Εγκαινιάστηκε η νέα αίθουσα της Ένωσης Μικρασιατών Καλλονής

Μια «κιβωτός»… μικρασιατική

23/12/2014 - 16:01

Παρουσία πλήθους κόσμου και του Μητροπολίτη, εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής η «κιβωτός», το νέο σπίτι των Μικρασιατών της Ένωσης Καλλονής.

Παρουσία πλήθους κόσμου και του Μητροπολίτη, εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής η «κιβωτός», το νέο σπίτι των Μικρασιατών της Ένωσης Καλλονής.

«Παράλληλα με την απόδοση τιμής στους προγόνους, που οδήγησε στη συγκρότηση του συλλόγου, οι σκοποί και οι στόχοι ήταν να γίνει η Ένωση η κιβωτός που θα διέσωζε μνήμες, λαογραφικές καταγραφές και παραδόσεις, αρχειακό υλικό, θρησκευτικά λατρευτικά έθιμα, εποχικά ήθη, φωτογραφίες.

Ταυτόχρονα μια κιβωτός συνύπαρξης και διαλόγου, κυρίως των νεότερων γενιών με τους πιο παλιούς και με τα αδελφά σωματεία στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και με τον κόσμο στην απέναντι όχθη του Αιγαίου» ανέφερε η κ. Ατσικμπάση στην ομιλία της.

Η Ένωση Μικρασιατών της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής -Καλλονή, Άγρα, Ανεμώτια, Αρίσβη, Δάφια, Κεράμι, Παράκοιλα, Σκαλοχώρι και Φίλια- ιδρύθηκε το 1998. Εκτός από τα δικά της χωριά, ήταν και είναι ανοιχτή προς όλο το μικρασιάτικο κόσμο του νησιού. Έναν κόσμο απογόνων προσφύγων, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Πανελλαδική εμβέλεια
Στα 17 σχεδόν χρόνια λειτουργίας της Ένωσης εμπέδωσαν την παρουσία της όχι μόνο παλλεσβιακά αλλά και πανελλήνια ως μια από τις πιο δραστήριες ενώσεις στην Ελλάδα.

Μέσα από τις εκδηλώσεις της, τις εκδόσεις, τις παρουσιάσεις βιβλίων, τους μαθητικούς διαγωνισμούς, τις εκθέσεις, τη συμμετοχή σε διοργανώσεις άλλων τόπων της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε τιμητικές εκδηλώσεις και σε επετειακούς εορτασμούς, η Ένωση διασώζει και μεταλαμπαδεύει στους απογόνους το μικρασιάτικο πολιτισμό.

Έναν πολιτισμό όχι μόνο πνευματικό και λατρευτικό αλλά και μιας πολύ υψηλής καθημερινής κουλτούρας, από τις αγροτικές καλλιέργειες και τις χειροτεχνίες έως τη μαγειρική και τους τρόπους συμπεριφοράς.

Σήμερα η Ένωση, εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, λειτουργεί τράπεζα αίματος εθελοντικής αιμοδοσίας και χορευτικό τμήμα.

Στη νέα στέγη των Μικρασιατών, που είναι ανοιχτή και επισκέψιμη, φιλοξενούνται 18 πίνακες που έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αιγαίου και αφορούν την απελευθέρωση της Λέσβου, παραδοσιακές στολές από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και εκατοντάδες βιβλία. «Τόσα χρόνια περιφέραμε ένα σημαντικό υλικό που επιτέλους βρήκε χώρο να στεγαστεί» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ατσικμπάση.

Στα εγκαίνια του νέου μεγάλου χώρου, που βρίσκεται στο δημοτικό κτήριο στην πλατεία της Καλλονής (πρώην Εμπορική Τράπεζα), παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, ο πρόεδρος της Καλλονής Ιγνάτιος Καραθεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Λέσβου Στρατής Τζιμής, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ροδίτης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Χρήστος Μαυρομάτης και η γραμματέας Μένη Ατσικμπάση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey