Η Λέσβος τι περιμένει;

31/12/2014 - 14:34

Απανωτές είναι οι καταγγελίες που δέχεται η εφημερίδα μας αφού αναδείξαμε προσφάτως το τραγικό έλλειμμα οδηγών ασθενοφόρων του νησιού, ενώ μόνο προφητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το πόρισμα επιθεωρητών υγείας για τις τραγωδίες που επακολούθησαν στη γειτονική Σάμο.

Απανωτές είναι οι καταγγελίες που δέχεται η εφημερίδα μας αφού αναδείξαμε προσφάτως το τραγικό έλλειμμα οδηγών ασθενοφόρων του νησιού, ενώ μόνο προφητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το πόρισμα επιθεωρητών υγείας για τις τραγωδίες που επακολούθησαν στη γειτονική Σάμο.

Παρά την επίσκεψη στη Μυτιλήνη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, και τα όσα τού μετέφερε εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ για τα προβλήματα στο νησί, καμμία αλλαγή δεν έχει επέλθει για την εξυπηρέτηση των κέντρων υγείας του νησιού. Είναι, μάλιστα, τραγικό το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν έδωσε καν υπόσχεση ότι θα εξετάσει το θέμα για να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα.

Καταπέλτης για το σύστημα Δημόσιας Υγείας που υπάρχει στην περιφέρεια και δη στα νησιά, είναι το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ). Τα συμπεράσματα των «ράμπο» Υγείας που μιλούν για ελλιπή και προβληματική παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στη Σάμο, βγήκαν κατόπιν ελέγχου που διεξήχθη ένα μήνα πριν από την πρόσφατη απώλεια ενός 34χρονου άνδρα από τροχαίο δυστύχημα στο νησί.

Το πόρισμα μιλούσε για έλλειψη οδηγών και ειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ασθενοφόρων, που καθιστά δύσκολη την 24ωρη κάλυψη των αναγκών της Σάμου. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου 34χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών είχε ένα σοβαρό τροχαίο.

Το μοναδικό ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ στη Σάμο βρισκόταν σε άλλο σοβαρό περιστατικό, στην άλλη άκρη του νησιού, με αποτέλεσμα να περάσει τουλάχιστον μιάμιση ώρα έως ότου ο άτυχος άνδρας μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί ο θάνατός του. Νέα τραγωδία συγκλόνισε τη Σάμο και την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν δύο κάτοικοι ξεψύχησαν περιμένοντας το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού.

Στα δικά μας
Μία από τις καταγγελίες που έλαβε προσφάτως το «Ε», αφορά στο ΕΚΑΒ Καλλονής. Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση του τέως προέδρου τού ΕΚΑΒ Δημήτρη Παπαγιαννίδη να δημιουργηθεί σταθμός στο κέντρο του νησιού, εκθειάστηκε ακριβώς λόγω της αποσυμφόρησης του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, αλλά και της ταχύτητας ανταπόκρισης που θα επεδείκνυε ο νέος σταθμός.

Για το λόγο αυτόν μάλιστα, ο κ. Γρηγοράκος είχε δηλώσει με νόημα κατά την επίσκεψή του ότι θα έπρεπε να νιώθουμε και ως νησί ευνοημένο. Ο ένας ή οι περισσότεροι σταθμοί τού ΕΚΑΒ, ωστόσο, δεν είναι καθόλου πιο «χρήσιμοι» όταν δεν υπάρχουν οδηγοί ασθενοφόρου!

Στις 22 Δεκεμβρίου ζητήθηκε να μετακινηθεί στην Άντισσα ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ από τη Μυτιλήνη, για να μεταφέρει ασθενή με τροφική δηλητηρίαση στο Νοσοκομείο. Συγγενείς του ασθενούς ενημερώθηκαν ότι ο εκτελών χρέη βάρδιας ασθενούσε και απουσίαζε και οι υπόλοιποι δύο είχαν ολοκληρώσει τις βάρδιές τους και επίσης απουσίαζαν!

Επιπλέον, μία βδομάδα νωρίτερα, χρειάστηκε να μετακινηθεί στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου ασθενής από τον Μπορό και λόγω έλλειψης οδηγού θα έπρεπε να ξεκινήσει ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη.

Αναπάντητη…
Αναπάντητη έχει μείνει και η επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το ΕΚΑΒ, τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και το Κέντρο Υγείας Άντισσας, με βασικό θέμα την αποδυνάμωση της Δημόσιας Υγείας, που απέστειλαν οκτώ αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής.

«Σε περίπτωση που για ακόμη μια φορά δεν ενδιαφερθεί κανείς για τον πληθυσμό της βορειοδυτικής Λέσβου, είναι χρέος δικό μας και αιρετών να ενεργοποιήσουμε τον πληθυσμό των χωριών μας σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις», προειδοποιούν ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Μιχαήλ Ρούσσης, ο πρόεδρος της Ερεσού, Αντώνιος Καταχανάς, ο πρόεδρος της Άντισσας, Γεώργιος Δουρούδης, ο πρόεδρος της Βατούσας, Άβελ Σπανέλλης, ο πρόεδρος της Πτερούντας, Κωνσταντίνος Χασάπης, ο πρόεδρος των Χιδήρων, Δημήτριος Λιαδέλλης, και ο πρόεδρος του Σιγρίου, Χρήστος Λεοντής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey