Στα 301,66 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του

Εγκρίθηκε το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου

22/12/2014 - 03:03

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την περίοδο 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 301.669.500 ευρώ και η Κοινοτική Συνδρομή σε 241.335.600 ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την περίοδο 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 301.669.500 ευρώ και η Κοινοτική Συνδρομή σε 241.335.600 ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Το Π.Ε.Π. διαρθρώνεται σε 7 Άξονες Προτεραιότητας, εκ των οποίων οι δύο αφορούν στην Τεχνική Βοήθεια του Προγράμματος και έχει τους εξής στρατηγικούς στόχους:

Άμεση ανάσχεση της συρρίκνωσης της παραγωγικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενδυνάμωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των επιχειρήσεών της, με αιχμή την καινοτομία.

Ανάπτυξη, αξιοποίηση και αύξηση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, ενεργός ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση των οικονομικά ευπαθών ομάδων.

Συμπλήρωση– ολοκλήρωση διατηρήσιμων υποδομών, για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Προστασία του περιβάλλοντος και μετάβαση σε μια οικονομία φιλική προς αυτό, με επάρκεια πόρων για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής για την άρση των διανησιωτικών –ενδονησιωτικών κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων.

Επιπρόσθετα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, αξιοποιεί τη δυνατότητα για ολοκληρωμένες δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις στα πλαίσια προγραμμάτων αγροτικής παρέμβασης.

Προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην εφαρμογή της Περιφερειακής Στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης», η οποία αναδεικνύει τους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού ως κυρίαρχες αλυσίδες αξίας, δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα. Επίσης θεωρεί ότι ο πολιτισμός και η φύση των νησιών της Περιφέρειας αποτελούν εν δυνάμει αναπτυξιακό μηχανισμό.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η έγκριση του Προγράμματος σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προς την κατεύθυνση που οι νέες συνθήκες της εποχής επιβάλλουν. Στοχεύει να ανταποκριθεί στα νέα αιτήματα και στις νέες ανάγκες για την ισότιμη ανάπτυξη των δέκα κατοικημένων νησιών μας.

Το νέο ΕΣΠΑ της Περιόδου 2014-2020, έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις και εξεταστικό προσανατολισμό σε δράσεις καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τοπικής ανάπτυξης, που δίνουν μια άλλη κατεύθυνση προς ένα ανταγωνιστικό και αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης.

Με την αξιοποίηση των πόρων του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, στοχεύουμε στην έξυπνη και εξωστρεφή ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών μας, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε ενός και των  δημιουργικών δυνάμεων των ανθρώπων του, ώστε να φέρουμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο επίπεδο των ανεπτυγμένων Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα επίπονες. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας που άοκνα εργάστηκαν για την εξασφάλιση αυτής της θετικής εξέλιξης.

Με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας ξεκινάμε για τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey