Ισπανία και Ιταλία κρατάνε τις τιμές παραγωγού, ενώ μειωμένη είναι η παραγωγή λόγω καταρροϊκού πυρετού

Στα 4,5 ευρώ πουλάνε τα αρνιά οι κτηνοτρόφοι

18/12/2014 - 15:10

Στα 4,50 ευρώ ανά κιλό έχει διαμορφωθεί η τιμή για τα αρνιά γάλακτος αυτή την περίοδο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο «Ε» οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

Στα 4,50 ευρώ ανά κιλό έχει διαμορφωθεί η τιμή για τα αρνιά γάλακτος αυτή την περίοδο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο «Ε» οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

Φέτος η παραγωγή αρνίσιου κρέατος αναμένεται να καταγράψει μεγάλη μείωση, ίσως και άνω του 20%. Το τρίτο στοιχείο που χαρακτηρίζει τη φετινή αγορά, είναι η αυξημένη ζήτηση για αρνιά γάλακτος μικρού βάρους σε αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ο συνεταιριστής κτηνοτρόφος Νίκος Βασίβαγλης, από την Κλειώ, τονίζει: «Οι έμποροι κρέατος που σφάζουν αυτές τις μέρες στο σφαγείο του Μανταμάδου, δίνουν 4,50 ευρώ ανά κιλό κρέατος στους κτηνοτρόφους.

Πιστεύω πως αυτή θα είναι η τιμή και για τις επόμενες ημέρες, αν και δεν είναι απίθανη μια οριακή αύξηση των τιμών κατά 10 λεπτά τού ευρώ».

Την ίδια εικόνα μάς δίνει το μέλος τού Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Πέτρας, Λευτέρης Μανδάνης, και προσθέτει: «Όντως αυτές τις μέρες η τιμή του αρνίσιου κρέατος έχει διαμορφωθεί στα 4,50 ευρώ το κιλό.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελληνικά αρνιά από την Ιταλία και την Ισπανία. Έμποροι από την ηπειρωτική Ελλάδα ζητούν απεγνωσμένα να βρουν όσο γίνεται περισσότερα αρνιά, καθώς έχουν κλείσει συμφωνίες που πρέπει να υλοποιηθούν ως τα Χριστούγεννα».

Με προβλήματα
Ο έμπορος κρέατος Παναγιώτης Σελάχας σημειώνει: «Οι τιμές κρατήθηκαν στα 4,50 ευρώ το κιλό χάρη στη ζήτηση που υπάρχει από την Ισπανία και δευτερευόντως από την Ιταλία.

Η ζήτηση από την Αθήνα μέχρι τώρα ήταν πολύ περιορισμένη κι αν δεν μπορούσαμε να κάνουμε εξαγωγές στο εξωτερικό, θα είχαμε μεγάλη κάμψη στις τιμές. Εδώ πρέπει να σημειώσετε πως φέτος η τιμή του δέρματος είναι μηδενική. Πέρυσι το Δεκέμβριο, πουλώντας το δέρμα, μπορούσαμε να καλύψουν το κόστος σφαγής κατά ένα μεγάλο ποσοστό».

Το 2013 την περίοδο των Χριστουγέννων οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου πουλούσαν τα αρνιά τους από 4,20 έως 4,50 ευρώ το κιλό. Λίγο ψηλότερα ήταν οι τιμές το Δεκέμβριο του 2012, καθώς η τιμή παραγωγού για το αρνίσιο κρέας είχε διαμορφωθεί στα 4,70 ευρώ το κιλό.
Μείζον ζήτημα για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου είναι η μεγάλη μείωση στην παραγωγή αρνιών και αιτία είναι ο καταρροϊκός πυρετός.

Ο κ. Βασίβαγλης τονίζει: «Εγώ έχω 140 πρόβατα, από τον καταρροϊκό πυρετό έχασα τα 15. Αυτό σημαίνει πως έχασα και 15 αρνιά που θα μου έδιναν τα πρόβατα. Σε αυτά προσθέστε και άλλα 10 πρόβατα που έχασαν τα αρνιά που κυοφορούσαν όταν αρρώστησαν από τον καταρροϊκό πυρετό. Επίσης υπάρχουν πρόβατα που αρρώστησαν κι αυτό είχε ως συνέπεια να μην μπουν καν σε κατάσταση κυοφορίας.

Είναι δε τέτοια η καταπόνησή τους από την ασθένεια, που τα θηλυκά πρόβατα ούτε καν θέλουν να βρεθούν κοντά στα αρσενικά. Εκτιμώ πως έτσι όπως πάνε τα πράγματα, εκτός από τα Χριστούγεννα, και την περίοδο του Πάσχα θα έχουμε μειωμένη παραγωγή αρνιών. Επίσης πρέπει να συνεκτιμήσετε πως υπάρχει μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων που έχασαν πολύ περισσότερα ζώα από εμένα».

Ο κ. Μανδάνης προσθέτει: «Ο καταρροϊκός έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στα κοπάδια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Φέτος είναι όψιμη χρονιά. Κι αυτό σημαίνει πως πολλά αρνιά και κατσίκια δε θα είναι έτοιμα για σφαγή αυτή την περίοδο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey