Γ. Βατός: «Δικαίωση για το έργο μας»

Αθωώθηκε για την υπόθεση με τη λυματολάσπη

20/11/2014 - 15:11

Κατέπεσαν οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί στον πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιάννη Βατό, για την υπόθεση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού και τη μεταφοράς της στο ΧΥΤΑ του Δήμου Λέσβου.

Κατέπεσαν οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί στον πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιάννη Βατό, για την υπόθεση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού και τη μεταφοράς της στο ΧΥΤΑ του Δήμου Λέσβου. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης αθώωσε τον πρώην αντιδήμαρχο, ο οποίος κατηγορήθηκε ως υπεύθυνος για πράξεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Η δίωξη εναντίον του κ. Βατού είχε ασκηθεί μετά από έλεγχο που είχε κάνει στο ΧΥΤΑ κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδας τον Ιούνιο του 2011.

Συγκεκριμένα, είχαν διαπιστωθεί οι εξής παραβάσεις: Διάθεση μη εγκεκριμένης κατηγορίας αποβλήτων και επεξεργασία αποβλήτων χωρίς σχετική άδεια.

Ελλιπής κάλυψη της επιφάνειας των αποβλήτων και διασπορά αποβλήτων. Μη ύπαρξη γαιώδους υλικού κάλυψης αποβλήτων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ελλιπής παρακολούθηση της λειτουργίας τού ΧΥΤΑ. Διάθεση προϊόντων εκσκαφής στα πρανή της οδού προσπέλασης του ΧΥΤΑ.

Για όλα αυτά, μάλιστα, είχε επιβληθεί αρχικά πρόστιμο στο Δήμο Λέσβου, που έφτανε τις 200.000 ευρώ και αφορούσε κυρίως στη διαπίστωση πως μεταφερόταν η λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού στο ΧΥΤΑ χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη πρόσμειξή της με αδρανή υλικά. Με άλλα λόγια, μεταφερόταν ακατέργαστη και με αρκετά υψηλότερο ποσοστό υγρασίας από το προβλεπόμενο.

Εκτός από το πρόστιμο που τελικά μειώθηκε, δραστικά είχε ασκηθεί και δίωξη στον πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιάννη Βατό, ο οποίος όμως είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις λίγες ημέρες πριν. Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση σα μία «βόμβα» που απλά έτυχε να του «σκάσει» στα χέρια.

Το ίδιο φυσικά ισχυρίστηκε και στο δικαστήριο, επισημαίνοντας πως είναι άδικο να θεωρηθεί υπεύθυνος για μία κατάσταση για την οποία δεν είχε προλάβει ούτε να ενημερωθεί.

Δυνατό χαρτί επίσης στην υπεράσπιση του Γιάννη Βατού, αποδείχτηκε το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν μια σειρά από στοιχεία με τα οποία τεκμηριώθηκε στο δικαστήριο πως η λειτουργία τού ΧΥΤΑ έχει ομαλοποιηθεί πλήρως και οι επισημάνσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν διευθετηθεί.

Φανερά ικανοποιημένος, ο κ. Βατός δήλωσε στο «Ε»: «Δικαιώθηκα γιατί το δικαστήριο πείστηκε όχι μόνο ότι δεν είχα ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση στο ΧΥΤΑ, αλλά κυρίως γιατί η κατάσταση τώρα είναι πλήρως ομαλοποιημένη.

Η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι η περιγραφή της κατάστασης που παραλάβαμε και η απόφαση του δικαστηρίου είναι η απόδειξη πως έγινε πραγματική δουλειά από τότε μέχρι σήμερα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey