Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο μεταναστών στη Μόρια

19/12/2014 - 21:56

Κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μαζί με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκαν την Πέμπτη το πρωί το Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στο πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια. Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για τις συνθήκες των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, αφού πρώτα πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη της ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, της Ύπατης Αρμοστείας και των υπολοίπων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης.

Κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μαζί με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκαν την Πέμπτη το πρωί το Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στο πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια. Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για τις συνθήκες των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, αφού πρώτα πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη της ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, της Ύπατης Αρμοστείας και των υπολοίπων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης.

Επίσης, ενημέρωση για την κατάσταση αναφορικά με τη φιλοξενία των προσφύγων πραγματοποίησαν στα μέλη του κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Νίκος Καρασάββας και ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Στρατής Κύτελλης.

Στοιχεία που αφορούν τις συνθήκες παροχής ιατρικών υπηρεσιών και την πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων κατέγραψε χθες το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων στη Μόρια. Καταγραφή των συνθηκών πραγματοποίησαν και δύο απεσταλμένοι του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο πραγματοποιεί επισκέψεις σε Κέντρα Υποδοχής μεταναστών το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνοδεύοντας τους απεσταλμένους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αναμένεται, μετά το τέλος των αυτοψιών, η σύνταξη έκθεσης με παρουσίαση της επικρατούσας κατάστασης αλλά και οδηγίες σχετικά με παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν.
Αν και η επίσκεψη δεν συνεπάγεται κάποιους ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας, δεν έγινε σαφές αν εντάσσεται στο σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που είναι σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό, και αφορά τη θωράκιση από τον ιό Έμπολα.

Άλλωστε ο συναγερμός για τον ιό του Έμπολα δεν έχει λήξει ακόμα και οι χώροι υποδοχής μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίζουν να αποτελούν χώρους με αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστεί κάποιο κρούσμα.

Ευκαιρία για να διατυπώσει τις επισημάνσεις του αναφορικά με τις υποδομές υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο είχε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Νίκος Καρασάββας, ο οποίος συνόδευσε το κλιμάκιο. Ειδικότερα, ο κ. Καρασάββας σημείωσε πως οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν και ένας αριθμός προσφύγων μένει σε εγκαταστάσεις του Δήμου στις κατασκηνώσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ, οι οποίες είναι εντελώς ακατάλληλες για παραμονή ατόμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μάλιστα ανέφερε πως μέλημα της δημοτικής αρχής είναι να εξασφαλιστεί ένας άλλος χώρος με πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να αποδεσμευτούν οι κατασκηνώσεις, για τις οποίες υπάρχουν σκέψεις αξιοποίησής τους με άλλους τρόπους.

 

Σχεδόν τριπλάσιες αφίξεις από το 2013

Συνεχώς αυξανόμενη βαίνει η μεταναστευτική ροή προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τη Λέσβο να βρίσκεται -αριθμητικά τουλάχιστον- στην αιχμή του δόρατος. Ο αριθμός των αφιχθέντων παράτυπα μεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια έχει ξεπεράσει τις 10.000 από την αρχή του 2014, τη στιγμή που το 2013 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 3700 αφίξεις.

Ως ένα ακόμα έτος με υψηλό αριθμό αφίξεων μεταναστών προδιαγράφεται το 2015. Ο αριθμός των εισερχομένων στη Λέσβο παράτυπων μεταναστών εκτινάχθηκε το 2014 σε σχέση με το 2013 και οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό δε φαίνεται να αμβλύνονται, αλλά αντιθέτως να εντείνονται. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 1160 μετανάστες, το Σεπτέμβριο 1859, ενώ τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τους 2000.

Μέχρι και τον Οκτώβριο οι αφίξεις συνολικά από την αρχή του έτους είχαν ξεπεράσει τις 10.000. Η αισθητή αυτή αύξηση στον αριθμό των μεταναστών τους τελευταίους μήνες είναι απόλυτα εξηγήσιμη. Οι εστίες πολέμου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή παραμένουν ενεργές, με συνεχώς καινούριες περιοχές να μετατρέπονται σε πεδία μαχών.

Ένας επιπλέον παράγοντας, που έστρεψε το μεγαλύτερο όγκο της μεταναστατευτικής ροής προς τα νησιά μας, ήταν και η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο πριν από περίπου δύο χρόνια.

Από τότε οι αφίξεις στη Θράκη σχεδόν εκμηδενίστηκαν και αυξήθηκαν κατακόρυφα στα νησιά του Αιγαίου.

Μια εξέλιξη, που αναμένεται να λειτουργήσει περαιτέρω αυξητικά ως προς τη μεταναστευτική ροή προς τα νησιά, θα είναι και η υλοποίηση του σχεδίου των βουλγαρικών αρχών για τη δημιουργία φράχτη στα σύνορά τους με την Τουρκία. Αντιγράφοντας το μοντέλο του Έβρου, η Βουλγαρία θέλει να σφραγίσει και αυτή τα σύνορά της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey