Χωρίς σημαντικά προβλήματα η πρώτη μέρα της κακοκαιρίας, με τις Αρχές ωστόσο να ανησυχούν για τις επόμενες ημέρες

Στα λευκά η Λέσβος!

31/12/2014 - 15:48

Στα λευκά ντύθηκε από χθες κυρίως το βορειοανατολικό κομμάτι της Λέσβου, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν (μέχρι τουλάχιστον το απόγευμα) σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.

Στα λευκά ντύθηκε από χθες κυρίως το βορειοανατολικό κομμάτι της Λέσβου, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν (μέχρι τουλάχιστον το απόγευμα) σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Εξαίρεση, η περιοχές Αγιάσου και Πολιχνίτου, στων οποίων το επαρχιακό δίκτυο η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ωστόσο η πρόβλεψη για συνέχιση έντονων χιονοπτώσεων στο νησί, τόσο σήμερα παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, προκαλεί ανησυχία στις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, που συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Πτώση δέντρου στο αεροδρόμιο

το μεταξύ, τα χιόνια που οι κάτοικοι του νησιού δέχθηκαν ευχάριστα από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, μετατρέπονται σε σήμα κινδύνου για τις βραδινές ώρες, καθώς οι χιονοπτώσεις δεν υποχωρούν και ο πάγος… καιροφυλακτεί. Αποτέλεσμα, να τεθεί από χθες σε επιφυλακή ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου.

Από χθες το πρωί οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με επικεφαλής των αρμόδιο αντιδήμαρχο, Νίκο Καρασάββα, ξεκίνησαν τη διαδικασία εφοδιασμού όλων των δημοτικών ενοτήτων, αλλά και των χωριών, με αλάτι.

Σε συνεργασία με τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους που βρίσκονται επί ποδός για την επιδείνωση του καιρού από τη Δευτέρα, θέτοντας σε ετοιμότητα τα μηχανήματα που έχουν στη διάθεσή τους, χθες από το πρωί γινόταν προσπάθεια εφοδιασμού του κάθε οικισμού με τουλάχιστον δύο τόνους αλατιού, υπό το φόβο του «λευκού κλοιού».

Παράλληλα, από νωρίς το μεσημέρι οι δύο «αλατιέρες» του Δήμου βρίσκονταν σε επιφυλακή στις αλυκές της Καλλονής, προκειμένου να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή στις περιοχές που θα παρουσιαστούν προβλήματα.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και γκρέιντερ, σε περίπτωση που τα χιόνια πυκνώσουν, όπως και τα ευέλικτα φορτηγά που διαθέτουν «μαχαίρι» στο μπροστινό μέρος τους και μπορούν να παρέμβουν ακόμα και σε πιο στενούς δρόμους μέσα στους οικισμούς.

Στο Καμμένο Δάσος


Τα πρώτα προβλήματα
Τα πρώτα αξιοσημείωτα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αγιάσο, το Αμπελικό και το Μεγαλοχώρι, όπου έγιναν και οι πρώτες παρεμβάσεις για να ανοίξουν οι δρόμοι και να πέσει αλάτι, αλλά και στο Σκαλοχώρι, τη Φίλια και τη Βατούσα.

Η κύρια ανησυχία, ωστόσο, των Αρχών χθες είχε να κάνει με τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, όταν η θερμοκρασία θα έπεφτε αισθητά. «Είμαστε έτοιμοι από τη Δευτέρα, εφοδιάσαμε με αλάτι όλα τα χωριά σήμερα πριν το μεσημέρι και παραμένουμε σε επιφυλακή για το βράδυ, γιατί αν έχουμε προβλήματα, θα έχουμε μόνο όταν πέσει κι άλλο η θερμοκρασία.

Ο πάγος είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος και συνιστούμε στον κόσμο να αποφεύγει χωρίς λόγο μετακινήσεις, αλλά εκτιμώ ότι δε θα έχουμε παγετό τουλάχιστον σήμερα, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Είμαστε πάντως έτοιμοι να παρέμβουμε μέχρι να καλυτερεύσει ο καιρός, προκειμένου να μη μείνει κλειστό κανένα χωριό ή βασικός δρόμος αύριο και μεθαύριο που θα συνεχίσουν τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, και αναμένεται να δώσουμε μάχη απ’ ό,τι φαίνεται», τόνισε στο «Ε» χθες το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος, Νίκος Καρασάββας, που είναι και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Σε επιφυλακή για τις βραδινές ώρες, οπότε αναμένονταν και τα πρώτα προβλήματα και οι… κλήσεις των πολιτών στην Αστυνομία, βρίσκεται και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, με τον προϊστάμενο αυτής, Χάρη Καλλία, να υποστηρίζει στο «Ε» ότι τα μηχανήματα είναι συγκεντρωμένα στο ΚΤΕΟ και έτοιμα να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο.

Σε ό,τι αφορά τώρα στα χωριά, που αναμένεται να κάνουν Πρωτοχρονιά στα λευκά, καλυμμένα με χιόνι ήταν από χθες το πρωί αυτό της Αγιάσου, του Σκαλοχωρίου, της Βατούσας, της Φίλιας, της Αργένου και της Στύψης. Χιόνι, ωστόσο, έπεφτε από χθες και στο Πλωμάρι και τα χωριά του, αλλά και σε περιοχές της βορειοδυτικής Λέσβου, όπως και στην Πηγή και τους Λάμπου Μύλους.

Στην Αγιάσο, χθες το απόγευμα


Συνεχίζεται η κακοκαιρία…
Μέχρι το απόγευμα, πάντως, από την Αστυνομία δεν είχε επισημανθεί κάποιο πολύ σημαντικό πρόβλημα στις βασικές αρτηρίες των οικισμών του βορείου τμήματος του νησιού, ενώ και τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής δεν κατέγραψαν κάποια άλλη ανάγκη.

Ωστόσο, εφιστάται από τις τοπικές αρχές μεγάλη προσοχή τόσο για σήμερα όσο και για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και δεν αποκλείεται η χιονόπτωση να περάσει και από τη Μυτιλήνη. Εξ άλλου, εκτιμάται σήμερα και αύριο να είναι πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey