Κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια!

13/11/2014 - 13:59

Μέσα σε μία -χωρίς προφανή λόγο- ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, από την έναρξή της κιόλας, η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε από το θερμό επεισόδιο που προκλήθηκε μεταξύ του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, και του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Αντώνη Κουμαρά.

Μέσα σε μία -χωρίς προφανή λόγο- ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, από την έναρξή της κιόλας, η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε από το θερμό επεισόδιο που προκλήθηκε μεταξύ του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, και του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Αντώνη Κουμαρά.

Ο δήμαρχος χάνοντας την ψυχραιμία του και ενώ η συνεδρίαση διεκόπη από τον πρόεδρο για να ηρεμήσουν τα οξυμμένα πνεύματα, κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Αδέσμευτος Συνδυασμός» πιάνοντάς τον από το γιακά, και χρειάστηκε η επέμβαση των υπολοίπων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, για να μην πάρει έκταση ο καβγάς.

Η παράταξη του Στρατή Κυρατζή, όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε ξανά, ανακοίνωσε προς τον πρόεδρο την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση λόγω της απρέπειας του δημάρχου.

Χθες το πρωί, μάλιστα, με ανακοίνωσή της αιτιολόγησε αναλυτικά την αποχώρησή της από το Δημοτικό Συμβούλιο, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, για την «αντιδημοκρατική και φασιστική συμπεριφορά του δημάρχου, συνοδευόμενη με τραμπουκισμούς και έλλειψη ψυχραιμίας…». Στον αντίλογό του, ο δήμαρχος κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένες εντάσεις», που έχουν στόχο τη δημοσιότητα.

Το χρονικό της έντασης
Δεν είχαν περάσει κατά πολύ δέκα λεπτά από την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία βρισκόταν ακόμα στο προκαταρτικό στάδιο των ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων πριν την προώθηση της διαδικασίας στην ημερήσια διάταξη, όταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Αντώνης Κουμαράς απευθύνθηκε στο δήμαρχο για την υπόθεση της ακύρωσης από την ΑΔΑ της μετάβασης των αρμοδιοτήτων προς τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

Τα… αίματα άναψαν και ακολούθησε μία λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο.

Η έκρηξη ωστόσο ήρθε αμέσως μετά, όταν πήρε το λόγο ο Στρατής Καραγεωργίου από την ίδια παράταξη και με αφορμή δημοσίευμα του «Ε» για την παρέμβαση που εκτελείται από τη δημοτική αρχή στο Μακρύ Γιαλό, ρώτησε το δήμαρχο ποιος είναι ο εργολάβος του έργου και ποιες διαδικασίες ακολουθούνται για την υλοποίησή της.

Με τον εκνευρισμό διάχυτο σε όλους τους συμβούλους και τα εκατέρωθεν σχόλια που ακούγονταν εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Ψάνης, ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης για να πέσουν οι τόνοι.

Η λεκτική αντιπαράθεση του δημάρχου με συμβούλους του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα την… απειλητική κίνηση του δημάρχου προς το μέρος του Αντώνη Κουμαρά. Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, όμως, το επεισόδιο -που δεν τιμά ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε τους πολίτες της Λέσβου- δεν πήρε μεγαλύτερη έκταση και οι πρωταγωνιστές του χωρίστηκαν πριν «πιαστούν στα χέρια».

Όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι σκορπίστηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, μιλώντας περί των… δικαίων και αδίκων των πρωταγωνιστών του επεισοδίου, η ένταση φαινόταν να εκτονώνεται.

Όμως στην επανέναρξη της συνεδρίασης, ο Στρατής Κυρατζής ανακοίνωσε στον πρόεδρο πως η παράταξή του αποχωρεί, τονίζοντας: «Δεν είναι δυνατό να βρισκόμαστε εδώ μετά από αυτό που έγινε…».

«Εξευτέλισε το αξίωμα του δημάρχου»
Χθες το πρωί, μάλιστα, η παράταξη «Αδέσμευτος Συνδυασμός» δεν άφησε το επεισόδιο ασχολίαστο, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετική ανακοίνωση στην οποία χαρακτήριζε ως «αντιδημοκρατική και φασιστική» τη συμπεριφορά του κ. Γαληνού, «συνοδευόμενη με τραμπουκισμούς και έλλειψη ψυχραιμίας».

Η καυστική ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής της παράταξης, Στρατής Κυρατζής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Γαληνός «εξευτέλισε το αξίωμα του Δημάρχου», σημειώνοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και κατ’ επανάληψη, εκείνος «διέκοπτε τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, δεν τους επέτρεπε να ολοκληρώσουν τις ερωτήσεις τους, τους αφαιρούσε τον λόγο με παρεμβάσεις του στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις που του έθεταν οι σύμβουλοί μας. Και χάνοντας την ψυχραιμία του έφτασε στο σημείο να επιτεθεί, πιάνοντας από το γιακά, δημοτικό σύμβουλο της παράταξής μας».

Η ανακοίνωση του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» καταλήγει με τη διατύπωση πως ο δήμαρχος «ξεγυμνώθηκε» και έδειξε την ανικανότητά του στο να διοικήσει και να λειτουργήσει σωστά το Δήμο.

Χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτες» και «αυταρχικές» τις ενέργειες που αντιμετώπισε η παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ανακοίνωσή της καταλήγει, απευθυνόμενη πάντα προς το δήμαρχο: «Του υπενθυμίζουμε ότι έχουμε λάβει εντολή από το Λεσβιακό Λαό να κάνουμε σωστή αντιπολίτευση και ΕΛΕΓΧΟ σε όλες τους τις ενέργειες, είτε τους αρέσει είτε όχι.

Άλλωστε από το πρώτο Συμβούλιο είχαμε δεσμευτεί για μια συνεργασία, με τη Δημοτική Αρχή, με σκοπό την ανάπτυξη του Δήμου μας. Οι πράξεις τους και οι ενέργειές τους θα κριθούν από το Λεσβιακό Λαό…».

«Μικροπολιτικές τακτικές…»
Ωστόσο, το μεσημέρι, ο δήμαρχος πέρασε στην αντεπίθεση και με δική του τοποθέτηση χαρακτήρισε ως «ενορχηστρωμένη» την ένταση που προκλήθηκε, με σκοπό τη δημοσιότητα εκ μέρους της παράταξης του κ. Κυρατζή.

Χαρακτηριστικά στη δική του ανακοίνωση υποστηρίζει: «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η παράταξη που εκπροσωπεί ο κ. Κυρατζής, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, επιζητούν τη δημοσιότητα με κάθε δυνατό τρόπο, θέλοντας έτσι να καλύψουν την εμφανή αδυναμία τους να ακολουθήσουν τα γοργά βήματα προόδου της Νέας Δημοτικής Αρχής.

Η εποικοδομητική αντιπολίτευση δε δομείται με μικροπολιτικές τακτικές αντιπαράθεσης, επιζήμιες για τους πολίτες της Λέσβου.

Εμείς χαρίζουμε τη δημοσιότητα στον κ. Κυρατζή και σε αυτούς που την προτιμούν αντί για έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Στα υποτιμητικά, ψευδή και απαράδεκτα σχόλια, καθώς και στις ενορχηστρωμένες εντάσεις, εμείς απαντάμε πεισματικά με πράξεις και έργα για το Λεσβιακό λαό, ο οποίος είναι ο μοναδικός και αρμοδιότερος κριτής όλων μας…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey