Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Εορτάστηκαν τα «Ελευθέρια» από την ΟΛΣΑ

12/12/2014 - 20:26

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου «Ελευθέρια 2014» έγιναν την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα, από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου «Ελευθέρια 2014» έγιναν την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα, από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής άνοιξαν με ομιλίες του προέδρου τής ΟΛΣΑ, Χριστόδουλου Τσακιρέλλη, και του προέδρου του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Αθήνας, Στρατή Χατζηχρήστου.
Αρχικά τελέστηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας) και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου.

Ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας), που παραχώρησε δωρεάν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στην οποία η ΟΛΣΑ σε συνεργασία με τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Αθήνας τίμησαν το Γεραγώτη Μίλτο Κουντουρά και παρουσίασαν το ημερολόγιο 2015 αφιερωμένο στη ζωή και την πρωτοποριακή του διαδρομή, ως του «πιο ανθρώπινου δάσκαλου πόβγαλε ποτέ το Ρωμαίικο».

Για τον Κουντουρά
Για το Μίλτο Κουντουρά μίλησαν οι Ιγνάτιος Καραμηνάς (σχολικός σύμβουλος Π.Ε.) με θέμα «Μίλτος Κουντουράς 1889 - 1940, ο παιδαγωγός της Έμπνευσης και του Οράματος» και Ευαγγελία Καραμάνου (επίτιμη διευθύντρια του 3ου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας) με θέμα «Το ταξίδι ενός Ημερολογίου». Ακολούθησε ηλεκτρονική προβολή-παρουσίαση του ημερολογίου και αφήγηση κειμένων από τους εκπαιδευτικούς Παναγιώτα Πλωμαρίτου και Στρατή Γιαννίκο.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο γιος του Μίλτου Κουντουρά, Λίνος Κουντουράς, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό.

Τέλος, η ΟΛΣΑ και οι σύλλογοι μέλη της τίμησαν τη συμπατριώτισσά μας καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αγγελική Ράλλη, μια σύγχρονη παιδαγωγό η οποία προσφάτως εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Ευρώπης.

Η Αγγελική Ράλλη, σε σύντομη ομιλία της, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική βράβευση την ΟΛΣΑ και τους συλλόγους της, αναφέρθηκε στον «πλούτο της ελληνικής γλώσσας και των λεσβιακών ιδιωμάτων». Η ίδια ήρθε σε επαφή με συλλόγους μας και τους υπευθύνους των περιοδικών τους, για να ξεκινήσουν συνεργασία για τη σωτηρία του γλωσσικού πλούτου των χωριών και όλης της Λέσβου γενικότερα.

H εκδήλωση έκλεισε με τρεις παραδοσιακούς χορούς της Λέσβου από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Μανταμαδιωτών, ενώ αποδόθηκαν θερμές ευχαριστίες στα μέλη του, την πρόεδρο του Συλλόγου, Μ. Κορδοσά, και το μέλος τού Δ.Σ. τής ΟΛΣΑ, Γ. Δεληγιαννίδη.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, που απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, Αντώνης Καραγιάννης, και μέλη τού Δ.Σ. τής ΟΛΣΥ, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ψαριανών, Ανδρέας Καραγιώργης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς, Ιωάννης Φραγκούλης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Γιάννης Δραγώνας, η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή, ο Αντώνης Βογιατζής, πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, καθώς και πρόεδροι και μέλη άλλων λεσβιακών και αιγαιοπελαγίτικων πολιτιστικών συλλόγων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, και ο βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης έστειλαν χαιρετιστήριο μήνυμα. Επίσης παρευρέθηκαν ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής, η αρεοπαγίτις Αιμιλία Λίτινα, οι λογοτέχνες Δημήτρης Νικορέτζος, Λενέτα Στράνη, Στρατής Δουκάκης, οι ερευνητές Γιάννης Χατζηβασιλείου, Χρήστος Τραγέλλης και ο ζωγράφος Στρατής Αθηναίος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey