Ελλείψεις που στοιχίζουν ζωές στο Κέντρο Υγείας Άντισσας

25 βάρδιες το μήνα χωρίς ασθενοφόρο

17/12/2014 - 14:45

Συνεχίζονται τα παράπονα για την επάρκεια του ΕΚΑΒ στο νησί. Μετά τα χωριά του Πλωμαρίου που μένουν ακάλυπτα από ασθενοφόρο αρκετές βάρδιες το μήνα, έρχονται τώρα να προστεθούν και τα χωριά της περιοχής της Άντισσας, τα οποία εξυπηρετούνται από τα ασθενοφόρα της Καλλονής ή της Μυτιλήνης καθημερινά κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής βάρδιας.

Συνεχίζονται τα παράπονα για την επάρκεια του ΕΚΑΒ στο νησί. Μετά τα χωριά του Πλωμαρίου που μένουν ακάλυπτα από ασθενοφόρο αρκετές βάρδιες το μήνα, έρχονται τώρα να προστεθούν και τα χωριά της περιοχής της Άντισσας, τα οποία εξυπηρετούνται από τα ασθενοφόρα της Καλλονής ή της Μυτιλήνης καθημερινά κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής βάρδιας.

Όπως καταγγέλλει ο γιατρός στο Κέντρο Υγείας και αντιδήμαρχος Αντίσσης, Μιχάλης Ρούσης, τα χωριά της περιοχής από τη Βατούσα έως στο Σίγρι και από την Πτερούντα έως τη Σκάλα Ερεσού μένουν «ακάλυπτα» πολλές φορές το μήνα, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας.

Ψήφισμα που θα συνυπογράφουν ο αντιδήμαρχος Άντισσας και οι πρόεδροι των χωριών της περιοχής αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας, το οποίο θα ζητά την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην περιοχή.

Τις καθημερινές η βάρδια από τις 3:00 το μεσημέρι μέχρι τις 11:00 το βράδυ είναι χωρίς οδηγό ασθενοφόρου και σε ένα επείγον περιστατικό δεν υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης. Στις περιπτώσεις αυτές, καλείται ασθενοφόρο από την Καλλονή ή ακόμα και από τη Μυτιλήνη, πράγμα που σημαίνει πως ο χρόνος που χάνεται μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, είναι αρκετός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εις βάρος του ασθενούς.

Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται στους οδηγούς ασθενοφόρων, οι οποίοι είναι τέσσερις συνολικά ενώ για την κάλυψη των βαρδιών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πέντε, αλλά τις βραδινές βάρδιες καλείται πολλές φορές να σηκώσει το βάρος και μόνο μία νοσηλεύτρια.

Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Άντισσας μόνο δύο νοσηλεύτριες, τη στιγμή που για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι βάρδιες, χρειάζονται τουλάχιστον πέντε.

Ίδια ακριβώς εικόνα και με τους φύλακες, που είναι μόνο δύο και επιφορτίζονται και με άλλα καθήκοντα για να καλύψουν τα κενά κυρίως σε διοικητικό προσωπικό.

«Πέραν των ορίων…»
Ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, γιατρός στο Κέντρο Υγείας, Μιχάλης Ρούσης, δήλωσε στο «Ε»: «Πραγματικά η κατάσταση πολλές φορές είναι πέραν των ορίων μας. Καλούμαστε να κάνουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ταυτόχρονα για να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά.

Σχετικά με τα ασθενοφόρα, είναι απλά αδιανόητο να σε παίρνει τηλέφωνο συγγενής και να κινδυνεύει ο άνθρωπός του, και να του απαντάς να περιμένει ασθενοφόρο από την Καλλονή ή τη Μυτιλήνη.

Οι πρόσληψη προσωπικού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία».
Ο Στρατής Παυλής, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και γενικός γραμματέας στην Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, επισημαίνει: «Η εικόνα του δικού μας Κέντρου Υγείας δε διαφέρει και πολύ από αυτή των υπολοίπων του νησιού, με εξαίρεση ίσως αυτή του Κέντρου Υγείας Καλλονής.

Δυστυχώς η πολιτική των μνημονίων που η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά, και οι περικοπές στον τομέα της Υγείας έχουν φέρει διάλυση. Εμείς ζητούμε να σταματήσει αυτή η κατηφόρα και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες υγειονομικές μονάδες».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey