Επερώτηση από το συνδυασμό «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Η υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

20/11/2014 - 13:57

Το ζήτημα των ζημιών που υπέστη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Ανταρσία στο Αιγαίο», με επερώτηση που κατέθεσε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Μπάλλας.

Το ζήτημα των ζημιών που υπέστη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Ανταρσία στο Αιγαίο», με επερώτηση που κατέθεσε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Μπάλλας.

Στην επερώτηση τονίζεται πως η Περιφέρεια έχασε πάνω από 800 χιλ. ευρώ από το κλείσιμο της Τράπεζας. Πρόκειται για τις συνεταιριστικές μερίδες που κατείχε η πρώην Νομαρχία Λέσβου και «πέρασαν» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η Νομαρχία Λέσβου είχε συμβάλει με ένα σημαντικό ποσό στη σύσταση της Τράπεζας και στη συνέχεια τα κεφάλαια αυτά αυξήθηκαν καθώς έγιναν διάφορες αναπροσαρμογές της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων. Όταν η Τράπεζα έκλεισε, τα κεφάλαια αυτά χάθηκαν οριστικά, καθώς η αξία των συνεταιριστικών μερίδων μηδενίστηκε.

Με σημαντικά ποσά είχαν συμβάλει στη σύσταση της Τράπεζας οι 13 δήμοι της Λέσβου, που στη συνέχεια συνενώθηκαν στον ενιαίο καλλικράτειο Δήμο.

Έτσι, όλες οι συνεταιριστικές μερίδες που κατείχαν οι δήμοι, πέρασαν στον έλεγχο του Δήμου Λέσβου. Να σημειωθεί πως σημαντικό αριθμό συνεταιριστικών μερίδων είχε αγοράσει και η ΕΑΣ Λέσβου.
Από όλους τους παραπάνω φορείς, κανένας έως σήμερα δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απώλεια των κεφαλαίων που υπέστη και είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

Επιπρόσθετα, η «Ανταρσία στο Αιγαίο» τονίζει στην επερώτησή της πως η Περιφέρεια, εκτός από τα κεφάλαια που έχασε, κινδυνεύει να κληθεί να πληρώσει ακόμα 800.000 ευρώ, για την κάλυψη των ζημιών που θα προκύψουν από την εκκαθάριση της Τράπεζας.

Διότι, όπως προβλέπει το καταστατικό της Συνεταιριστικής Τράπεζας, κάθε μεριδιούχος υποχρεούται να καλύψει τις ζημίες που έχουν δημιουργηθεί από την Τράπεζα, στο διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχει. Δηλαδή αν η οι μερίδες ήταν αξίας 800.000 ευρώ, πέρα από τα κεφάλαια που χάθηκαν, η Περιφέρεια θα κληθεί να πληρώσει άλλα τόσα για να καλύψει τις ζημίες που δημιουργήθηκαν. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όλοι οι μεριδιούχοι.

Το 2013 κυβερνητικοί παράγοντες είχαν υποσχεθεί ότι θα διευθετούνταν το θέμα με νόμο, ώστε οι μεριδιούχοι των συνεταιριστικών τραπεζών να απαλλαγούν από αυτή την υποχρέωση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ρύθμιση αυτή δεν έχει γίνει, διότι τις ζημίες των συνεταιριστικών τραπεζών καλύπτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η απαλλαγή των μελών των συνεταιριστικών τραπεζών από την παραπάνω υποχρέωση σημαίνει πως θα αυξηθούν οι ζημίες που θα καλύψει το Ταμείο.

Τα κεφάλαια που κατέχει το Ταμείο, με τη σειρά του, προέρχονται από δάνεια που έχουν δοθεί στη χώρα και αυτό σημαίνει πως στο τέλος τις ζημίες θα τις καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.
«Τεράστια ήταν η ζημιά που προκλήθηκε και στην τοπική οικονομία από το κλείσιμο της Τράπεζας, καθώς, παρά τα προβλήματά της, κάλυπτε σημαντικό μέρος των αναγκών των μικρομεσαίων και πολύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης.

Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή ορθά έπραξε όταν απέσυρε τις καταθέσεις που είχε στην Τράπεζα λίγο καιρό πριν το κλείσιμό της.

Όμως πέραν αυτού, δεν έκανε τίποτα για να διεκδικήσει τα κεφάλαια που είχε χάσει από τις συνεταιριστικές μερίδες που κατείχε», τονίζει στην επερώτησή της η περιφερειακή παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και καλεί την περιφερειακή αρχή να αποφασίσει τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Σύλλογο Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής, ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειές του να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey