Ημερίδες ενημέρωσης των φορέων για τον ιό Έμπολα

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μυτιλήνη

19/11/2014 - 14:29

Ημερίδες στο πλαίσιο προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας από πιθανή εισαγωγή κρούσματος του ιού Έμπολα πραγματοποιήθηκαν χθες στη Μυτιλήνη, από τριμελές κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ημερίδες στο πλαίσιο προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας από πιθανή εισαγωγή κρούσματος του ιού Έμπολα πραγματοποιήθηκαν χθες στη Μυτιλήνη, από τριμελές κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί στο Αστυνομικό Μέγαρο ενημέρωση για μέτρα αυτοπροστασίας και εντοπισμού περιπτώσεων με υψηλό κίνδυνο είχαν αστυνομικοί και λιμενικοί υπάλληλοι, το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, του Κέντρου Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Αλλοδαπών και του Γραφείου Ασύλου, που δραστηριοποιούνται εντός του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη στη Μόρια.

Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, των «Γιατρών του Κόσμου και της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μία δεύτερη ημερίδα από το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Νοσηλευτική Σχολή, με σκοπό την ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης και των κέντρων υγείας.

«Δεν κινδυνεύουμε…»
Πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή μας αναφορικά με τον ιό Έμπολα διαβεβαιώνουν οι γιατροί, ισχυριζόμενοι αφενός πως δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις στη χώρα μας από τις περιοχές κινδύνου και αφετέρου οι μετανάστες που καταφθάνουν στα νησιά μας, είναι από περιοχές όπου δεν έχει εμφανιστεί ο ιός.

Οι περιοχές για τις οποίες ισχύει συναγερμός είναι οι Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία και μία επαρχία στο βόρειο Κονγκό. Ως ομάδα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα τα οποία έφυγαν από τη χώρα, δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 21 ημερών και δεν είναι εμπύρετα. Υπενθυμίζεται πως ο ιός μεταδίδεται μόνο κατά τη διάρκεια της επώασης και όχι όταν ο ασθενής νοσεί, δηλαδή όταν εκδηλώνει μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων και πυρετό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και παθολόγος, Χαράλαμπος Ανιτσάκης, τόνισε μιλώντας στο «Ε»: «Οι πιθανότητες να σημειωθεί κάποιο κρούσμα στην περιοχή μας είναι ελάχιστες, διότι δεν υπάρχει απευθείας συγκοινωνία με τις περιοχές κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προετοιμάζεται και εκπαιδεύεται, ώστε και στην απίθανη περίπτωση που θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο περιστατικό, να είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού και να προσφέρουμε την κατάλληλη θεραπεία στον ασθενή».

Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκεται αύριο στο Νοσοκομείο της Σάμου, μεθαύριο στο Νοσοκομείο της Χίου και στις 25 Νοεμβρίου, στο Νοσοκομείο της Λήμνου, όπου και θα πραγματοποιήσει την ίδια ημερίδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey