Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του… Βουνάτσου

Όλοι για την… αποκέντρωση!

14/11/2014 - 22:13

Με το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει ήδη μία εικόνα για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015, έχοντας εγκρίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση το προσχέδιό του, η συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση πριν από την έγκριση της τελικής μορφής του, αναπόφευκτα κινήθηκε στην κοινή διαπίστωση όλων, πως αποτελεί ένα πόνημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. 

Με το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει ήδη μία εικόνα για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015, έχοντας εγκρίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση το προσχέδιό του, η συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση πριν από την έγκριση της τελικής μορφής του, αναπόφευκτα κινήθηκε στην κοινή διαπίστωση όλων, πως αποτελεί ένα πόνημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Με κυρίαρχο ζητούμενο από όλες τις παρατάξεις, ωστόσο, την αναγκαιότητα να υπάρξει στο εξής ένας προγραμματισμός έργων που να κινείται πραγματικά στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της στήριξης της περιφέρειας του Δήμου, το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον τεχνικό σχεδιασμό του νέου έτους.

Με αρκετούς προέδρους τοπικών κοινοτήτων να παρίστανται στη συνεδρίαση και να εκφράζουν την άποψη πως η Μυτιλήνη επισκιάζει τα πάντα σε ό,τι αφορά στο Δήμο Λέσβου, ο δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, στη δική του τοποθέτηση σχολίασε πως όλες οι δημοτικές κοινότητες «ταξιδεύουμε στο ίδιο καράβι», ζητώντας από τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων να αναλάβουν, εκτός από αρμοδιότητες, και ευθύνες για να συμμετέχουν στο εξής με συγκεκριμένες προτάσεις στον προγραμματισμό των έργων του Δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Κώστας Κατσαρός, που εισηγήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα, εξηγώντας τις διαδικασίες του προσχεδίου του πριν αυτό φτάσει στην προχθεσινή συνεδρίαση προς ψήφιση, σημείωσε ξανά πως το όλο πόνημα αποτελεί ουσιαστικά έναν μπούσουλα, τον οποίο πήρε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό υλοποιημένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Υποστηρίζοντας πως οι τροποποιήσεις που θα γίνουν στην πορεία, μπορούν να το μεταμορφώσουν σε ένα ρεαλιστικό εργαλείο ανάπτυξης με έμφαση στην αποκέντρωση, σχολίασε πως η νέα δημοτική αρχή έχει ήδη αποδείξει πως είναι πιστή σε αυτόν το στόχο και πασχίζει καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αποκέντρωση ως ζητούμενο

Στο στάδιο των ερωτήσεων της συνεδρίασης για το θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Άλλος Δρόμος», Στράτος Γεωργούλας, αφού ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να του υποδείξει τις δημοτικές και τοπικές ενότητες από τις συνολικά 73 που ενημερώθηκαν για το υπάρχον πρόγραμμα και απέστειλαν ενδεχομένως τις όποιες παρατηρήσεις τους, έστρεψε στη συνέχεια τα «βέλη» του προς τη μείζονα αντιπολίτευση και το Στρατή Κυρατζή.

Επαναφέροντας το σώμα στην προεκλογική περίοδο, όταν όλες οι παρατάξεις υπόσχονταν την αποκέντρωση του Δήμου, ρώτησε γιατί η παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» ψήφισε υπέρ του προγράμματος στην Οικονομική Επιτροπή που είχε προηγηθεί.

Ο Στρατής Κυρατζής παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο, σχολίασε πως στην Οικονομική Επιτροπή το πρόγραμμα ψηφίστηκε από μέλος της παράταξης που ήταν στην προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά επιφυλάχθηκε να… απαντήσει στη διαδικασία της ψηφοφορίας, όπου η παράταξή του τελικά έδωσε λευκή ψήφο.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα καθ’ αυτό, ο Στρατής Κυρατζής επέμεινε σε παλαιότερη σχετική τοποθέτησή του, ζητώντας μία ισομερή κατανομή των έργων ανά ενότητα. «Το έχω ξαναπεί πως πρέπει να προγραμματίσουμε ρεαλιστικά ένα έργο για κάθε δημοτική ενότητα…», είπε χαρακτηριστικά και με την κουβέντα να βρίσκεται πάντα στη σφαίρα της «αποκέντρωσης», απευθύνθηκε προς τη δημοτική αρχή για κάποια έργα που προγραμματίστηκαν στη δική της θητεία και για την εξέλιξή τους δε ρωτήθηκε το τοπικό συμβούλιο της αντίστοιχης περιοχής, καταλήγοντας με αυτή την παρατήρηση πως είναι ανάγκη να δοθεί επί της ουσίας η σημασία στους ανθρώπους των τοπικών συμβουλίων. 

Το πρόγραμμα του… Βουνάτσου

Στις τοποθετήσεις, ο Στράτος Γεωργούλας επέμεινε πως οι παρατάξεις του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου λησμόνησαν στην πράξη τις προεκλογικές τους εξαγγελίες, προτείνοντας την προώθηση ενός ώριμου έργου για κάθε χωριό. «Ψηφίζουμε ειλικρινά το Τεχνικό Πρόγραμμα Βουνάτσου, λησμονώντας τα όσα λέγαμε άπαντες προεκλογικά. Εμείς ως “Άλλος Δρόμος” καταψηφίζουμε το Πρόγραμμα και παρακινούμε όλα τα τοπικά συμβούλια να κάνουν συνεδριάσεις, να διαμορφώσουν και να καταθέσουν προτάσεις στις επερχόμενες τροποποιήσεις…», κατέληξε.

Με τη διαπίστωση πως το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με το προσχέδιο, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη, σχολίασε πως ο προγραμματισμός που καταγράφεται, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, θέτοντας ως μία από τις προτεραιότητες που δεν έχουν προβλεφθεί στο πρόγραμμα, την αγροτική οδοποιία. Με τη διατύπωση πως πρόκειται για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς… πρόγραμμα, ο Νίκος Κουρτζής των «Ενεργών Πολιτών» παρατήρησε πως εν όψει του επόμενου Προγράμματος, θα πρέπει να διαφανεί η στόχευση και οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Η Μυτιλήνη και οι… άλλοι
«Φωτιές» άναψε στη συνεδρίαση η τοποθέτηση της προέδρου Πελόπης, Μαρίας Κιαχαγιά, παρουσιάζοντας τη ζοφερή κατάσταση στα χωριά του νησιού, που ζουν στη «σκιά της Μυτιλήνης», κι επιρρίπτοντας ευθύνες σε μέλη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου που στο παρελθόν ήταν ή στην απερχόμενη δημοτική αρχή ή στην αντιπολίτευση, ζήτησε να γίνει κατανοητό από όλους πως Λέσβος δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη. «Στην Πελόπη πέρυσι παρακαλάγαμε για ένα σακί τσιμέντο και ακόμα και σήμερα βλέπουμε πως όλη η ΣΑΤΑ είναι στη Μυτιλήνη. Όσες τροποποιήσεις και να γίνουν, δε θα αλλάξει κάτι αν δε γίνει βίωμα ότι υπάρχουμε και εμείς. Στην προηγούμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, βλέπαμε μόνο τσακωμούς και αποχωρήσεις, εις βάρος των θεμάτων των χωριών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κιαχαγιά, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο σε μέλη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όσο και της αντιπολίτευσης.

Πριν οδηγηθεί η διαδικασία στην ψηφοφορία, ο δήμαρχος παίρνοντας το λόγο, σχολίασε προς τα τοπικά συμβούλια πως «είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι», τονίζοντας ότι πέραν των αρμοδιοτήτων τους, οι πρόεδροι και οι σύμβουλοι στα χωριά θα πρέπει να αναλάβουν και ευθύνες, και να καταθέτουν προτάσεις προς τη δημοτική αρχή. Οριακά, καθώς πολλά μέλη της πλειοψηφίας απουσίαζαν από το χώρο, το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 23 υπέρ ψήφους, επτά κατά και δύο λευκά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey