Ρεκόρ ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο τον Οκτώβριο του 2014

Δύσκολες μέρες…

12/12/2014 - 22:38

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας έφθασε η δηλωμένη ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του περασμένου Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανέρχονταν στους 12.425, σύμφωνα με τα στοιχεία τού ΟΑΕΔ.

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας έφθασε η δηλωμένη ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του περασμένου Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανέρχονταν στους 12.425, σύμφωνα με τα στοιχεία τού ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ανέργων που έχουν καταγραφεί από το 2010. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται παραπέρα αύξηση του αριθμού των ανέργων. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τα στοιχεία των προηγούμενων ετών για την εξέλιξη της ανεργίας.

Ο μέσος όρος των ανέργων που αναζητούν εργασία στο δεκάμηνο του 2014, ανήλθε στους 11.849 κι είναι οριακά χαμηλότερος από το μέσο όρο τού 2013 (σύνολο του έτους).

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μας για παραπέρα αύξηση των ανέργων τους δύο επόμενους μήνες, τότε το 2014 θα είναι η χειρότερη χρονιά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ανέργων που αναζητούν εργασία στο δεκάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε στους 11.849, όταν στο σύνολο του 2013 ήταν 11.908 και στο σύνολο του 2012, 9.869. Το μακρινό 2010, ο μέσος όρος των ανέργων που αναζητούσαν εργασία στα νησιά της Περιφέρειας, ήταν 7.715. Αυτό σημαίνει ότι στην πενταετία 2010 - 2014 ο μέσος αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία στα νησιά της Περιφέρειας, έχει αυξηθεί κατά 53,58%.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία κατέγραψε αύξηση και έφθασε στους 847.843, όταν το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους ήταν 832.618.

Αιτίες
Κατά τις εκτιμήσεις μας, τέσσερις είναι οι βασικές αιτίες που τον Οκτώβριο καταγράφηκε ρεκόρ ανεργίας. Η πρώτη είναι το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής κ.λπ.), η δεύτερη είναι το κλείσιμο των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας που μειώνουν τον αριθμό των ανέργων παρ’ ότι δε δίνουν θέσεις σταθερής εργασίας.

Η μη ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ωφελουμένων να ενταχθούν στις λίστες των ανέργων.

Το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως εμπορικών, είχε ως συνέπεια να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας. Οι θέσεις που χάθηκαν, δεν αναπληρώθηκαν με νέες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που άνοιξαν.

Τέλος, το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να απορροφήσει το πλεονάζον εργατικό δυναμικό των νησιών.

Η ζοφερή εικόνα που δίνουν τα στοιχεία τού ΟΑΕΔ, διαφοροποιείται από τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όπου το Βόρειο Αιγαίο ενοποιείται με το Νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21%, από 21,8% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2013 και 20,8% που ήταν τον Αύγουστο του 2014.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 25,7% το Σεπτέμβριο, από 28% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2013 και 26% τον Αύγουστο του 2014. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, σε πανελλαδικό επίπεδο η τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας συνεχίστηκε, ενώ στα νησιά του Αιγαίου καταγράφεται σταθεροποιητική τάση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey