Ποια στελέχη από τη Λέσβο προκρίνονται σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές

Όλα τα σενάρια των κομμάτων

19/12/2014 - 15:00

Μπορεί το άμεσο πολιτικό ζήτημα που «καίει» όλα τα κόμματα, το καθένα για τους δικούς του λόγους, να είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε εξέλιξη όμως είναι και οι συζητήσεις των κομμάτων για την κατάρτιση ψηφοδελτίου.

Μπορεί το άμεσο πολιτικό ζήτημα που «καίει» όλα τα κόμματα, το καθένα για τους δικούς του λόγους, να είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε εξέλιξη όμως είναι και οι συζητήσεις των κομμάτων για την κατάρτιση ψηφοδελτίου.

Εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, των οποίων το ψηφοδέλτιο του Νομού Λέσβου, σύμφωνα με το Γιάννη Γιαννέλλη, διευθυντή του γραφείου του προέδρου των ΑΝΕΛ στη Βουλή, «είναι έτοιμο», σε συζητήσεις βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία
Η Νέα Δημοκρατία που έχει ποντάρει όλο της το δυναμικό στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει βρει εδώ και αρκετό καιρό, αν όχι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα βασικά πρόσωπα με τα οποία θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιό της.

Η υποψηφιότητα του Παύλου Βογιατζή θεωρείται δεδομένη, όπως και αυτή του Χαράλαμπου Αθανασίου. Λέγεται μάλιστα ότι οι διαφορές που εμφανίζονταν να έχουν πριν τις δημοτικές εκλογές σε σχέση με το αν η Ν.Δ. θα πρέπει να στηρίξει υποψήφιο ή όχι, αποτιμήθηκε ως ένα εσωκομματικό παιχνίδι.

Πάντως, στις εσωκομματικές δημοσκοπήσεις τής Ν.Δ., ο κ. Αθανασίου φαίνεται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το κόμμα και στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθήνας, αφού εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις αρκετά ψηλά και φαίνεται ότι εκλεγόταν ακόμα και με ενδεχόμενη ήττα τής Ν.Δ. στις εκλογές και τη συνεπακόλουθη απώλεια του μπόνους των 50 εδρών.

Εν τούτοις, ο ίδιος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να κατέλθει στη μάχη των εκλογών από το Νομό Λέσβου, όπου και έχει παρέμβει από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης σε πολλά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή μας.

Δε συζητιέται, όπως φαίνεται, το όνομα του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ και πρώην υποψηφίου Κώστα Μουτζούρη, ενώ έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο τέως πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Μάλιστα λέγεται ότι ανεξάρτητα από την εκλογή του, ο ίδιος έχει ανακοινώσει την επιθυμία του να δουλέψει ώστε η Ν.Δ. να βγει πρώτη στις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Με τη μάχη της προεδρικής εκλογής να εξελίσσεται και την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα εντός και εκτός Βουλής, χωρίς να λαμβάνει μέρος στην κατάθεση πρότασης και με εμφανή στόχο να οδηγηθούμε σε εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο φαίνεται να έχει δεδομένο το «χαρτί» του Γιάννη Ζερδελή, του βουλευτή της.

Ο κ. Ζερδελής, που παρά την ταύτισή του με το ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα το Συνασπισμό, ελκύει ψηφοφόρους και από άλλα κόμματα, είναι ο υποψήφιος της πρώτης γραμμής. Από κει και πέρα, τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής θα πρέπει να «τρέξουν», όπως και όλα τα κόμματα, για την εξεύρεση υποψηφίου στη Λήμνο και φυσικά μιας τουλάχιστον γυναίκας υποψήφιας, λόγω της ποσόστωσης.

Στις μέχρι τώρα συζητήσεις δε φαίνεται να εξετάζεται το όνομα του γιατρού Μάκη Αξιώτη, αλλά αυτό του Γιάννη Μπουρνού, εκπροσώπου τού ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στο Κ.Κ.Ε.
Μας έχει συνηθίσει σε πολλές εκπλήξεις το Κ.Κ.Ε., το οποίο είθισται να μην ανακοινώνει τοπικά τις προθέσεις του πριν το κόμμα λάβει αποφάσεις και το κάνει το ίδιο, πολλές φορές και από τον Περισσό. Ψηφοφόροι τού Κ.Κ.Ε. πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατέλθει ξανά υποψήφιος ο Δημήτρης Καραγιάννης, ενώ «παίζει» έντονα το όνομα της Μαρίας Κομνηνάκα, μέλους της Τομεακής Επιτροπής Πόλης τού Κ.Κ.Ε., κόρης του γνωστού δικηγόρου, και λιγότερο αυτό της Νίκης Τσιριγώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Λέσβου. Αν μη τι άλλο, πάντως, το Κ.Κ.Ε. δεν έχει το «άγχος» της ποσόστωσης των γυναικών ή του υποψηφίου από τη Λήμνο.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως προς τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι το δυνατό χαρτί τους, ο Σπύρος Γαληνός, λόγω της θέσης του ως δημάρχου, δεν πρόκειται να κατέλθει υποψήφιος. Εκτός ψηφοδελτίου θεωρείται και ο Γιάννης Γιαννέλλης, με το Γιώργο Κατζανό να «παίζει» στις συζητήσεις και πιθανότερους τους Μανώλη Αρμενάκα, Προκόπη Σινάνη και Γιώργο Ψάνη. Σε ό,τι αφορά στις γυναικείες παρουσίες του ψηφοδελτίου, δεν αποκλείεται η Κατερίνα Καραουλάνη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στον Ασώματο και δυναμικό στέλεχος του κόμματος.

Τα «ονόματα»
Απροετοίμαστο βρίσκει το ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών. Ο βουλευτής Λέσβου τού ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία του να αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν αποκλείεται, όμως, στο ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών να δεχτεί πιέσεις για να κατέλθει υποψήφιος.

Οι δηλώσεις του, πάντως, την επομένη της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνουν μια απόπειρα πίεσης από πλευράς του για «εθνική συνεννόηση» και ενωτική επίλυση των προβλημάτων.

Αν και θα θεωρούνταν δεδομένο -σε κάποια άλλη όμως ιστορική στιγμή- ότι ο Παναγιώτης Καπάρας θα βρισκόταν σε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικές ανακατατάξεις φαίνεται ότι τον έχουν επηρεάσει και τον ίδιο να μην τον έχουν «κλειδώσει» στο στενό κομματικό του χώρο. Δεν αποκλείεται, πάντως, να του γίνει πρόταση και από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Είναι πολύ πιθανό, επίσης, να ξαναδούμε το ψηφοδέλτιο της «Χρυσής Αυγής» και αυτήν τη φορά, όχι με στελέχη από τον Πειραιά, αλλά από τη Λέσβο και μάλιστα γνώριμα. Μπροστά σε αυτό το σενάριο, δεν έχει αποκλειστεί το όνομα του πρώην δημάρχου Μυτιλήνης Άρη Χατζηκομνηνού.

Σε ό,τι αφορά στους Οικολόγους Πράσινους, ο συντονιστής Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου, Μιχάλης Μπάκας, αναφέρει: «Είμαστε σε διαδικασία συζητήσεων για ενδεχόμενη προγραμματική συμφωνία με ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το κλίμα συνεργασιών που έχουν αναπτύξει οι Οικολόγοι, ο κ. Μπάκας τόνισε: «Ούτως ή άλλως στις ευρωεκλογές ήμασταν με το Κόμμα Πειρατών». Σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή συνεδρίου στις 3 Ιανουαρίου για να καταλήξει η στάση του κόμματος.
Στις εκλογές θα κατέλθει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey