Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποχρεωτική επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί, υπό την απειλή της ιδιωτικοποίησης

… Και ο Θεός βοηθός!

17/12/2014 - 14:28

Με δεδομένο προβληματισμό, αλλά και διάθεση για «αγώνα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λέσβου, ακόμα και με τα λιγοστά μέσα που έχουν αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή τους ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ, η δημοτική αρχή προχωρά στην επέκταση της Επιχείρησης σε όλες τις δημοτικές ενότητες από την 1η του Ιανουαρίου.

Με δεδομένο προβληματισμό, αλλά και διάθεση για «αγώνα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λέσβου, ακόμα και με τα λιγοστά μέσα που έχουν αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή τους ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ, η δημοτική αρχή προχωρά στην επέκταση της Επιχείρησης σε όλες τις δημοτικές ενότητες από την 1η του Ιανουαρίου.

Υπό την απειλή πάντα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της, ο Σπύρος Γαληνός τόνισε στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου την υποχρέωση εκ μέρους του Δήμου να στηρίξει τη ΔΕΥΑΛ, χωρίς όμως να είναι σε θέση εκ των πραγμάτων να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο με το οποίο πράγματι στο μέλλον μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Επιχείρηση, ούσα επιφορτισμένη πλέον με πολύ μεγαλύτερο αντικείμενο παροχής υπηρεσιών.

Ωστόσο, το περίφημο νέο τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΛ για το νέο έτος «πάγωσε» προσωρινά, αφού ήρθε τελικώς στη συνεδρίαση υπό τη μορφή προσχεδίου, δεδομένου ότι δεν έχει περάσει από διαβούλευση και από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Δημήτρης Ακριώτης, στη σύντομη εισήγησή του υποστήριξε ότι η επέκταση της ΔΕΥΑΛ γίνεται από την 1η του νέου έτους υποχρεωτικά πλέον σε όλες τις δημοτικές ενότητες, με την Επιχείρηση να αναλαμβάνει στο εξής όλες τις υποχρεώσεις των προηγούμενων φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί.

Μιλώντας για τον τρόπο που πρόκειται να δουλέψει, όχι μακροπρόθεσμα, αλλά άμεσα, με την εφαρμογή της επέκτασης, ο κ. Ακριώτης περιέγραψε μία διαδικασία απορρόφησης, ουσιαστικά, εκείνων που εργάζονταν για την ύδρευση εκτός ΔΕΥΑΛ, όπως για παράδειγμα οι υδραυλικοί, με το ίδιο ακριβώς καθεστώς που εργάζονταν μέχρι πρότινος.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης, περιέρχονται με την εφαρμογή της επέκτασης στην κυριότητα της ΔΕΥΑΛ και όλες οι εγκαταστάσεις και μηχανήματα που υπάρχουν για την ύδρευση και αποχέτευση.

Για το πώς βέβαια μπορεί πράγματι η ΔΕΥΑΛ να επεκτείνει αποτελεσματικά τη λειτουργία της μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να υπάρχει επιπλέον προσωπικό, ο πρόεδρος, όπως και ο δήμαρχος, παραδέχτηκαν πως σε ένα σημαντικό βαθμό θα εφαρμοστεί η λύση της ανάθεσης έργων, ποντάροντας στο εξής και στην ανταποδοτικότητα των νέων υπηρεσιών σε επίπεδο χρημάτων, από τη στιγμή που από δω και πέρα θα απευθύνεται σε περισσότερα νοικοκυριά.

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ρωτήθηκε (σε ήπιους πάντως τόνους) το κατά πόσο πράγματι μπορεί να γίνει η μετάβαση στη δικτύωση της ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί, με την πλειοψηφία των συμβούλων να προτάσσουν την ανάγκη αποτροπής της ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τη ΔΕΥΑΛ»
Ο δήμαρχος Λέσβου, παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι ο Δήμος θα στηρίξει το έργο τής ΔΕΥΑΛ ενισχύοντας με δικούς του εργαζομένους σε πρώτη φάση, και με κάποιες εργολαβίες, την άμεση μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

«Μπορούμε να δώσουμε τον αγώνα έστω και με αυτά που έχουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, γιατί αν δεν το κάνουμε, θα γίνει το απευκταίο της ιδιωτικοποίησης. Οπότε πρέπει να συνεισφέρουμε στις προσπάθειες της ΔΕΥΑΛ, για να βοηθήσει στη συνέχεια και εκείνη με τη σειρά της όλους εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη ρευστή κατάσταση σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, που κατά τον ίδιο μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια τόσο για τη ΔΕΥΑΛ, όσο και για την ίδια τη λειτουργία του Δήμου.

Αφού παρουσίασε ως ζωτικής σημασίας λύση τους 239 εργαζόμενους με πεντάμηνη σύμβαση που αναμένεται να μπουν στην υπηρεσία του Δήμου Λέσβου αλλά ακόμα δεν έχουν εξέφρασε ευθέως το φόβο του ότι «μπορεί να μείνουμε χωρίς προσωπικό αν γίνουν εκλογές και πάνε λίγο ακόμα πίσω οι διαδικασίες…». Η έγκριση της επέκτασης πέρασε κατά πλειοψηφία με τη λευκή ψήφο της παράταξης του «Άλλου Δρόμου».

«Πάγωσε» για λίγο το νέο τιμολόγιο
Συγγενές θέμα με την επέκταση της ΔΕΥΑΛ ήταν και εκείνο της έγκρισης του τιμολογίου της για το νέο έτος, το οποίο τελικά δεν ήρθε προς ψήφιση, αλλά παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Επιχείρησης ένα προσχέδιο αυτού, που θα πρέπει να περάσει από τη διαβούλευση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων.

Από τη στιγμή βέβαια που δεν ήρθε προς ψήφιση το νέο τιμολόγιο, από τον Ιανουάριο που θα γίνει πράξη η επέκταση της ΔΕΥΑΛ, θα ισχύει για τους καταναλωτές των δημοτικών ενοτήτων που μπαίνουν στο νέο καθεστώς, το τιμολόγιο που ίσχυε μέχρι πρότινος. Εξ άλλου, ο Δημήτρης Ακριώτης υποστήριξε πως στα τέλη του Ιανουαρίου θα έρθει κανονικά προς ψήφιση το νέο τιμολόγιο.

«Θα επεξεργαστούμε στο επόμενο διάστημα και μαζί με τους προέδρους τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου τιμολογίου.

Έχουμε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με όλους τους χωρικούς αντιδημάρχους και έχουν συντάξει ένα προσχέδιο που στηρίχθηκε στην ανταποδοτικότητα των αναγκών σε κάθε περιοχή. Μέσα στον Ιανουάριο θα το φέρουμε προς την τελική του έγκριση…», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey