Εντάχθηκαν στους Νέους Αγρότες οι επιλαχόντες

Αργούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων

28/11/2014 - 22:27

Έως χθες Παρασκευή 28 Νοεμβρίου δεν είχε ανοίξει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνει εφικτή η διόρθωση των λαθών στις αιτήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2014. Με δεδομένο ότι στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου τού ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αποστολάκου, θα γίνουν οι νέες πληρωμές, είναι πολύ πιθανό οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων να πληρωθούν με τον ίδιο τρόπο που πληρώθηκαν στις 11 Νοεμβρίου.

Έως χθες Παρασκευή 28 Νοεμβρίου δεν είχε ανοίξει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνει εφικτή η διόρθωση των λαθών στις αιτήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2014. Με δεδομένο ότι στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου τού ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αποστολάκου, θα γίνουν οι νέες πληρωμές, είναι πολύ πιθανό οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων να πληρωθούν με τον ίδιο τρόπο που πληρώθηκαν στις 11 Νοεμβρίου.

Το παράδοξο είναι πως οι διαχειριστές των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης είναι έτοιμοι να περάσουν στη βάση δεδομένων τού ΟΠΕΚΕΠΕ μεγάλο αριθμό διορθώσεων, ώστε να πληρωθούν παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν κατά την πληρωμή της προκαταβολής. Όμως όσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ανοίγει τη βάση δεδομένων, οι διορθώσεις θα περιμένουν στα συρτάρια και αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνουν εκτός νυμφώνος όσοι έμειναν και κατά την πληρωμή της 11ης Νοεμβρίου.
Στην ουσία, λοιπόν, τα όσα λέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες διά στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη, περί ομαλοποίησης της κατάστασης σε ό,τι αφορά στην Ενιαία Ενίσχυση, είναι άνευ περιεχομένου.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα
Χωρίς αντίκρισμα αποδείχθηκαν για ακόμη μια φορά οι υποσχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρη Κουκουλόπουλου, πως οι βιοκαλλιεργητές θα πληρωθούν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται στις 15 Νοεμβρίου. Μέχρι χθες, ανακοίνωση των πληρωμών δεν είχε γίνει και ούτε οι παραγωγοί είχαν δει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους η επιδότηση.

Πρόκειται για την επιδότηση του 2012, η οποία φυσιολογικά θα έπρεπε να είχε πληρωθεί στα τέλη του πρώτου εξαμήνου τού 2013. Να σημειωθεί ότι για την πληρωμή των βιοκαλλιεργητών απαιτείται μεγαλύτερη γραφειοκρατική διαδικασία, διότι εκκαθαριστής δεν είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να αναρτήσουν τις καταστάσεις πληρωμής και στη συνέχεια να δώσουν μια προθεσμία 10 ημερών για να γίνουν οι ενστάσεις από τους παραγωγούς που διαφωνούν με τις περικοπές που τους έχουν γίνει. Μετά την κατάθεση των ενστάσεων, θα πρέπει αυτές να εξεταστούν και τα αποτελέσματα να ενσωματωθούν στους τελικούς πίνακες πληρωμών. Οι τελευταίοι θα σταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν οι πληρωμές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι πληρωμές στους βιοκαλλιεργητές υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν στις 15 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι πόροι για την πληρωμή τους διαθέσιμοι αυτήν τη στιγμή. Όμως είναι γνωστό πως τα κονδύλια που υπήρχαν για την πληρωμή των βιοκαλλιεργητών, δαπανήθηκαν για την πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης. Κατά συνέπεια, η πληρωμή των βιοκαλλιεργητών πολύ δύσκολα θα ξεκινήσει πριν από τις αρχές του νέου έτους.

Πολύ μεγαλύτερη θα είναι η καθυστέρηση της πληρωμής των κτηνοτρόφων που είναι ενταγμένοι στη Βιολογική Κτηνοτροφία, κι αυτό γιατί πριν την πληρωμή τους, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τους επιλέξιμους βοσκοτόπους.
Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να επισπευσθούν οι πληρωμές της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2014. Για να γίνουν οι πληρωμές, θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η συμπλήρωση και η θεώρηση των μητρώων που τηρούν οι κτηνοτρόφοι για τα κοπάδια τους.

Σε αυτά πρέπει να καταγράψουν τα ζώα που έχουν θανατωθεί λόγω του καταρροϊκού πυρετού και μάλιστα θα πρέπει να αναφέρονται και οι αριθμοί σήμανσης των ζώων αυτών. Όμως σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι δε διαθέτουν καν πιστοποιητικά για τα ζώα που έχουν θανατωθεί. Πολλοί είναι και αυτοί που διαθέτουν πιστοποιητικά, αλλά δεν αναφέρεται ως αιτία θανάτωσης ο καταρροϊκός πυρετός. Αυτό σημαίνει πως οι κτηνοτρόφοι των προαναφερόμενων περιπτώσεων κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται για το 2015.

Καλές ειδήσεις για τους Νέους Αγρότες

Η ευχάριστη είδηση από τον τομέα των επιδοτήσεων ήρθε χθες από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρο Σπυρίδωνα, ο οποίος ανακοίνωσε πως εντάσσονται στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και άλλοι 240 αγρότες που δραστηριοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου και οι οποίοι είχαν κριθεί ως επιλαχόντες. Μετά και την εξέλιξη αυτή, θα δοθεί στους νέους αγρότες του Αιγαίου επιπλέον ενίσχυση 4,4 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων στα νησιά του Αιγαίου ανέρχεται πλέον στους 721 αγρότες και το ποσό της ενίσχυσης που θα τους καταβληθεί, στα 13,145 εκατομμύρια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey