Οι συνεταιρισμοί της Λέσβου αρνήθηκαν να εγγραφούν μέλη

Γύρισαν την πλάτη στην ΠΑΣΕΓΕΣ

18/12/2014 - 14:17

Μόλις τέσσερις από τους 43 συνεταιρισμούς της Λέσβου που κρίθηκαν ενεργοί, αποφάσισαν να εγγραφούν ως μέλη τής ΠΑΣΕΓΕΣ και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων στη γενική συνέλευση της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας.

Μόλις τέσσερις από τους 43 συνεταιρισμούς της Λέσβου που κρίθηκαν ενεργοί, αποφάσισαν να εγγραφούν ως μέλη τής ΠΑΣΕΓΕΣ και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων στη γενική συνέλευση της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας.

Πρόκειται για τους Συνεταιρισμούς Σκαλοχωρίου, Μόριας, Παρακοίλων και Ακρασίου, ενώ η λίστα για το Νομό συμπληρώνεται από το Συνεταιρισμό Λήμνου.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και σε πανελλαδικό επίπεδο. Από τους 908 συνεταιρισμούς της χώρας που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκρινε ενεργούς, μόλις 202 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και 12 αγροτικές εταιρικές συμπράξεις έγιναν μέλη τής ΠΑΣΕΓΕΣ και έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες. Δηλαδή ο συνολικός αριθμός των οργανώσεων που θα εκπροσωπηθούν στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι μόλις 214.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει πως αιτήσεις εγγραφής κατέθεσαν 257 συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά οι 43 δεν έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους και γι’ αυτό δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες εκλογής.

Τρεις στους τέσσερις
Κατά συνέπεια, πάνω από τρεις στις τέσσερις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στην ΠΑΣΕΓΕΣ, κι αυτό παρ’ ότι για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών μπορούν απ’ ευθείας να διαμορφώσουν το νέο Δ.Σ. και την πολιτική τής ΠΑΣΕΓΕΣ κατ’ επέκταση.

Είναι εντυπωσιακό πως αυτήν τη φορά οι συνεταιριστές που εκλέγονταν από τις ενώσεις συνεταιρισμών, βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, μια και όλοι οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τους τελευταίους.

Έτσι, τώρα ήταν πολύ πιο εύκολο το συνεταιριστικό κίνημα να απαλλαγεί από την κηδεμονία των συνεταιριστικών στελεχών που εδώ και τρεις δεκαετίες εναλλάσσονται στις διοικήσεις των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ισχυρίζεται πως οι συνεταιρισμοί που θα λάβουν μέρος στις εκλογές της, αντιπροσωπεύουν το 80% με 85% του τζίρου των συνεταιριστικών επιχειρήσεων της χώρας. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως σε νέα αξιολόγηση των συνεταιρισμών που θα πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι ενεργοί συνεταιρισμοί θα μειωθούν κατά 50%.

Είναι φανερή η αγωνιώδης προσπάθεια της απερχόμενης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ να δείξει πως εκφράζει τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας.

Μεγάλο το κόστος!
Συνεταιριστές της Λέσβου που μίλησαν χθες στο «Ε», υπογράμμιζαν πως είναι υπερβολικό το κόστος των 500 ευρώ ανά αντιπρόσωπο το οποίο ο συνεταιρισμός θα πρέπει να καταβάλλει κάθε χρόνο.

Επίσης αναφέρουν πως, εδώ και χρόνια, η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι μακριά από τις αγωνίες και τα προβλήματα των αγροτών. Άλλοι συνεταιρισμοί, όπως αυτός της Στύψης, απλά αδιαφόρησαν ή θεώρησαν ότι έχουν προτεραιότητα άλλα ζητήματα.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Λευτέρης Ευαγγέλου, μας είπε: «Εμείς το συζητήσαμε το θέμα πριν μια εβδομάδα κι η απόφαση του συμβουλίου ήταν να μην πάμε στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Δεν ασχοληθήκαμε περισσότερο με το ζήτημα. Άλλωστε αυτή την περίοδο μας απασχολεί περισσότερο το ότι δεν έχουμε λάδι για να καλύψουμε τις ανάγκες της τυποποίησης. Επίσης φλέγον ζήτημα για εμάς είναι η τιμή που θα δώσουμε το γάλα των μελών μας».

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε χθες με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey