Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη

Για το αεροδρόμιο και το «Μπαλτατζής»…

28/11/2014 - 14:32

Με το ζήτημα της πώλησης 14 αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ αυτών και του «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, να προκαλεί αναπόφευκτα μακρά συζήτηση, η συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης του Δημοτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αφήνοντας αναπόφευκτα… εκκρεμότητες για νέα συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Με το ζήτημα της πώλησης 14 αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ αυτών και του «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, να προκαλεί αναπόφευκτα μακρά συζήτηση, η συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης του Δημοτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αφήνοντας αναπόφευκτα… εκκρεμότητες για νέα συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Μεγάλη συζήτηση, ωστόσο, προκάλεσε και η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο των προτάσεων που έχει προκρίνει για υποβολή για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με την παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για μεροληπτική στάση υπέρ συγκεκριμένων δημοτικών ενοτήτων.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, η έγκριση του σώματος για σύσταση ουσιαστικά νομικής υπηρεσίας του Δήμου, με έμμισθη εντολή.

Το αίτημα κατάθεσης ψηφίσματος του Συλλόγου Εργαζομένων του Αεροδρομίου της Μυτιλήνης που μπαίνει στη διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, απασχόλησε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με το σώμα να τάσσεται υπέρ της πρότασης για την έκφραση της εναντίωσης του σώματος στην εξέλιξη αυτή.

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκαν πολλές τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων και από μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Γιώργο Ψάνη, να καλείται πλέον να εντάξει στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος τις παραμέτρους που τέθηκαν κατά περίπτωση. Ωστόσο, υπήρξαν και τοποθετήσεις συμβούλων, όπως του Στρατή Καραγεωργίου, που εν πολλοίς ήταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Κουβέντα για το… «Μπαλτατζής»
Η συνεδρίαση δημιούργησε πεδίο αντιπαράθεσης κατά την εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Δόμησης, Στρατή Τζιμή, περί της έγκρισης υποβολής προτάσεων για 10 (συν ένα) έργα στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», από αυτά που είχε παρουσιάσει με πρόσφατο σχετικό δημοσίευμά του το «Ε».

Μεταξύ αυτών, ενημερώθηκε το σώμα πως κατατίθενται με έτοιμες μελέτες για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα που τρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Θεάτρου και του Παιδικού Σταθμού της Καλλονής, η αγροτική οδοποιία για τέσσερις περιοχές (Ιππείου - Συκούντας, Σκουτάρου - Τζιχράντας και Κάπης προς Γενί Λιμάνι), η εγκατάσταση τεχνητού τάπητα στα γήπεδα ποδοσφαίρου Σκάλας Καλλονής και Μεσοτόπου, αλλά και η διαμόρφωση των αποδυτηρίων στο γήπεδο του Παπάδου της Γέρας.

Στο ίδιο πρόγραμμα υποβάλλεται πρόταση για χρηματοδότηση και της βελτίωσης του αρδευτικού συστήματος στα Βασιλικά, με εκκρεμότητα ωστόσο τους περιβαλλοντικούς όρους, και η κατασκευή πλατείας στο Ίππειος.

Η αντιπολίτευση, κυρίως από την πλευρά του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «μεροληψία» ως προς την επιλογή των έργων που υποβάλλονται στην πρόταση του Δήμου για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, αναδείχθηκε εκ μέρους της αντιπολίτευσης το γεγονός πως στην πρόταση για το «Αλ. Μπαλτατζής» δεν υπήρχε πρόβλεψη για το έργο του κινηματογράφου της Ερεσού και του πάρκινγκ της Άντισσας.

Ωστόσο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπεραμύνθηκε της τελικής πρότασης της δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως επιλέχθηκαν έργα όπου υπήρχαν μελέτες, χαρακτηρίζοντας ως «μέγιστο επίτευγμα την εξαιρετική ανταπόκριση συνολικά των υπηρεσιών του Δήμου για την ολοκλήρωση των μελετών και τον καταρτισμό της τελικής πρότασης».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η δημοτική αρχή αναμένεται να καταθέσει την πρόταση για τα παραπάνω έργα την 1η του Δεκεμβρίου, εκτιμώντας πως μπορεί να εγκριθούν από… κανένα έως και τρία έργα.

Και νομική… υπηρεσία
Στη συνεδρίαση αναδείχθηκε και επισήμως πρόεδρος του νομικού προσώπου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Μιχάλης Ταμβακέλλης σε αντικατάσταση του Νίκου Καρασάββα, εγκρίθηκε το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (Ο.Π.Δ.) του Δήμου Λέσβου και Ν.Π.Δ.Δ. για το 2015, έτσι όπως το εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Τσουπής, ενώ στα αξιοσημείωτα καταγράφεται το ότι εγκρίθηκε και η σύσταση, ουσιαστικά, νομικής υπηρεσίας στο Δήμο.

Το σώμα ενέκρινε, δηλαδή, τη σύσταση θέσεων δικηγόρων με έμμισθη εντολή στη διάθεση του Δήμου, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των καθημερινών νομικών θεμάτων που προκύπτουν.

Ας σημειωθεί πως λόγω του ότι η συνεδρίαση ξέφυγε κατά πολύ από τους χρόνους της, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση-ενημέρωση για τα θέματα της ΔΕΥΑΛ και θα πραγματοποιηθεί πλέον την ερχόμενη Δευτέρα, σε ειδική συνεδρίαση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey