Κλειστά τα ελαιοτριβεία της Λέσβου από το Σάββατο

Η «καυτή πατάτα» ξανά στο προσκήνιο

31/10/2014 - 14:38

Η «καυτή πατάτα» της αδειοδότησης και λειτουργίας των ελαιοτριβείων είναι το πρώτο θέμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στην πρώτη συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η «καυτή πατάτα» της αδειοδότησης και λειτουργίας των ελαιοτριβείων είναι το πρώτο θέμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στην πρώτη συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση, το απόγευμα της Τετάρτης.

Δεκάδες ελαιοτριβείς, συνεταιριστές, στελέχη τής ΕΑΣ Λέσβου, έμποροι ελαιολάδου και ελαιοπαραγωγοί πήγαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζήτησαν να δοθούν άδειες λειτουργίας προκειμένου να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Η περιφερειακή αρχή έδειξε πως δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα τη δεδομένη στιγμή.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ανέφερε πως αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από σχετικό ερώτημα που έκανε η Περιφέρεια, γι’ αυτό η συζήτηση θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.

Στο σημείο αυτό, οι παρατάξεις της κ. Κυρίτση, του κ. Σπιλάνη και του κ. Μπάλλα («Οικολογικός Άνεμος») πρότειναν η συζήτηση του θέματος να γίνει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Πρόταση που έγινε δεκτή από την περιφερειάρχη, Χριστιάνα Καλογήρου, και μάλιστα συμφωνήθηκε το θέμα να συζητηθεί το συντομότερο δυνατό σε κοινή συνεδρίαση των νεοσύστατων Επιτροπών Αγροτικής Πολιτικής και Χωροταξίας - Περιβάλλοντος.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εκδόθηκε ανακοίνωση από την Περιφέρεια που αναφέρει πως την ερχόμενη Τρίτη 4 Νοεμβρίου θα γίνει κοινή συνεδρίαση των δύο προαναφερόμενων Επιτροπών για το θέμα. Η κίνηση αυτή δείχνει πως η περιφερειακή αρχή αντιλήφθηκε το επείγον του θέματος και θέλει να επισπεύσει τη λήψη απόφασης.

Συνέλευση
Χθες στις 11:30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνέλευση εκπροσώπων των ιδιωτικών και συνεταιριστικών ελαιοτριβείων, όπου αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα ελαιοτριβεία του νησιού από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου και μέχρι την αντιμετώπιση του προβλήματος της χορήγησης αδειών.

Η κίνηση αυτή στόχο έχει, αφενός, να πιέσει την περιφερειακή αρχή να αδειοδοτήσει τα ελαιοτριβεία και αφετέρου, οι ελαιοτριβείς να αποφύγουν την επιβολή προστίμων από πιθανούς ελέγχους και να προστατεύσουν τους παραγωγούς που κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση από το Ποιοτικό Παρακράτημα.

Ο ελαιοτριβέας Βασίλης Κοκκινοφόρος, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανέφερε πως όσοι ελαιοπαραγωγοί αλέσουν ελιές σε ελαιοτριβεία χωρίς άδεια λειτουργίας, θα χάσουν την επιδότηση του Ποιοτικού Παρακρατήματος, ακόμη κι αν τα ελαιοτριβεία αυτά αποκτήσουν άδεια λειτουργίας τους επόμενους μήνες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού θα χάσουν ένα μικρό, αλλά σημαντικό μέρος από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν.

Ο πρόεδρος των Ιδιωτών Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Ε» σημείωσε: «Εμείς είχαμε ενημερώσει την περιφερειακή αρχή από τις αρχές του Οκτωβρίου για το επείγον του θέματος.

Στις 20 του μήνα είχαμε στείλει επιστολή με την οποία εξηγούσαμε πώς έχει το θέμα. Μεταξύ άλλων, εξηγούσαμε πως υπάρχει έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που λέει πως επειδή η ελληνική νομοθεσία δε λύνει το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, το ζήτημα επανεξετάζεται από επιτροπή του Υπουργείου.

Είναι φανερό πως το συγκεκριμένο έγγραφο δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να μας δώσει άδειες λειτουργίας μέχρι το Υπουργείο να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα. Δυστυχώς η απάντηση που λάβαμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν πως θέλει να μελετήσει το θέμα και να ενημερωθεί περαιτέρω από το αρμόδιο Υπουργείο».

Η μειοψηφία
Το αίτημα των ελαιοτριβέων να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα ώστε να δοθεί άμεση λύση, στήριξαν οι παρατάξεις του Νάσου Γιακαλή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» (Στρατής Κόρακας) και η «Ανταρσία στο Αιγαίο» (Ανδρέας Μπάλλας). Κατά την άποψή τους, από τη λειτουργία των ελαιοτριβείων της Λέσβου εξαρτάται το μέλλον της ελαιοκομίας του νησιού και το εισόδημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών.

Γι’ αυτό υποστήριξαν πως θα έπρεπε να είχε ληφθεί απόφαση το απόγευμα της Τετάρτης.

 

Η υφιστάμενη κατάσταση

Τόσο οι κοινοτικοί κανονισμοί, όσο και η ισχύουσα νομοθεσία, «σπρώχνουν» τα ελαιοτριβεία να προσαρμοστούν στην τεχνολογία των δύο φάσεων, αντί της τεχνολογίας των τριών φάσεων που χρησιμοποιεί σήμερα η πλειοψηφία τους. Διφασικά ονομάζονται τα ελαιοτριβεία που ολοκληρώνουν την εξαγωγή του ελαιολάδου σε δύο στάδια.

Τριφασικά είναι εκείνα που ολοκληρώνουν την εξαγωγή σε τρία στάδια.
Μόνο ένας μικρός αριθμός ελαιοτριβείων της Λέσβου έχουν μετατραπεί σε διφασικά έως σήμερα.

Ο λόγος είναι η αύξηση του κόστους λειτουργίας, αφού τα ελαιοτριβεία χάνουν τα έσοδα από την πώληση της πυρήνας. Επιπροσθέτως, τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να προβούν σε μικρές επενδύσεις για να γίνει εφικτή η μετατροπή τους σε διφασικά. Οι Ελαιοτριβείς υποστηρίζουν πως η εφαρμογή της τεχνολογίας των δύο φάσεων δε λύνει το πρόβλημα και γι’ αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος επανεξετάζει το θέμα.

Μάλιστα, σε παλαιότερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο πρόεδρος των Ιδιωτών Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, είχε τονίσει πως στη Μεσσηνία πυρηνελαιουργείο που επεξεργάζονταν διφασική πυρήνα (πούλπα), έκλεισε επειδή δεν μπορούσε να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΠΥΠΕΛ, Στρατής Γόμος, μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Ε» τόνισε πως το πλαίσιο λειτουργίας και οι περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να τηρούν τα ελαιοτριβεία, ρυθμίζονται από την κοινοτική νομοθεσία, η οποία ήδη έχει ενσωματωθεί στην ελληνική. Κατά συνέπεια, οι Ελληνικές Αρχές, είτε είναι εθνικές είτε περιφερειακές, οφείλουν να εφαρμόσουν τους νόμους που ισχύουν.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί με διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζονται τα ελαιοτριβεία της Σάμου και της Χίου, που ήδη εφαρμόζουν την υφιστάμενη νομοθεσία, και με διαφορετικό τρόπο τα ελαιοτριβεία της Λέσβου, που ζητούν να μην εφαρμόσουν τα όσα ισχύουν έως σήμερα.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους ελαιοτριβείς, τους οποίους αντιμετωπίζουμε ως συνεργάτες. Η επιχείρησή μας έχει άδεια λειτουργίας και μπορεί να απορροφήσει την πυρήνα και τον κατσίγαρο που παράγεται στο νησί, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα αδειοδότησης των ελαιοτριβείων.

Αυτή την περίοδο κατασκευάζουμε δεξαμενές στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευτούν πάνω από 3.000 κυβικά μέτρα πυρήνας και πάνω από 12.000 κυβικά μέτρα κατσίγαρου. Πολύ σύντομα θα αδειοδοτηθούμε για τη νέα αυξημένη δυναμικότητα λειτουργίας της επιχείρησής μας».

 

Απόφαση της συνέλευσης των ελαιοτριβέων

Με επιστολή που έστειλαν χθες στην περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη, οι Ελαιοτριβείς της Λέσβου ανακοινώνουν την απόφαση να κλείσουν τα ελαιοτριβεία. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρουν:

«Αποφασίσθηκε ομόφωνα να παραμείνουν κλειστά, τηρώντας τη νομιμότητα, όλα τα ελαιοτριβεία για την περίοδο 2014 - 2015, μέχρι την έγγραφη ανανέωση των αδειών λειτουργίας τους.

Θεωρούμε δε απαραίτητη τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ελαιοτριβείων στις αρμόδιες επιτροπές που έχουν συσταθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η μη έγκαιρη λειτουργία των ελαιοτριβείων, θα επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στην οικονομία του νησιού και κυρίως στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών του νησιού μας, καθώς και τον αποκλεισμό τους από τις κοινοτικές ενισχύσεις, που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey