήμιο.

Η τελετή έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Το έργο αφορά τόσο στη μελέτη τριών κτηρίων (η οποία έχει ολοκληρωθεί), όσο και στην κατασκευή και τον εξοπλισμό των τεσσάρων συνολικά κτηρίων, που θα χρησιμεύσουν ως φοιτητικές κατοικίες για τη δωρεάν διαμονή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που δε διαθέτουν οικονομική ευχέρεια.

Την «έκοψε» τη ΝΕΛ
Έκπτωτη κήρυξε τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου από τις γραμμές του βόρειου Αιγαίου ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, πριν και μετά την άφιξή του στη Μυτιλήνη τον περασμένο Αύγουστο, δέχτηκε ντόμινο καταγγελιών από τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, η οποία ήταν και το επίμαχο αντικείμενο της ημερίδας που διοργανώθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η κίνησή του, πάντως, δε συνοδεύτηκε από την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο βόρειο Αιγαίο…

Αυτοδιοικητικές… ενστάσεις
Αυτοδιοικητικά σκαμπανεβάσματα, όχι μόνο στον α΄ αλλά και στο β΄ βαθμό, παρουσίασε η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο στα τέλη Αυγούστου. Στο μεν Δήμο Λέσβου, πριν ορκιστεί καν, παραιτήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φωτής Ξύδας, στη δε Περιφέρεια και ενώ δεν είχε γίνει γνωστό τι επρόκειτο να γίνει με την εκλογή της Χριστιάνας Καλογήρου από τη Ν.Δ. στη θέση της περιφερειάρχη, ο απερχόμενος, Νάσος Γιακαλής, ζητούσε εκλογές.

Μέλη τού ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν ένσταση για την εκλογή της Χριστιάνας Καλογήρου επικαλούμενα ότι η τελευταία δεν είχε υποβάλει ακόμα την παραίτησή της από τη θέση της γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Η θέση του περιφερειάρχη είχε γίνει γόρδιος δεσμός, καθώς αρχικά εκ του Νόμου είχε αναλάβει ο Στρατής Κύτελης, ως αντιπεριφερειάρχης εκτελών χρέη περιφερειάρχη.

Στη συνέχεια, ακολουθήθηκε η τακτική εξάντλησης των ορίων του Νόμου από την πλειονοψηφήσασα παράταξη, επικαλούμενη την προβληματική σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Κι αυτό, ώστε να δοθούν περιθώρια έως την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.

Εν τέλει, η διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρου Σπυρίδωνος, που ανέφερε ότι ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης εκλεγόταν περιφερειάρχης ως ο σύμβουλος της παράταξης με τους περισσότερους σταυρούς, βγήκε δύο μέρες πριν την απόφαση του ΣτΕ. Και η Λέσβος στις 2 Οκτωβρίου 2014 απέκτησε… τρίτο «περιφερειάρχη» μέσα σε ένα μήνα.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε τη Χριστιάνα Καλογήρου και την εκλογή της ως περιφερειάρχη.

Νέα εποχή… Ταρλά!
Πρεμιέρα στο νέο Ταρλά έκανε η Καλλονή με την Ουντινέζε, γεμίζοντας το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης με κόσμο. Στις 12 Αυγούστου 2014 έγινε η διοικητική παράδοση του πολυαναμενόμενου και πολυσυζητημένου έργου, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο νομικό πρόσωπο του Δήμου Λέσβου.

Ο ιστορικός Ταρλάς, που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέγραψε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του λεσβιακού αθλητισμού, πέρασε και επισήμως πια στη νέα του εποχή, με νέα, σύγχρονη όψη και υψηλών προδιαγραφών αθλητικές εγκαταστάσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey