Με τροπολογία του ΥΠΕΚΑ και τρεις υπογραφές υπουργών, το «Σάρλιτζα» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που έκανε το όνειρο πραγματικότητα

30 χρόνια δικό μας!

19/12/2014 - 23:38

Για 30 χρόνια με πρόβλεψη δυνατότητα παράτασης της παραχώρησης ή ανάκλησης αυτής για σπουδαίο λόγο, το ιστορικό ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς» παραχωρείται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Για 30 χρόνια με πρόβλεψη δυνατότητα παράτασης της παραχώρησης ή ανάκλησης αυτής για σπουδαίο λόγο, το ιστορικό ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς» παραχωρείται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής» στο σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» και τις υπογραφές των υπουργών ΠΕΚΑ, Νικόλαου Ταπάρα (αν. υπουργού), Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλου, δίνεται οριστική λύση για την αξιοποίηση ενός στολιδιού του νησιού μας, το οποίο έχει απαξιωθεί και βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. «Εναπόκειται σε εμάς, με συγκεκριμένα και καλά μελετημένα βήματα, να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη» δηλώνει σχετικά στην εφημερίδα μας η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ), όπου υπάγεται το ΤΣΑΥ, παραχωρείται «άνευ ανταλλάγματος» η χρήση και η εκμετάλλευση των θερμοπηγών και του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς», «για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τα 30 έτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με πόρους είτε του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε ενωσιακούς».

Οι δαπάνες αποκατάστασης των υφιστάμενων ιαματικών λουτρικών εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού 60.000 ευρώ βαρύνουν το ΕΤΑΑ. «Το τυχόν υπερβάλλον ποσό, καθώς και τα λοιπά έξοδα συντήρησης των ιαματικών λουτρικών εγκαταστάσεων και του ξενοδοχείου βαρύνουν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» λέει η απόφαση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται ότι επί του μικτού κύκλου εργασιών από την εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα αποδίδει στο ΕΤΑΑ ποσοστό 5%, το οποίο δεν θα είναι μικρότερο του ποσού των 12.000 ευρώ ετησίως».

Επίσης, με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ΕΤΑΑ και της Περιφέρειας, μπορεί να προβλεφθεί ο φορέας υλοποίησης των έργων αποκατάστασης, η δυνατότητα ανάθεσης των έργων αποκατάστασης σε ιδιώτες και η συνδρομή του ΕΤΑΑ δια των τεχνικών του υπηρεσιών στα έργα αποκατάστασης που απαιτούνται για την πλήρη επαναλειτουργία των θερμοπηγών του ξενοδοχείου.

Κρατά χρόνια…
Το ξενοδοχείο στην παραλία των Πύργων Θερμής κτίστηκε το 1909 απ’ το Χασάν Εφέντη Μολά Μουσταφά και το 1933, μαζί με όλη την έκταση που το περιβάλλει, σχεδόν 19 στρέμματα στα οποία φιλοξενούνται και τα κτήρια των λουτρών της Θερμής όπως και τα ρωμαϊκά αρχαία, πέρασε στην ιδιοκτησία του ΤΣΑΥ. «Σάρλιτζα» είναι τούρκικη λέξη, σύνθετη από το «σαρί», που σημαίνει κίτρινο χρώμα, και το «λίτζα» που σημαίνει λάσπη.

Ονομάστηκε έτσι, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Θερμής, από το βαθύ κίτρινο χρώμα που αφήνει το νερό στις δεξαμενές και στ’ αυλάκια. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τα οποία αποδεικνύεται ότι στην περιοχή λατρευόταν η Άρτεμις, προστάτιδα των ιαματικών λουτρών.

Ο πρώην Δήμος Θερμής, όταν διαπίστωσε οριστικά και αμετάκλητα πως ο κύριος του «Σάρλιτζα», το Ταμείο των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), δεν προτίθεται να κάνει τίποτε για την αξιοποίησή του, τουναντίον αρνήθηκε ακόμη και να πάρει μέτρα για να αποτρέψει την κατάρρευσή του, κινήθηκε δικαστικά τον Μάρτιο του 2012.

Με μια ιστορική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2013, καταδικάζει το ΤΣΑΥ στην επισκευή του μοναδικού ξενοδοχείου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, και του καταλογίζει αποζημίωση 100.000 ευρώ προς το Δήμο Λέσβου για ηθική βλάβη.

Η Περιφέρεια
Στο μεταξύ, στα τέλη του 2012 και σε συνέχεια της επίσκεψης στη Λέσβο το φθινόπωρο του προέδρου του ΤΣΑΥ Τάσου Βασιάδη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του γνωστού εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στη Θερμή, του «Σάρλιτζα Παλλάς», απευθύνοντας πρόταση και ζητώντας την παραχώρησή του, προκειμένου να ωθήσει με την εκμετάλλευση της μονάδας τη θερμαλιστική ανάπτυξη στο νησί.

Μέσα σε έναν μήνα, τον Ιανουάριο του 2013, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΣΑΥ απαντά θετικά στην πρόταση της Περιφέρειας για παραχώρηση του «Σάρλιτζα», απόφαση που για να υλοποιηθεί θα έπρεπε να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του ΕΤΑΑ.

Θυμίζουμε πως η Περιφέρεια είχε ζητήσει την παραχώρηση του ακινήτου, εμβαδού 19.164 τ.μ., και της ιαματικής πηγής που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, με σύμβαση χρησιδανείου διάρκειας 60 ετών. Δήλωνε δε διατεθειμένη να αναλάβει όλες τις δαπάνες ανακατασκευής και συντήρησης των υφιστάμενων κτηρίων, όπως και τη συντήρηση και τις αναγκαίες επεμβάσεις που απαιτούνται στις ιαματικές πηγές. Για έναν χρόνο, όμως, υπήρχε σιγή ασυρμάτου.

Τον Ιανουάριο του 2014, σε συνέντευξη τύπου ο τέως περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής ανακοινώνει το κυβερνητικό «ναι» στο σχεδιασμό που είχε γίνει ήδη απ’ το Δεκέμβριο του 2012 απ’ την πλευρά της Περιφέρειας και ο οποίος προβλέπει παραχώρηση της περιουσίας του ΤΣΑΥ, του ακινήτου και της πηγής, με σύμβαση χρησιδανείου διάρκειας 60 ετών, προκειμένου ο αυτοδιοικητικός φορέας να κινήσει τη διαδικασία αξιοποίησής της. Το «ναι» αποτελούσε προϊόν προφορικής συμφωνίας μεταξύ εκείνου και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που άργησε αρκετά να υλοποιηθεί.
koi

Χριστιάνα Καλογήρου:
«Να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη»

«Μια σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή της Λέσβου έμενε αναξιοποίητη εδώ και δεκαετίες εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και όχι μόνο. Για πρώτη φορά το θέμα φαίνεται να μπαίνει σε έναν δρόμο απεγκλωβισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει συνολικά για το νησί και την Περιφέρειά μας. Εναπόκειται σε εμάς, με συγκεκριμένα και καλά μελετημένα βήματα, να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη» δηλώνει στο «Ε» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστάνα Καλογήρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey