Μαζικό συλλαλητήριο, με δυνατό μήνυμα από τους μαθητές της Λέσβου

«Ανθρώπινο σχολείο»

14/11/2014 - 22:50

«Θέλουμε το σχολείο τού “αύριο” και το θέλουμε να είναι ανθρώπινο» ήταν τα λόγια του μαθητή Θωμά Χατζηελευθερίου όταν παρέδιδε το ψήφισμα με τα αιτήματα των συμμαθητών του, χθες, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Θέλουμε το σχολείο τού “αύριο” και το θέλουμε να είναι ανθρώπινο» ήταν τα λόγια του μαθητή Θωμά Χατζηελευθερίου όταν παρέδιδε το ψήφισμα με τα αιτήματα των συμμαθητών του, χθες, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μαθήματα ενότητας και αγωνιστικότητας έδωσαν χθες οι μαθητές της Λέσβου, οι οποίοι διοργάνωσαν αποτελεσματικότατα και σχεδόν αθόρυβα και πραγματοποίησαν ένα μαζικότατο συλλαλητήριο. Η προσέλευση ήταν από όλες τις περιοχές του νησιού και στο πλευρό των μαθητών ήταν γονείς και εκπαιδευτικοί.

Χωρίς κανένα παρατράγουδο, μέσα σε ένα κλίμα έντονα αγωνιστικό και με δυνατό παλμό, οι μαθητές διέσχισαν τους δρόμους της πόλης προειδοποιώντας πως ο αγώνας τους δε σταματά, φωνάζοντας διαρκώς «Αγώνες διαρκείας, αυτή είναι η απάντηση στον Υπουργό παιδείας».

Με το σύνθημα «Εσείς στα υπουργεία, ελάτε στα θρανία να δείτε τι σημαίνει αληθινή Παιδεία», έφτασαν οι μαθητές της Λέσβου έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σήμερα το πρωί. Η πορεία ξεκίνησε από τα Κεντρικά Λύκεια στις 11:30 και το ογκωδέστατο πλήθος αποτελούσαν μαθητές από όλα τα σχολεία της Λέσβου, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Εκπρόσωποι των μαθητών επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους σε υπηρεσιακούς παράγοντες της Γραμματείας. Λόγω απουσίας του γενικού γραμματέα, κ. Ζωίδη, τους μαθητές υποδέχτηκε ο γενικός διευθυντής, Παύλος Μιχαλακέλλης, ο οποίος απευθυνόμενος στους μαθητές, είπε πως θα τους άκουγε όση ώρα επιθυμούσαν και θα μετέφερε τα αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Να σημειωθεί πως από την αντιπροσωπεία δεν έμεινε εκτός κανένας από τα 15μελή συμβούλια των σχολείων. «Θα πάμε όλοι μαζί», είπε ένας εκ των προέδρων και έτσι έγινε. 

Μήνυμα ενότητας

«Σήμερα οι μαθητές τη Λέσβου στέλνουμε μήνυμα πως είμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε το μέλλον μας. Καθημερινά βλέπουμε τη μία κοινωνική ομάδα να στρέφεται εναντίον της άλλης και θέλουμε όλοι να ξέρουν πως οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα είμαστε μία γροθιά. Μας ενώνει η θέληση για ένα σχολείο ανθρώπινο και οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν ακόμα και αν δεν κερδίσουμε εμείς. Πίσω μας έρχονται κι άλλοι και θα είναι κέρδος αν βρουν λίγο καλύτερα πράγματα από μας», είπε ο μαθητής λυκείου Θωμάς Χατζηελευθερίου, παραδίδοντας το ψήφισμα με τα αιτήματα στον κ. Μιχαλακέλλη.

Οι αλλαγές για το «Νέο Λύκειο», η «τράπεζα θεμάτων» και οι ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία είναι μερικά από τα αιτήματα στο μακροσκελές κείμενο που παρέδωσαν οι μαθητές.

Μετά την παράδοση του ψηφίσματος από την αντιπροσωπεία μαθητών, η πορεία συνεχίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα μέσα από την οδό Ερμού και κατέληξε στα Κεντρικά Λύκεια.

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή κινητοποίηση υπήρχε στα πλάνα των μαθητών εδώ και δύο εβδομάδες. Είχε διατυπωθεί στο άτυπο Συντονιστικό των 15μελών συμβουλίων των λυκείων και των γυμνασίων της Μυτιλήνης αμέσως μόλις είχαν ξεκινήσει οι καταλήψεις.

Τότε, μάλιστα, πολλά σχολεία αποφάσισαν τη μη συμμετοχή τους στις καταλήψεις, επιλέγοντας το συλλαλητήριο ως τρόπο διαμαρτυρίας. Εκπρόσωποι του Συντονιστικού είχαν ενημερώσει και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Κοντάρα, για την απόφασή τους αυτή, ενώ του είχαν καταθέσει και κείμενο με τα αιτήματά τους, ζητώντας να τα γνωστοποιήσει στον υπουργό Παιδείας.

Τα παιδιά κατόρθωσαν να διοργανώσουν και να υλοποιήσουν ένα μαζικότατο συλλαλητήριο, με μαθητές να μεταφέρονται από την Πέτρα, το Μανταμάδο και άλλες περιοχές του νησιού. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως ψήφισμα κατέθεσαν και οι μαθητές της Πέτρας και ήταν ουσιαστικά το κείμενο με το οποίο εξήγησαν τους λόγους που είχαν ξεκινήσει την κατάληψη του Σχολείου τους.

Τη μαζική συμμετοχή χαιρέτισε και η ΕΛΜΕ Λέσβου, της οποίας μέλη εκπαιδευτικοί έδωσαν το παρών. Να σημειωθεί πως βρέθηκαν στις πίσω σειρές, με υποτονική παρουσία, στάση που εξηγήθηκε με τη φράση «πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά». Ουσιαστική ήταν η στήριξη και της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey