O ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει

Άγνοια της πραγματικότητας και μετάθεση ευθυνών από τον Υπουργό Παιδείας

11/12/2014 - 18:52

Σε ερώτησή του με Αριθμ. Πρωτ. 2338/8.9.2014 λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Γιάννης Ζερδελής είχε γνωστοποιήσει στον Υπουργό Παιδείας το πρόβλημα που προκύπτει από τον υποβιβασμό των δύο σχολικών μονάδων των χωριών Κάσπακα και Θάνους της Λήμνου, καθώς αυτά υποβιβάστηκαν χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες των συγκεκριμένων περιοχών. Στην απάντησή του με ημερομηνία 2.10.2014, ο Υπουργός ενημέρωνε ότι θα τοποθετηθούν από ένας δάσκαλος στο ολοήμερο τμήμα των σχολείων αυτών και προσμετρούσε το ολοήμερο τμήμα στο πρωινό πρόγραμμα διαιρώντας το συνολικό αριθμό των μαθητών του σχολείου δια τρία σε μια έντεχνη προσπάθεια να θολώσει τα νερά.

Με την υπ’ αριθμόν 1864/16.10.2014 αναφορά ο Γιάννης Ζερδελής επανέφερε το θέμα τονίζοντας την παράλειψη από μεριάς του Υπουργού της προσμέτρησης των δασκάλων του ολοήμερου στο πρωινό πρόγραμμα, ενώ κατατέθηκε κείμενο διαμαρτυρίας με τις υπογραφές γονέων και κατοίκων των χωριών. Στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρει ότι λόγω του αριθμού των μαθητών δεν προβλέπεται τρίτος εκπαιδευτικός και ότι τα συγκεκριμένα κενά δεν είχαν δηλωθεί από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου που υποβλήθηκαν στις 21.10.2014.

Γεγονός είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας θέτει τους όρους βάσει των οποίων γίνεται η κατανομή εκπαιδευτικών. Και η πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση μείωσής του, με αποτέλεσμα οι υποσχέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην αρχή της σχολικής χρονιάς για εύρυθμη λειτουργία των σχολείων να αποδειχθούν για μια ακόμη φορά κούφια λόγια.

Από την άλλη, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την οποία δείχνει ο Υπουργός στην απάντησή του ως υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν δήλωσε τα κενά που παρατηρούν οι γονείς, φαίνεται να περιορίζεται στο ρόλο του ιμάντα μετακύλισης της κυβερνητικής πολιτικής στα σχολεία, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να εξετάσει τις επιμέρους περιπτώσεις. Περίτρανο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του σχολείου στον Παπάδο Λέσβου, όπου η ύπαρξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και με αναπηρίες επιτρέπει εκ του νόμου να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη και να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές, οι γονείς και ολόκληρη η κοινωνία δεν μπορεί να αποτελούν το μπαλάκι του πινγκ-πονγκ σε ένα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου και των Διευθύνσεων. Γι' αυτό έχουμε δρομολογήσει κοινοβουλευτική παρέμβαση με την οποία θα ζητήσουμε να μας γνωστοποιηθούν όλα τα κενά των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Από εκεί και πέρα ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν τόσο το Υπουργείο όσο και οι Διευθύνσεις για την ορθότητα και την πληρότητα των στοιχείων που θα καταθέσουν και για την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey