Ο Δήμος Λήμνου στο πλευρό όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας

Παρέμβαση προς μίμηση

05/12/2014 - 14:54

Τόπος φιλικός και φιλόξενος προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας δηλώνει ο Δήμος Λήμνου, ενώ σε εξέλιξη είναι μια σειρά από δράσεις για το σκοπό αυτόν. Εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας ατόμων με αναπηρία, ανάμεσα στους στόχους είναι και η προσέλκυση επισκεπτών.

Τόπος φιλικός και φιλόξενος προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας δηλώνει ο Δήμος Λήμνου, ενώ σε εξέλιξη είναι μια σειρά από δράσεις για το σκοπό αυτόν. Εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας ατόμων με αναπηρία, ανάμεσα στους στόχους είναι και η προσέλκυση επισκεπτών.

Οι παρεμβάσεις έγιναν στο πλαίσιο του διασυνοριακού ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg «Ελλάδα - Κύπρος», ο προϋπολογισμός του οποίου άγγιξε τις 150.000 ευρώ και με τη λήξη του η Μύρινα θα διαθέτει ένα χάρτη-οδηγό για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα κινητικότητας σε δημόσια κτήρια και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.
 
Δύο ειδικές ράμπες που καθιστούν εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, έχουν τοποθετηθεί σε δύο παραλίες της Λήμνου.

Η κάθε ράμπα διαθέτει ειδικό κάθισμα και σύγχρονο εξοπλισμό και διευκολύνει τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και να χαίρονται τον ήλιο.

Η πρώτη τοποθετήθηκε στο Ρωμαίικο Γιαλό τον Ιούλιο του 2014 και η δεύτερη, στην παραλία Εβγάτης. Το κόστος της κάθε εφαρμογής ανέρχεται στις 38.000 ευρώ και είναι τελείως αυτόνομη στη λειτουργία της, αφού τροφοδοτείται ηλεκτρικά από ηλιακά κάτοπτρα.

Οι υποδομές αυτές στις παραλίες αποτελούν μία από τις καλύτερες διαφημίσεις για τη Λήμνο στον τομέα του τουρισμού, κάνοντάς την έναν ελκυστικό προορισμό για άτομα με αναπηρία.

Σχετικά με τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ειδικού χάρτη ώστε ντόπιοι, αλλά και επισκέπτες, να ενημερώνονται για τα κτήρια και τους χώρους που διαθέτουν δυνατότητες πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα, παρέχοντας σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες για ενημέρωση, άθληση και ψυχαγωγία.

Ο χάρτης θα αναρτηθεί σε διαδικτυακό τόπο και θα κυκλοφορήσει σε ειδικά έντυπα ενημέρωσης, ώστε να είναι εύχρηστος από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Στο χάρτη, εκτός από τα δημόσια κτήρια που διαθέτουν υποδομές εύκολης πρόσβασης, θα περιλαμβάνονται αντίστοιχες πληροφορίες και για άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως καταστήματα εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά καταστήματα.

Στόχος είναι μέσα από το χάρτη να μπορεί να σχεδιαστεί εύκολα μια διαδρομή από άτομα με κινητικά προβλήματα από και προς τα σημεία ενδιαφέροντος.

Η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε δημόσια κτήρια και υποδομές είναι έκφραση πολιτισμού, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης. «Είναι υποχρέωσή μας, απέναντι στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια ισότιμης πρόσβασής τους παντού».

Σε συνεργασία
Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη συνεργασία αυτή μετέχουν η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Λήμνου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Να σημειωθεί πως ενδιαφέρον για το ζήτημα της διευκόλυνσης της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Λέσβου, Νίκος Καρασάββας.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης για το Δήμο Λέσβου σε αυτό τον τομέα και τόνισε πως το παράδειγμα της Λήμνου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά και για το νησί μας, ιδιαίτερα στο θέμα της τοποθέτησης ραμπών σε παραλίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey