Διάσπαση του Δήμου Λέσβου ζήτησαν Σηφουνάκης και Βογιατζής

Ξανά για τον «Καλλικράτη»

11/12/2014 - 16:32

Επανήλθε στη Βουλή το θέμα του «Καλλικράτη» και της διοικητικής διαίρεσης των δήμων.

Επανήλθε στη Βουλή το θέμα του «Καλλικράτη» και της διοικητικής διαίρεσης των δήμων.

Συγκεκριμένα, χθες στις 10 το πρωί το θέμα συζητήθηκε στην αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών Υποεπιτροπή της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι βουλευτές Παύλος Βογιατζής τής Ν.Δ. και Νίκος Σηφουνάκης τού ΠΑΣΟΚ (παρ’ ότι δεν είναι μέλος της Υποεπιτροπής).

Στην ουσία, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άνοιξε η συζήτηση του θέματος παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλου, ενώ ανάλογες συνεδριάσεις αναμένεται να γίνουν και με τους άλλους συναρμόδιους υπουργούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής, ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης είχε τονίσει πως δεν μπορεί να γίνει αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Βογιατζής δήλωσε πως είναι πάγια θέση του η διάσπαση του Δήμου Λέσβου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του «Καλλικράτη», αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τους άλλους δήμους των μεγάλων νησιών, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να αναδιαρθρωθούν.

Επιπροσθέτως, τόνισε την ανάγκη για μία ουσιαστική και πραγματική αυτοδιοίκηση, ενώ υπογράμμισε πως οι περικοπές που έχουν γίνει, έχουν επιβαρύνει σημαντικά το έργο της. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ουσιαστικός αρωγός της κεντρικής εξουσίας και όχι αποδιοπομπαίος τράγος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε πως εδώ και τέσσερα χρόνια είναι κοινός τόπος να τροποποιηθεί ο «Καλλικράτης», δυστυχώς όμως, σημείωσε ο βουλευτής, ενώ και προτάσεις κατατέθηκαν και εναλλακτικές διατάξεις νόμου διατυπώθηκαν, κοινή κατάληξη από τους έχοντες την ευθύνη στην κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπήρξε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε πως η τροπολογία που είχε καταθέσει τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχε απορριφθεί από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Η τροπολογία έδινε τη δυνατότητα σύστασης περισσότερων του ενός δήμων στα μεγάλα νησιά.

Επίσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, κατετέθη βελτιωτική πρόταση από τον ίδιο, με την οποία το υπάρχον Δημοτικό Συμβούλιο θα είχε την ευθύνη της πρότασης των νέων δήμων που θα δημιουργούντο, που επίσης απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σηφουνάκης υπογράμμισε: «Οι καθυστερήσεις και οι συνεχείς αναβολές επίλυσης του προβλήματος, με ευθύνη πρωτίστως τού ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που συγκυβερνούν, κρατεί σε ομηρία τους κατοίκους των μεγάλων νησιών, που καθημερινά βιώνουν τις δυσλειτουργίες ενός λάθους που πρέπει να διορθωθεί».

Ο βουλευτής, αφού κατέθεσε παραδείγματα άνισης συμπεριφοράς στη χωροταξία των δήμων μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, ζήτησε από τους παριστάμενους υπουργούς Αργύρη Ντινόπουλο και Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτούν ότι θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό των ΟΤΑ των μεγάλων νησιών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey