Μνημόνιο παντού πλην Ρόδου

Αναταράξεις εντός πανεπιστημίου

22/11/2014 - 15:06

Αναταράξεις εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου δημιούργησε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο.

Αναταράξεις εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου δημιούργησε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο. Πυρά συγκεντρώνει και η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου που συμφώνησε να γίνει η σχολή στη Ρόδο, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό του Πανεπιστημίου η λειτουργία της προβλεπόταν στη Χίο.

Ακόμα, καταλογίζεται στην ηγεσία του Υπουργείου πως αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα χωρίς ακαδημαϊκά και ορθολογικά κριτήρια.

Το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (ΤΟΔΙΤ) ιδρύθηκε το 2009, με πρόβλεψη να έχει έδρα τη Χίο. Εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, όπως και τα τρία τμήματα που λειτουργούν ήδη στη Χίο.

Το 2010, με απόφαση της τότε Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, δεν συμπεριελήφθη στο μηχανογραφικό, με συνέπεια να μην εκκινήσει τη λειτουργία του. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «ΑΘΗΝΑ» το 2012-2013, τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ανάγκη λειτουργίας του.

Η προηγούμενη πρυτανική αρχή, μετά από μία σειρά ενεργειών, καταφέρνει να εξαιρεθούν τα τμήματα που λειτουργούν στη Χίο από την αναδιάρθρωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και να βεβαιώσει ότι το ΤΟΔΙΤ θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και όχι στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου επίσης το 2009 είχε δημιουργηθεί αντίστοιχο τμήμα. Από τότε το θέμα παρέμεινε ανενεργό με την ίδρυσή τους να παραπέμπεται στο μέλλον και μετά τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων. Τον προηγούμενο μήνα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Στέφανος Γκρίτζαλης δέχθηκε επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας, βάσει της οποίας είχε εγκριθεί η ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο.

Πριν από λίγες ημέρες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έκανε δεκτή την πρόταση του Υπουργείου, με τρία μέλη της ωστόσο να δίνουν λευκές ψήφους. Στη συνεδρίαση παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο πρώην πρύτανης Πάρις Τσάρτας, ο οποίος εκφράστηκε θετικά απέναντι στην πρόταση του Υπουργείου, καλώντας τους συναδέλφους του να την υποστηρίξουν. Ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν λευκό ήταν ο πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αντρέας Τρούμπης. Ο ίδιος, με ένα ιδιαίτερο αιχμηρό άρθρο σήμερα στο «Ε», κάνει σαφή υπαινιγμό για πολιτική παρέμβαση που θέλησε να τοποθετήσει το Τμήμα Τουρισμού στη Ρόδο.

Ως άλλο ένα παράδειγμα της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης χαρακτηρίζει την υπόθεση το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επίκουρος καθηγητής Στράτος Γεωργούλας τονίζοντας: «Τη στιγμή που περισσότεροι από 100 συμβασιούχοι καθηγητές έχουν στερηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα περισσότερα τμήματά του να λειτουργούν οριακά, είναι προκλητικό να ακούμε πως το Υπουργείο προχωρά σε ίδρυση καινούριου τμήματος μεγαλώνοντας το πανεπιστήμιο.

Ολόκληρο το πανεπιστήμιο υποφέρει από τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια, δεκάδες καθηγητές περιμένουν τις οριστικές προσλήψεις τους και δεκάδες συμβασιούχοι έμειναν εκτός πανεπιστημίου λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά ταυτόχρονα βρέθηκαν χρήματα για ένα ολόκληρο τμήμα με 15 καθηγητές προσωπικό.

Αυτό που έχουμε να πούμε στο Υπουργείο είναι πως υπάρχουν τμήματα, όπως αυτό της Λήμνου, με πέντε μόλις μόνιμους καθηγητές και το ενδιαφέρον που έδειξε τώρα για το Τμήμα Τουρισμού να το δείξει και για τα υπόλοιπα τμήματα των πανεπιστημίων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey