«Καζάνι που βράζει» η δημοτική αρχή

18/12/2014 - 14:26

Με τη δημοτική αρχή να αρχίζει να κολυμπά στα βαθιά, έχοντας πλέον στην ημερήσια διάταξή της «καυτά» ζητήματα καθημερινότητας και υποθέσεις που απαιτούν αποτελεσματικότητα στη διοίκηση, αρχίζουν και εκφράζονται τελευταία όλο και πιο έντονα οι πρώτες «εσωτερικές» φωνές δυσαρέσκειας.

Με τη δημοτική αρχή να αρχίζει να κολυμπά στα βαθιά, έχοντας πλέον στην ημερήσια διάταξή της «καυτά» ζητήματα καθημερινότητας και υποθέσεις που απαιτούν αποτελεσματικότητα στη διοίκηση, αρχίζουν και εκφράζονται τελευταία όλο και πιο έντονα οι πρώτες «εσωτερικές» φωνές δυσαρέσκειας, καταστάσεις που απαιτούν επιδέξιους χειρισμούς στο εξής εκ μέρους του δημάρχου.

Στην προσυνεδρίαση της πλειοψηφίας, παραμονές του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Δευτέρας, το δεδομένο «χάσμα» μεταξύ της Μυτιλήνης και της περιφέρειας του Δήμου αποτυπώθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο, προκαλώντας τους πρώτους τριγμούς εντός της δημοτικής αρχής.

Η υπόθεση του νέου τιμολογίου τής ΔΕΥΑΛ, στην παρούσα φάση, αλλά και η γενικότερη δυσαρέσκεια για την κατανομή των πόρων και των παρεμβάσεων μεταξύ Μυτιλήνης και του υπόλοιπου Δήμου, φαίνεται πως αναδεικνύουν μια εσωστρέφεια αρκετών μηνών, με κάποιους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους να απειλούν ακόμα και με παραίτηση, πριν καλά - καλά ολοκληρωθούν τέσσερις μήνες εποχής Γαληνού.

Τα νερά η… αφορμή
Αφορμή για να γίνει ο δήμαρχος Λέσβου άμεσος αποδέκτης της δυσαρέσκειας των μελών της δημοτικής του αρχής, αποτέλεσε η υπόθεση του νέου τιμολογίου τής ΔΕΥΑΛ, η οποία από τις αρχές του νέου έτους επεκτείνεται υποχρεωτικά σε όλο το νησί.

Αρχικά η δημοτική αρχή είχε εισαγάγει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας το θέμα την έγκρισης του νέου τιμολογίου, που θα αφορούσε σε όλο το νησί, με πολλούς προέδρους τοπικών κοινοτήτων ωστόσο να εκφράζουν την εναντίωσή τους σε μία τέτοια εξέλιξη, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε ενημερώθηκαν όλοι τους για τις νέες τιμές.

Εξάλλου, η διαβούλευση μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ και της δημοτικής αρχής για το νέο τιμολόγιο λέγεται ότι έγινε κυρίως με τη συμμετοχή των γεωγραφικών αντιδημάρχων και χωρίς βεβαίως να εκφράζεται… ομοθυμία ως προς την αναπροσαρμογή των δεδομένων για τους δημότες εκτός Μυτιλήνης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν, μάλιστα, ο δήμαρχος να κάνει σε πρώτη φάση… πίσω, αποσύροντας την έγκριση του νέου τιμολογίου από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Δημήτρη Ακριώτη, να παρουσιάζει χωρίς λεπτομέρειες, μόνο το προσχέδιο στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η Μυτιλήνη τα παίρνει όλα
Ωστόσο, τα… νερά των χωριών ήταν εκείνα που έφεραν το ποτήρι της ομοψυχίας στη δημοτική αρχή μία σταγόνα πριν αυτό ξεχειλίσει.

Κι αυτό γιατί οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και οι εντεταλμένοι κατά τόπους δημοτικοί σύμβουλοι βρέθηκαν με μία ακόμη υπόθεση στα χέρια τους που προκαλεί δυσαρέσκεια στους δημότες εκτός Μυτιλήνης.

Με αφορμή τα τιμολόγια δε, κάποιοι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι είτε εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους προς το δήμαρχο και για πολλά άλλα ζητήματα στη διάρκεια της προσυνεδρίασης της Δευτέρας, είτε επέλεξαν μία στάση αναμονής, διαρρέοντας ωστόσο την πρόθεσή τους ακόμα και να παραιτηθούν αν δεν αλλάξει η κατάσταση!

Είναι χαρακτηριστικό πως ειπώθηκε προς το δήμαρχο από μέλος της πλειοψηφίας πως «κάποιοι θέλουν να προσφέρουν, αλλά δεν μπορούν γιατί έχουν τα χέρια τους δεμένα», επαναφέροντας ξανά το ζήτημα της κατανομής πόρων στα χωριά, αλλά και πραγματοποίησης ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως η διατύπωση αυτή υπέκρυπτε και «σύννεφα» που έχουν ήδη σκεπάσει τις σχέσεις μεταξύ πολλών εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων και προέδρων τοπικών κοινοτήτων, ακόμα και γεωγραφικών αντιδημάρχων.

Τα οποία σύννεφα, έχουν πυκνώσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και λόγω του ότι μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής αφορούν κυρίως στη Μυτιλήνη, με την κριτική εκ των έσω να «αγγίζει» και τη δραστηριότητα του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Αυτεπιστασίας, Γιάννη Αμπουλού, σύμφωνα με την οποία έχει αρκετά αναβαθμισμένο ρόλο, για να λειτουργεί ωστόσο κατ’ αρχήν στην πρωτεύουσα.

Είναι χαρακτηριστική επ’ αυτού η δήλωση προέδρου τοπικής κοινότητας στο «Ε», που λέει πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα «οι πρόεδροι έχουν γίνει γραφιάδες αιτημάτων και ούτε λίγο τσιμέντο δεν μπορούν να πάρουν».

Τρεις με το ένα πόδι εκτός
Όλα αυτά, βέβαια, απαιτούν στο εξής επιδέξιους χειρισμούς εκ μέρους του δημάρχου, που έχοντας το προηγούμενο της δημοτικής αρχής Βουνάτσου, θα πρέπει να κρατήσει με κάθε τρόπο κλειστή την πόρτα της εξόδου. Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία στην εποχή «Καλλικράτη» δείχνει πως όποιος ανοίγει πρώτος την πόρτα, δείχνει το δρόμο και σε άλλους.

Αυτήν τη στιγμή, εξ άλλου, δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι τρεις εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι με το ένα πόδι εκτός δημοτικής αρχής, με έναν εξ αυτών μάλιστα να έχει προσφάτως θερμό επεισόδιο με γεωγραφικό αντιδήμαρχο, που επιχείρησε -σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες- μέχρι και να τον μηνύσει για μία διοικητική υπόθεση! Επιπροσθέτως, σε γειτονικές χαρακτηριστικές τουριστικές περιοχές του Δήμου επικρατεί ένας δυναμικός «τοπικισμός» μεταξύ εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων και προέδρων, που δημιουργεί καθημερινά επεισόδια στην καθημερινότητα των τοπικών κοινοτήτων, τα οποία από ένα σημείο και μετά δε θα μπορούν να θάβονται.

Οπότε, ίσως πρέπει να μπει ο δήμαρχος στη διαδικασία να επανεξετάσει τη δομή και οργάνωση της δημοτικής του αρχής, προσπαθώντας να διατηρήσει τις ισορροπίες στη διοίκηση ενός δύσκολου δήμου, με πολλές και διαφορετικές ανάγκες, που μένουν πίσω λόγω του ότι η Μυτιλήνη είναι αναπόφευκτα ο μεγαλύτερος αποδέκτης των μέχρι στιγμής παρεμβάσεων…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey