Η «Λεσβιακή Παροικία», για τα 102 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου

Γιορτή λευτεριάς!

14/11/2014 - 20:36

Η «Λεσβιακή Παροικία» γιόρτασε την επέτειο των 102 χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου από τον οθωμανικό ζυγό, την περασμένη Κυριακή 9 Νοεμβρίου.

Η «Λεσβιακή Παροικία» γιόρτασε την επέτειο των 102 χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου από τον οθωμανικό ζυγό, την περασμένη Κυριακή 9 Νοεμβρίου.

Η γιορτή ξεκίνησε με δοξολογία στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια, που έγινε αμέσως μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής. Αμέσως μετά, περίπου 50 μέλη της «Λεσβιακής Παροικίας» και φίλοι της Λέσβου μαζεύτηκαν στην αίθουσα του σωματείου στην οδό Ζήνωνος, σε μια συγκινητική, όσο και φιλική ατμόσφαιρα.

Εγκάρδια…

Η πρόεδρος, Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή, καλωσόρισε εγκάρδια τους παρισταμένους, έκανε μικρή αναφορά στη σπουδαιότητα της ξεχωριστής μέρας για τη Λέσβο και υπενθύμισε πως από τις 9 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου η «Λεσβιακή Παροικία» συγκεντρώνει τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό και χρήματα που θα αποσταλούν στη Λέσβο, για να καλύψουν ανθρώπινες επιτακτικές ανάγκες.

Στη συνέχεια, διαβάστηκαν από τη γενική γραμματέα, Ειρήνη Βεκρή, τα μηνύματα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπου Αθανασίου, καθώς και του βουλευτή Λέσβου Νίκου Σηφουνάκη, που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω της συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις στο νησί.

Διαβάστηκε επίσης μικρό μήνυμα του επίτιμου προέδρου της «Λεσβιακής Παροικίας», Τάκη Χατζηαναγνώστου, με τις αναμνήσεις του από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια την ημέρα των Ταξιαρχών, αναμνήσεις που κατασταλάζοντας όρισαν την έννοια «πατρίδα». Το λόγο πήρε μετά ο κεντρικός ομιλητής, πρώην πρόεδρος της «Παροικίας» και συγγραφέας Στρατής Μολίνος, που μίλησε με θέμα την «Κατοχή της Λέσβου, 1912».

Η ομιλία του κ. Μολίνου, που κυρίως αναφέρθηκε στη λαμπρή αυτή μέρα της 8ης Νοεμβρίου 1912, μέρα με τους τρεις μεγάλους πρωταγωνιστές της, τον Ταξιάρχη, την ελπίδα και τον ηρωικό, ριψοκίνδυνο και απρόβλεπτο ναύαρχο Π. Κουντουριώτη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μολίνος, είχε παλμό και συγκίνηση και κατέληξε με την επωδό του ποιήματος του Γάλλου φιλέλληνα Mistral «Ο Ελληνικός Ύμνος», σε μετάφραση Κ. Παλαμά: «Αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα, θεία ειν’ η δάφνη! Μια φορά κανείς πεθαίνει».

Και τραγούδια

Η γιορτή, όμως, δεν τέλειωσε εκεί. Συνεχίστηκε μέχρι τις απογευματινές ώρες, με κουβεντούλα και μουσική από το Γιώργο Σακκογιάννη και τη σύζυγό του, μαέστρο της Χορωδίας Καλλιθέας «Η Αρμονία», και τους καλλίφωνους και τις καλλίφωνες της «Λεσβιακής Παροικίας», σε μια αυτοσχέδια μουσική παράσταση με παλιά και καινούργια τραγούδια.

Η μουσική συνοδεύτηκε με χορό, νοστιμότατους μεζέδες και φυσικά ούζο, που ήταν προσφορά των μελών του διοικητικού συμβουλίου και πολλών φίλων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey