Σήμανση σκύλων με μικροτσίπ

Πέντε απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις

07/11/2014 - 21:31

Τι σημαίνει ηλεκτρονική ταυτοποίηση;
Πρόκειται για την τοποθέτηση κάτω από το δέρμα του ζώου ενός καψακίου, που μοιάζει με κόκκο ρυζιού και το οποίο περιέχει ένα ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα.

Τι σημαίνει ηλεκτρονική ταυτοποίηση;
Πρόκειται για την τοποθέτηση κάτω από το δέρμα του ζώου ενός καψακίου, που μοιάζει με κόκκο ρυζιού και το οποίο περιέχει ένα ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα.

Το καψάκιο αυτό είναι πιο γνωστό με την ονομασία μικροτσίπ (microchip) ή μικροπλακέτα.

Η τοποθέτησή του γίνεται από κτηνίατρο με υποδόρια ένεση, όπως γίνεται και ένα απλό εμβόλιο. Το ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα φέρει 15ψήφιο μοναδικό αριθμό, ο οποίος είναι ανά πάσα στιγμή ανιχνεύσιμος με ειδικό σαρωτή (scanner).

Ο μοναδικός αυτός αριθμός μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου καταχωρούνται σε διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Άρθρο 4 Νόμου 4039/2012).

Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε τον ιδιοκτήτη του κάθε ζώου ανά πάσα στιγμή.
Γιατί όμως να είναι υποχρεωτικό;
Για να γνωρίζει η Πολιτεία τον πληθυσμό των ζώων συντροφιάς, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για άλλους λόγους (οικονομικούς, κοινωνιολογικούς, δημόσιας τάξης κ.ά.). Επίσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με την αποτροπή της εγκατάλειψης ζώων, καθώς και με τον ευκολότερο εντοπισμό των ιδιοκτητών κατοικιδίων που έχουν χαθεί.

Τέλος, για να ελέγχονται οι μετακινήσεις ζώων σε ολόκληρη την Ευρώπη, για τις οποίες το μικροτσίπ μαζί με την ταυτότητα είναι πλέον απαραίτητα.

Άλλοι λόγοι υπάρχουν;
Αρκετοί από εμάς γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αγωνία τού να χάσουμε τον τετράποδο φίλο μας και να μην ξέρουμε τι του έχει συμβεί. Το έσκασε; Τον έκλεψαν; Είναι ακόμη ζωντανός; Ερωτήματα που δυστυχώς μάς βασανίζουν για χρόνια.

Πλέον όμως αν κάποιος βρει χαμένο κατοικίδιο και επιθυμεί να το επιστρέψει, αντί να προσπαθεί μέσω αγγελιών και φιλοζωικών σωματείων, φανταστείτε πόσο πιο εύκολα βρίσκει τον ιδιοκτήτη του, πηγαίνοντάς το σε έναν κτηνίατρο, ο οποίος θα σκανάρει τον αριθμό τού μικροτσίπ και θα εντοπίσει άμεσα τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του αρχικού κατόχου.

Επιπλέον, αν το ζώο σας κλαπεί ή αν κάποιος ισχυρίζεται πως είναι δικό του, με την ανίχνευση του αριθμού ηλεκτρονικής ταυτότητας αποδεικνύεται πέρα από κάθε αμφιβολία ο πραγματικός ιδιοκτήτης.
Γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων αποφεύγουν την τοποθέτηση μικροτσίπ;
Συνήθως επειδή πιστεύουν πως κανείς δε βρήκε το χαμένο ζώο του χάρη στο μικροτσίπ. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο.

Οι περιπτώσεις ανεύρεσης χαμένων κατοικιδίων γίνονται κάθε μέρα και περισσότερες και δεν έχετε παρά να ρωτήσετε έναν κτηνίατρο για να σας το επαληθεύσει. Ρωτήστε επίσης τις υπηρεσίες περισυλλογής αδέσποτων ζώων των δήμων, οι οποίοι εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα. Σίγουρα θα έχουν να σας πουν για περιπτώσεις περισυλλογής περιπλανωμένων ζώων τα οποία μετά την ανίχνευση μικροτσίπ, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αδέσποτα και επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους.
Ευθύνεται για προβλήματα υγείας στα ζώα;

Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορες ανυπόστατες φήμες περί ενοχοποίησης των μικροτσίπ για προβλήματα υγείας στα ζώα, όπως καρκίνο, εγκεφαλική δυσλειτουργία κ.ά.. Όλες οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει, όμως, αποδεικνύουν πως η τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν επιφυλάσσει κανέναν κίνδυνο για την υγεία του ζώου σας.

Η ένεση πονάει ελάχιστα έως καθόλου, ενώ η μόνη ενόχληση που μπορεί να αισθανθεί, αν και σπάνια, είναι ένας τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, ο οποίος παρέρχεται σε λίγες μέρες.
Το μικροτσίπ, άλλωστε, δεν εκπέμπει ακτινοβολία, ενώ έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με το πρότυπο ποιότητας ISO 11784.

Ελάχιστη ακτινοβολία εκπέμπεται από την ειδική συσκευή σάρωσης μόνο κατά την ανίχνευσή του. Η ακτινοβολία αυτή, μάλιστα, είναι τόσο μικρή, που για να ανιχνευτεί, η συσκευή θα πρέπει να έρχεται σχεδόν σε επαφή με το δέρμα του ζώου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey