Ο άγνωστος εθελοντής

31/12/2014 - 20:05

Υποκαθιστώντας με θέρμη σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το ρόλο της Πολιτείας, που παρέμεινε για μία ακόμη χρονιά μπλοκαρισμένη στα γρανάζια της κρίσης ή της δικαιολογίας που δημιουργεί αυτή, το πρόσωπο του άγνωστου εθελοντή αναδείχθηκε ξανά σε πρωταγωνιστή τού 2014 που μας άφησε.

Υποκαθιστώντας με θέρμη σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το ρόλο της Πολιτείας, που παρέμεινε για μία ακόμη χρονιά μπλοκαρισμένη στα γρανάζια της κρίσης ή της δικαιολογίας που δημιουργεί αυτή, το πρόσωπο του άγνωστου εθελοντή αναδείχθηκε ξανά σε πρωταγωνιστή τού 2014 που μας άφησε.

Ο εθελοντισμός, μέσα σε μία δύσκολη από κάθε άποψη συγκυρία για τον τόπο, έγινε στη Λέσβο πιο επίκαιρος από ποτέ και η δράση του συγκίνησε, προκάλεσε θαυμασμό και κυρίως ανακούφισε τις πιο ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, αλλά και κάθε κομμάτι της κοινωνίας που είχε ανάγκη, κάνοντας απλά το αυτονόητο: επιδεικνύοντας ανθρωπιά σε μία εποχή που τα περισσότερα αναγνωρίζονται, δυστυχώς, ως αριθμοί και υποχρεώσεις.

Αν ξεκινούσε κανείς να καταγράψει με ονοματεπώνυμο την αξιοσημείωτη δράση των εθελοντών, είναι βέβαιο πως θα αδικούσε πολλούς και κυρίως θα ξεθώριαζε ίσως και την ίδια τη σημασία της δράσης τους. Εξάλλου, το μεγαλύτερο παράσημο των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων αποτέλεσε το γεγονός πως για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση αναγνώρισε και στην πράξη τη σημασία της δράσης τους μέσα στην κοινωνία, εντάσσοντάς τη μέσα στη διοικητική της δομή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι νέος δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δημιούργησε την Αντιδημαρχία Εθελοντικών Οργανώσεων, της οποίας προΐσταται η Αθηνά Ιωσηφέλλη, και η νέα περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, όρισε την Αγγελική Σαραντινού ως εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Εθελοντισμού.

Ο εθελοντισμός υπήρχε παντού μέσα στο δύσκολο 2014. Αποτυπώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην περίθαλψη και φροντίδα των χιλιάδων προσφύγων, που ειδικά τους θερινούς μήνες κατέκλυσαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και τις εγκαταστάσεις τού ΠΙΚΠΑ πριν αυτές κλείσουν για πάντα.

Κι αν για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ή τη συλλογικότητα αλληλεγγύης τού «Χωριού του Όλοι Μαζί» η υποστήριξη των μεταναστών είναι δεδομένη τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να μην τύχει ξεχωριστής μνείας ο αυθόρμητος εθελοντισμός ενός εντελώς αγνώστου στην κοινωνία της Λέσβου, του Ολλανδού van der Meier, καπετάνιου του πλωτού γίγαντα «Nieuw Amsterdam», που έφτασε έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης τον περασμένο Οκτώβριο με περίπου 3.000 επιβαίνοντες και στην εικόνα των μεταναστών έμεινε έκπληκτος.

Αίσθηση εν συνεχεία προκάλεσε η είδηση, που αναμεταδόθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, της απόφασής του να ενισχύσει τους μετανάστες αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις με μεγάλες ποσότητες ρουχισμού και τροφίμων.

Πάντα και παντού
Ο εθελοντισμός αποτυπώθηκε, όμως, και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας που βρίσκονταν σε ανάγκη, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της αισθητικής και της καθαριότητας του Δήμου μας.

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, η «Κυψέλη», ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, οι «Φίλοι της Μητρόπολης», τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, το Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Λέσβου, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων και πολλοί άλλοι ήταν παρόντες με αξιοσημείωτες εθελοντικές πρωτοβουλίες, διοργανώνοντας αιμοδοσίες, συσσίτια για απόρους, συλλογή και διανομή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων, συμμετέχοντας ακόμα και σε οργανωμένους καθαρισμούς στην πόλη.

Ήταν παρόντες ξανά με δράσεις για την πρόληψη πυρκαγιών ή στις επιχειρήσεις κατάσβεσής τους το καλοκαίρι, παρόντες ακόμα και στη διοργάνωση των εκδηλώσεων των Χριστουγέννων, αναλαμβάνοντας μάλιστα ως συντονιστές να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα και την εκτέλεσή τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey